Thierry Neuville: “We moeten weten wat ons te wachten staat”

Na een emotionele wedstrijd in de Rally van Kroatië, die werd gereden ter nagedachtenis aan Craig Breen, bereidt Hyundai Motorsport zich voor op de Rally de Portugal van volgend weekend, wanneer het FIA World Rally Championship terugkeert naar gravel voor de vijfde ronde van het seizoen.

Na een zwaar weekend in Zagreb eindigden Esapekka Lappi en Janne Ferm voor het eerst als Hyundai Motorsport-team op het podium, dat opgedragen was aan Craig. Het team en zijn bemanningen zullen Craig’s competitieve geest blijven eren nu de aandacht uitgaat naar de eerste van zeven opeenvolgende gravelrally’s.

Rally de Portugal is synoniem met het WRC, omdat het een van de oprichtingswedstrijden was in 1973. Hoewel de teams goed bekend zijn met de zanderige Portugese proeven, die sinds 2015 rond Matosinhos worden verreden, blijft het evenement verrassend. De wegen worden vaak omschreven als technisch en snel en zijn glad en zacht tijdens de eerste doortocht, maar worden rotsachtig en ruw tijdens de tweede run. Heuvelruggen kunnen leiden tot uitdagende bochten, en teams moeten soms de rijhoogte van hun auto’s verhogen om schade te beperken op wat een verraderlijke tweede passage kan zijn.

Photographer: Vincent Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville: “Het is gemakkelijker om je voor te bereiden op een rally waar je weet wat er komt, vooral door de jarenlange ervaring – we hebben droge en zeer warme omstandigheden gehad, maar ook kou en regen. Vaak heb je de meeste proeven in beide richtingen en vele malen gereden. Maar zelfs de rally’s die we goed kennen hebben altijd nieuwe elementen, wat veel voorbereiding en werk vóór het evenement vereist. We moeten weten wat ons te wachten staat, waar we precies naartoe gaan en meestal moeten we dit al voor de test voorafgaand aan het evenement hebben om het zo efficiënt mogelijk te maken. Ik verwacht dat Portugal een van de gemakkelijkere gravelrally’s wordt die we dit jaar zullen aandoen. De sfeer springt er in de eerste plaats echt uit, er is altijd enorm veel publiek. We hebben de iconische Fafe-sprong, enkele echt zanderige wegen, zware proeven rond Amarante, en het is geweldig om zoveel enthousiaste fans bij ons te hebben.”

Foto: Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws