Rovanperä voor de tweede keer, Neuville vijfde

De jonge Fin Kalle Rovanperä heeft dit weekend de vijfde manche van het World Rally Championship, de Vodafone Rally de Portugal, op dominante wijze gewonnen en herhaalt zo zijn prestatie van vorig jaar. Dankzij hun overwinning hebben Kalle Rovanperä en co Jonne Halttunen nu 98 punten in de algemene stand van het kampioenschap. Dat zijn er 17 meer dan Ott Tänak en diens co Martin Järveoja en al 30 meer dan onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe.

Rovanperä nam de controle over de rally, die toch wel wat incidenten kende, over nadat Ott Tänak op vrijdag schade opliep. Op zaterdag stond er geen maat op de jonge Fin die in zijn Toyota GR Yaris niet te stoppen was, vijf van de zeven klassementsproeven won en zijn voorsprong vergrootte naar een indrukwekkende 57,5 seconden. Ook op zondag hield de jonge Fin de touwtjes stevig in handen en won nog eens twee van de vier etappes om zo nog 54,7 seconden over te houden.

“Wat heeft dit lang geduurd, maar eindelijk zijn we terug,” aldus een tevreden Rovanperä die co Halttunen en het team bedankte. “Zij zijn de hele tijd blijven pushen wat vervolgens tot dit mooie resultaat heeft geleid.”

Achter de Toyota van de wereldkampioen eindigden twee Hyundai’s op de plaatsen twee en drie, maar niet die van Thierry Neuville. Dani Sordo, genavigeerd door Candido Carrera, pakte zilver. Op P3 eindigden de Finnen Esapekka Lappi en zijn co Janne Ferm. Dankzij deze resultaten beperkt Hyundai, dat nu 169 punten heeft, de schade in de strijd om de titel bij de constructeurs tot 32 op Toyota dat 201 punten telt.

Voor onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe verliep de rally in Portugal niet zoals verhoopt, althans niet op zondag. Het duo sloot de zaterdag af op een derde plaats op 1:08.6 van leider Rovanperä, maar slechts op 11,1 sec. achterstand op teamgenoot Dani Sordo en die zouden, al dan niet door de nodige instructies, wel opgehaald kunnen worden. Maar door een defect aan de turbo waardoor vanaf zondagmorgen heel wat vermogen verloren ging, konden onze Belgen die theorie wel vergeten want in de praktijk zag er dus even anders uit.

“Dat is rally, vol met ups en downs en mechanische problemen horen nu eenmaal bij rallysport, daar is geen ontkomen aan. Je wenst het uiteraard niemand toe, maar het is spijtig dat het ons moet overkomen,” aldus een teleurgestelde Thierry Neuville.

“Martijn en ik hebben er heel wat moeite en energie in gestoken, maar we keren van Portugal naar huis terug met veel te weinig punten en zeker en vast niet het gewenste resultaat. Een rally is immers pas gedaan aan de finish van de laatste proef,” besluit onze landgenoot die samen met co Martijn uiteindelijk nog vijfde werd.

De Fransman Pierre-Louis Loubet met onze Nicolas Gilsoul als copiloot, reed ondanks een brandje in de wagen een sterkte rally op vrijdag. Het duo was het snelste in de eerste klassementsproef van de rally en besloot die eerste dag op een vijfde plaats. Door een stuurfout op de tweede proef zaterdag zat de dag en in feite ook de rally er al op.

Grégoire Munster en Louis Louka eindigden in hun Ford Fiesta MKII op een 42ste plaats in de algemene rangschikking.

(foto’s HMSGMedia & Toyota GAZOO Racing news)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws