De Belgen en Nederlanders schitteren in Ostricourt

Tijdens de tweede van vijf manches van de IAME Series Benelux, die het voorbije weekend doorging op het circuit van Ostricourt, werd er opnieuw heel wat strijd geleverd! Het minste dat we kunnen zeggen is dat de piloten uit de Benelux hun verplaatsing naar de Hauts-de-France zeker niet hebben gemist. In het merendeel van de categorieën waren het de Nederlanders en de Belgen die met de eerste plaats gingen lopen.

Voor de tweede afspraak van de IAME Series Benelux, die het voorbije weekend doorging op het Circuit de la Métropole in Ostricourt, waren bijna 230 piloten present. Een opportuniteit voor sommigen onder hen om hun goeie debuut van het seizoen te bevestigen, een kans voor de anderen om te reageren. Terwijl grote regenbuien voor de nodige verrassingen zorgden in de X30 Senior- en de X30 Junior categorie op vrijdag, wachtte de piloten op zaterdag en zondag een droge piste onder een schitterende zon. Dit is een terugblik op een spannende manche in de Hauts-de-France!

X30 Senior : Goldstein nieuwe leider

Het was een weekend vol wendingen in de koninginneklasse van de IAME Series Benelux, X30 Senior (14-29 jaar)! Henkie Kalteren, leider na de kwalificaties reageerde op de beste manier na een moeilijke seizoensopener in Mariembourg. Maar in de Finale kon de Nederlander zijn fantastische resultaat niet bevestigen na het verzuipen van zijn motor aan de start! Zijn pech speelde in het voordeel van onder andere Elie Goldstein die zijn eerste overwinning van het seizoen pakte. De drievoudig kampioen kreeg het evenwel niet cadeau. De nieuwe leider in het kampioenschap moest weerstand bieden aan een impressionante Ean Eyckmans die terugkeerde van de 8ste naar de 2de plaats. Tijdens zijn eerste deelname van het seizoen in de IAME Series Benelux ging hij Antwerpenaar Sam Balota voor. In een zeer geanimeerde strijd had Noah Maton op een gegeven moment zicht op een podiumplaats alvorens terug te zakken naar een 5de plaats achter Danny Carenini. Ilyes Pruvost, Bart Ploeg, Luca Griggs, Victor Louis en François Dell’Atti vervolledigden de Top 10 voor de Spanjaard Ruben Moya. De winnaar van de openingsmanche behaalde duidelijk niet het gewenste resultaat in Ostricourt.

X30 Junior : Sacha van’t Pad Bosch bevestigt zijn favorietenrol voor de titel

Sascha van’t Pad Bosch, die reeds domineerde in de X30 Junior categorie (12-15 jaar) in Mariembourg, herhaalde zijn exploot en scoorde de volle pot in Ostricourt! De Nederlander, reeds winnaar van zijn drie kwalificaties, won eveneens de Finale met een voorsprong van 11 seconden op landgenoot Rocco Coronel. De zoon van Tom die als zevende op de startgrid stond kon enkel de schade proberen te beperken tegenover de onbetwistbare leider van de IAME Series Benelux terwijl de Belg Arthur De Doncker voor het eerst dit seizoen mocht plaatsnemen op het podium. In de zeer internationale Top 5 vinden we eveneens de Ier Colin Cronin en de Brit Eden Spanswick, die terugkeerde vanaf de 18de plaats. Na een spannende strijd kon Roberto Baas uiteindelijk de 6de plaats nemen, gevolgd door de Tsjech Lukas Horcicka en de Fransman Roméo Roussel. Quinten van Leeuwen en Devon Hagelen vervolledigden de Top 10 en veroverden zo het statuut van beste « Rookies ». Patrice Kowalewski (opgave) en de Alexi Constant (slechts 18de in de Finale), stonden in de hoek waar de klappen vielen. We wachten reeds vol ongeduld op hun reactie tijdens de volgende manche van het seizoen!

Mini: Herman, spannend tot het einde

De Mini categorie (10-12 jaar) van de IAME Series Benelux heeft de gewoonte om spannende manches te leveren en deze Finale in Ostricourt was alvast geen uitzondering op de regel! Gedurende een tiental minuten wisselden de posities in de Top 3 voortdurend. Terwijl Gilles Herman erin slaagde een fantastische overwinning binnen te halen, haakten Priam Bruno en Juste Mulder in elkaar tijdens de laatste ronde en zagen ze hun hoop op een podiumplaats in rook opgaan. Achter de Mini Rookie Kampioen van 2021 vonden we dus een trio gevormd door Tom Alderliesten, Lorenz De Cock en Noah Grignet. Ook zij hebben het spektakel verzekerd! Edouard Godfroid, die zijn start wat miste, kon uiteindelijk opklimmen naar een 5de plaats voor Antoine Venant.

Priam Bruno, die eerste was na de kwalificaties en uiteindelijk als 14de eindigde tijdens de Finale, neemt de leiding in het kampioenschap voor Alderliesten (+5 punten), Grignet (+13 punten) en Venant (+15 punten).

Mini Rookie : Barbier opent zijn palmares

Eén ding is zeker, de tweede manche van de IAME Series Benelux 2023 zal een onvergetelijke herinnering nalaten bij Levin Barbier! Hij kon er niet alleen zijn eerste succes boeken uit zijn piepjonge carrière, maar de jonge Belg neemt eveneens de leiding in het kampioenschap van de Mini Rookie categorie (7-10 jaar). Het ideaal moment voor zijn papa Kevin om zijn vriendin ten huwelijk te vragen aan de voet van het podium. Een première!

In de Finale weerstond Levin perfect de aanvallen van Henri-Constant Kumpen om de geblokte vlag te passeren met een voorsprong van… 86 duizendsten van een seconde. Op het podium werden de twee vergezeld van een excellente Jules Decoen. Nadat hij de kop van het tussentijdse klassement had ingenomen na de kwalificatiemanches, kon hij zijn goeie vorm bevestigen door de bronzen medaille te pakken. Vlakbij de top 3 eindigden zes piloten op een zakdoek: Lukas Pelizzari voor Gerasyano Tahitu, Aurélien Lemaire, Lewis Boodts, Alexandre Point en poleman Julian Van de Coterlet. Luis Bielande, de eerste winnaar van het seizoen werd tot opgave gedwongen in deze manche.

X30 Senior Cup/X30 Master : Venet aan de top in zijn thuismanche

In de X30 Senior Cup (18-29 jaar) kon François-Xavier Venet schitteren in eigen land. De Fransman was leider na de kwalificaties en autoritaire winnaar in de Finale, waardoor hij het maximum van de punten scoorde. De Belgisch Kampioen uit X30 Senior in 2016 ging Matteo Raspatelli voor die Ostricourt verlaat als leider in de IAME Series Benelux. Jentsen Adriaenssens, die derde was na de kwalificatiemanches, kon zichzelf een eerste podium van het seizoen bieden voor Olivier Palmaers en Anthony Moonen. Het einde van het weekend was intussen niet zo makkelijk voor Pierre Mochalski, die 6de werd, en voor titelverdediger Matthieu Delbauf, die genoegen moest nemen met de 8ste plaats.

In de X30 Master categorie (30-39 jaar) domineerde Jim Ringelberg het weekend. Van de kwalificaties tot de Finale via het tussentijds klassement, op geen enkel moment loste de Nederlander de eerste plaats! Na zijn overwinning in de Finale in Mariembourg, neemt hij zelfs de kop in het kampioenschap. Deze zondag ging hij Bjorn Verhamme, Anthony Delcurou en Quentin Henry voor, terwijl Hubert Bauthier de ganse dag de pijn moest verbijten van een blessure aan de ribben. De eerste leider van de competitie kon desalniettemin de meubelen redden door de 5de plaats te pakken.

X30 Super Shifter : Dubbelslag voor Huibers

Net als in de X30 Senior categorie, liet de reactie van de kampioen niet op zich wachten in de X30 Super Shifter klasse. In deze categorie voor 175cc karts met versnellingsbak kon Christof Huibers op autoritaire manier de Finale binnenhalen. Een perfecte manier om zijn eerste overwinning van het seizoen op te tekenen en de leiding te nemen in de IAME Series Benelux. Speciale vermelding ook voor Jimmy Deveen! De Belg was niet weg te slaan uit de voorpost in de Hauts-de-France. Als eerste na de kwalificatiemanches kon hij uiteindelijk zijn weekend afsluiten op een mooie tweede plaats voor Guillaume Carette. Bart Ploeg, die vierde werd, had in feite de tweede trede op het podium moeten innemen, maar hij kreeg na de finish een tijdstraf van vijf seconden voor een losgekomen bumper. De Nederlander mag toch fier zijn op zijn weekend want hij kon tijdens zijn tweede wedstrijd in de categorie reeds de pole realiseren.

Sam Claes, die als 17de moest starten na motorproblemen in de kwalificaties, kon de schade beperken door als 5de te eindigen voor beste “Master” Kevin Delcroix. Een ander opmerkelijk feit was de opgave van Sten Dorian Piirimägi, winnaar van de manche in Mariembourg. De Est werd slachtoffer van een mechanisch euvel nog voor de start van de Finale. Er bestaat geen twijfel over het feit dat hij zijn revanche zal willen nemen tijdens de volgende afspraak die staat geprogrammeerd tijdens het weekend van 21, 22 en 23 juli in Genk.

(foto’s met dank aan P. Verheuge)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws