Fréderic Miclotte wint ORC Rally!

De ORC Rally was, na Moorslede en de Monteberg, al de derde West-Vlaamse VAS-rally van het seizoen. Nog voor de start werden enerzijds de R5-wagens, maar zeker ook de snelle Porsche 991 van Pieter Jan Michiel Cracco en de Mitsubishi van Kurt Boone getipt als kandidaat-winnaar in en om Oostrozebeke.

Maar voor laatstgenoemde was de wedstrijd al over nadat die goed en wel begonnen was. De EvoX eindigde tegen een electriciteitspaal na enkele kilometers wedstrijd en meteen mocht de garagist uit Pollinkhove de handdoek werpen. Achteraf verklaarde hij, dat mede door de bouw van een nieuwe zaak en inherent een verhuis, hij de rallyambities flink wat zou terugschroeven.

Frederic Miclotte had net voor de start nog de voorziene Skoda, na de schuiver van Vincent Verschueren in Bocholt, moeten vervangen door de Volkswagen Polo, en dat leverde hem geen windeieren op. Met drie besttijden op rij sloeg de manager van SXM meteen een kloof die voor de rest van de rally niet meer kon gedicht worden. Uiteindelijk haalden Miclotte en co Nicolas T’Joen het met een verschil van een dikke 20 seconden op Junior Planckaert.
Deze had vooral veel tijd verloren in de eerste ronde, waarin hij enkele foutjes maakte en geen goed gevoel had in de Skoda. Dit verbeterde zeker gaandeweg, en Junior wist zelfs enkele scratchtijden te rijden. Maar dat bracht hem enkel de dichtste ereplaats op.

Tot veler verrassing haalde Chris Vandamme met de Alpine A110 het laagste podiumschavotje binnen. Mensen als Paul Lietaer (Opel Ascona 400), Bert Coene(Ford Fiesta R5) en Stefaan Prinzie (Alpine A110) hadden het ook geprobeerd, maar technische problemen plaatsten hen telkens vroegtijdig aan de kant. Maar dat doet niets af van de verdienste van Chris en co-rijder Kurt Declerck.

Voor plaatsen 4 en 5 was er tot het einde een heel boeiende strijd tussen de BMW-rijders Thierry Cokelaere en Kurt Braekevelt. Cokelaere leidde met minieme voorsprong tot op de laatste klassementsproef, maar op De Ginste zette Braekevelt zich nog eens recht en haalde plaats 4, én de titel van beste BMW-rijder én beste Oostrozebekenaar binnen met een verschil van 1.7 sec!

Na de opgave van Lietaer kon Nick Toorré met de Ford Sierra Cosworth het Historic gedeelte op zijn naam schrijven. Lorenzo Vandenheede(BMW E36) en Ludovic Vitse (Opel Astra) waren de nummers 2 en 3. En door een schuiver in de laatste kilometers zag Bjorn Huygelier(Subaru Impreza) nog de overwinning in de divisie 1-2 uit zijn handen glippen, ten voordele van Luc Diet(Peugeot 106).

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws