IAME Series Benelux: een eerste revanche in de Hauts-de-France

Voor de tweede afspraak van het kampioenschap gaan de IAME Series Benelux de Belgische grens over, waar de strijd wordt verder gezet op het Circuit de la Métropole in Ostricourt (Frankrijk). Voor deze manche, die dit weekend doorgaat, zijn maar liefst 244 piloten ingeschreven. Onder hen de eerste winnaars van het seizoen, maar eveneens de piloten die vastberaden zijn om hun revanche te nemen. De strijd belooft dus intens en spectaculair te gaan worden op de Franse omloop!

Met een zeer internationaal deelnemersveld van 244 piloten worden er bijna 40 races betwist met het circuit van Ostricourt als strijdtoneel. De affiche van de tweede proef van de IAME Series Benelux 2023 is op zijn zachtst gezegd zeer aantrekkelijk! En zelfs als is het kampioenschap nog lang, toch is deze afspraak in de Hauts-de-France een zeer belangrijke voor de titelkandidaten. Na het openingsweekend in Mariembourg hebben sommige piloten er alle baat bij om te reageren!

De strijd barst alvast los op vrijdag en zaterdag met de kwalificaties, de kwalificatiemanches en de Finales van de categorieën X30 Senior (14-29 jaar) en X30 Junior (12-25 jaar), terwijl het zondag de beurt is aan de categorieën Mini Rookie (7-10 jaar), Mini (10-12 jaar), X30 Senior Cup (18-29 jaar), X30 Master (30-39 jaar) en X30 Super Shifter (karts met versnellingsbak). Tip voor de liefhebbers: alle wedstrijden zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van het kampioenschap vanaf vrijdag 16u20.

X30 Junior: kan van’t Pad Bosch bevestigen?

In de zeer hoogstaande X30 Junior categorie (12-15 jaar) is het zeer zelden dat men eenzelfde piloot gedurende het ganse weekend aan de kop van het peloton ziet. Dat is nochtans de stunt die Sacha van’t Pad Bosch realiseerde in Mariembourg. De Nederlander staat dus logischerwijze op kop in het kampioenschap voor aanvang van de manche in Ostricourt, maar een dijblessure zou hem kunnen verhinderen te rijden dit weekend. Een zaak om op te volgen! Indien hij toch aanwezig is zal hij evenwel moeten rekening houden met zijn landgenoot Rocco Coronel (de zoon van Tom), evenals met de Belg Patrice Kowalewski. Beide jongens zijn de eerste achtervolgers van van’t Pad Bosch in het kampioenschap. Ook Alexi Constant mag men niet uit het oog verliezen! De Belgische piloot pakte onlangs nog de overwinning in de tweede manche van de IAME Euro Series in Mariembourg, wat van hem een onbetwistbare tegenstander maakt. Bij de outsiders vinden we dit weekend onder meer de Fransman Roméo Roussel, de Brit Eden Spanswick, de Nederlander Quinten van Leeuwen en de Belgen Roberto Baas et Tyron Kinard. Kortom, de liefhebbers van karting kunnen nu al niet wachten op het verwachte spektakel dat deze klasse te bieden heeft!

Mini Rookie: Bielande onder druk

Door de Finale te winnen van de openingsproef van het seizoen, kon Luis Bielande alvast een eerste grote slag slaan in de Mini Rookie categorie (7-10 jaar). Maar zijn voorsprong in het kampioenschap is evenwel niet erg groot en zijn tegenstanders zijn vastberaden hem te verhinderen de dubbel te scoren! Onder hen vinden we Lewis Boodts en Henri-Constant Kumpen: beide piloten konden tot op heden tonen dat ze de goeie snelheid in zich hebben. Aan hen om daar nu regelmatigheid aan toe te voegen om zo de hoogste trede van het podium te kunnen bereiken. We volgen eveneens nauwlettend de prestaties van Tijs Richard, Levin Barbier, Lukas Pelizzari, Antoine Bouts en Patrick Kristiansen, eveneens piloten die in staat zijn vooraan mee te strijden.

X30 Senior: meer dan 80 piloten klaar voor de strijd

Na een, door de regen, ingekorte Finale in Mariembourg, zijn de piloten van de categorie X30 Senior (14-29 jaar) verheugd om de strijd terug verder te zetten dit weekend. Ruben Moya, die de volle pot pakte in Mariembourg, is ontegensprekelijk de te kloppen man! De Spanjaard beseft evenwel goed dat zijn taak niet eenvoudig zal zijn tegenover de meer dan 80 verwachte piloten in deze koninginnenklasse. Sam Balote en Elie Goldstein, met evenveel punten, als tweede in het kampioenschap, zijn alvast de eersten die het tij willen keren, samen met de Brit Luca Griggs en de X30 Junior kampioen van 2022, Aaron Ferrazzano. We vergeten ook niet Clément Outran en Pacôme Weisenburger aan te stippen als favorieten. De heren voeren een Franse delegatie aan met onder meer François Dell’Atti, Ilyes Pruvost en Hugo Besson. Enkele piloten kenden een minder groot succes in de seizoensopener, maar hebben alvast nog hun laatste woord niet gezegd. We denken bij voorkeur aan Bart Ploeg, Henkie Kalteren en Victor Louis. Indien we daarbovenop nog een terugkerende Noah Maton toevoegen, mogen we alvast zeggen dat de spanning compleet zal zijn!

Mini: bevestigingen of verrassingen ?

De Mini categorie (10-12 jaar) van de IAME Benelux is een echte kweekvijver voor toekomstige kampioenen. En ook deze tweede manche van het seizoen in Ostricourt belooft opnieuw zeer competitief te worden. Zelfs al verliet hij Mariembourg als leider in het kampioenschap, toch heeft Antoine Venant maar één puntje meer dan Priam Bruno, de Mini Rookie kampioen van 2022. Dat belooft alvast een mooi duel te worden! Maar in deze strijd voor de overwinning mogen we eveneens Gilles Herman, Tom Alderliesten, Noah Grignet, Juste Mulder, Stig De Raedemaeker en Edouard Godfroid bijrekenen. Allen streden ze mee vooraan in de eerste manche van het seizoen. Maar we weten dat de hiërarchie in deze klasse zeer snel kan evolueren. Piloten als Dani Boers, Bink Van Scheijndel, Finn Rossen en Djamairo Hoft kunnen zich zeker komen mengen in het peloton.

X30 Senior Cup/X30 Master: Mochalski in zijn achtertuin

Pierre Mochalski, autoritaire winnaar in de Finale van Mariembourg in de X30 Senior Cup categorie (18-29 jaar), tankte vertrouwen voor de afspraak in zijn achtertuin! Maar de Fransman weet dat het moeilijkste zal zijn om deze overwinning te bevestigen. Het is dus met een heel grote motivatie dat hij aan de start komt in deze manche waar hij een zekere Matteo Raspatelli zal tegenkomen. De Sambrevillois is momenteel samen met Mochalski leider in de IAME Series Benelux en hij is vastberaden om een eerste kloof in het klassement te slaan. Dit wordt alvast niet eenvoudig wanneer we weten dat hij de strijd zal moeten aangaan met huidig kampioen Matthieu Delbauf, maar ook met onder andere Anthony Moonen, Jentsen Adriaenssens, Olivier Palmaers en François-Xavier Venet.

Ook in de X30 Master categorie (30-39 jaar) wordt het gissen naar de winnaar! Of het nu over Bjorn Verhamme gaat of over Jim Ringelberg, beiden hebben dezelfde ambitie: de leider in het kampioenschap Hubert Bauthier verslaan! Voeg daar outsiders Nicolas Chapelle en Rick Nadin aan toe en dan weten we dat er een pittige strijd zal volgen.
X30 Super Shifter: naar een strijd met drie?

Ook in de X30 Super Shifter klasse voor karts met versnellingsbak belooft het spektakel niet te gaan ontbreken! In Mariembourg namen drie piloten de bovenhand in de Finale: de Est Sten Dorian Piirimägi (winnaar), Sam Claes (leider in het kampioenschap) en Christof Huibers (drievoudig en huidig kampioen). Dit trio zal alvast veel voorkomen in de pronostieken voor deze manche in de Hauts-de-France. Maar we mogen eveneens Guillaume Carette, die goed voor de dag kwam in Ostricourt vorig jaar, Jimmy Deveen en Bart Ploeg niet vergeten! De Nederlander heeft in de eerste race ervaring opgedaan in deze categorie en zou dit weekend opnieuw een stap vooruit kunnen zetten. In het peloton volgen we eveneens de strijd tussen de “Masters” Kevin Delcroix, Raph Baert, Bjorn Vangerwen, Hugues De Schepper en Antonino Scaramuzzino, maar eveneens het gevecht tussen Bo De Winter en Axelle Vandoorne voor de plaats van eerste vrouw.
Kortom, er zal op elk niveau hevig worden gestreden!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws