Thierry Neuville: “In Sardinië is geen ruimte voor fouten”

Hyundai Motorsport wil voortbouwen op zijn dubbele podiumplaats in Portugal met een overwinning in de Rally Italia Sardegna, de zesde ronde van het FIA World Rally Championship van 2023.

Sardinië is de locatie waar het Hyundai Shell Mobis World Rally Team in het verleden het meeste succes heeft geboekt, met vijf overwinningen en 12 podiumplaatsen. Vier van die overwinningen zijn gelijkelijk verdeeld tussen de teamvedetten Thierry Neuville en Dani Sordo. Samen met co-rijders Martijn Wydaeghe en Cándido Carrera zullen beide coureurs komend weekend de strijd aangaan op de zonovergoten proeven in de hoop voor de derde keer op de hoogste trede te staan.

Esapekka Lappi en Janne Ferm voegen zich bij hun teamgenoten op het eiland in de Middellandse Zee. De Finse equipe verkeert in goede vorm na podiumplaatsen in Kroatië en Portugal.

Thierry Neuville: “Sardinië biedt veel uitdagingen, maar de grootste zijn de hitte en de bandenslijtage. De proeven zijn ook moeilijk omdat het oppervlak ruw is, en ze zijn ook vrij smal en technisch, dus er is niet veel ruimte voor fouten. Ons doel is om zo goed mogelijk met de omstandigheden om te gaan en hard te vechten voor een goed resultaat. Portugal was een zwaar weekend voor ons. Ik had een andere afstelling dan Dani en Esapekka en wij denken dat dat een van de redenen is waarom ik moeite had met de tractie en de balans van de auto. De afstelling van mijn auto is vergelijkbaar met die van mijn teamgenoten en dat zou goed moeten zijn voor betere prestaties.”

Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Esapekka Lappi: “Sardinië is over het algemeen een vrij trage rally met zeer technische proeven. De tweede passage is bijzonder veeleisend voor de banden en de auto, omdat er wat rotsblokken en veel losse stenen op de weg liggen. De gebruikelijke hoge temperaturen van rond de 30 graden maken de uitdaging nog groter. Persoonlijk zweet ik vrij gemakkelijk, dus als bestuurder moet ik me meer concentreren op voeding en mezelf goed gehydrateerd houden. Bij droge gravelrally’s is de vrijdag altijd cruciaal voor een succesvol weekend, dus dat zal voor ons de belangrijkste focus zijn. Onze hoop is dat we een consistente prestatie kunnen leveren, de rotsen kunnen vermijden die lekke banden kunnen veroorzaken, en een podium voor het team mee naar huis kunnen nemen.”

Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Dani Sordo: “Sardinië biedt dit jaar een andere uitdaging dan eerdere gravel-evenementen, omdat de wegen smaller, zanderiger en gladder zijn. Daardoor kun je je geen fouten veroorloven. Doe je dat op Sardinië, dan zul je daarvoor boeten. De positie op de weg kan heel belangrijk zijn bij dit evenement, want als je later in de rij start, krijg je meestal een schonere proef dan degenen die vooraan staan. De bijna 50 km lange Monte Lerno proef wordt een echte uitdaging. We hadden er een van 37 km in Portugal en zelfs die was moeilijk om de hele tijd geconcentreerd te blijven. Ons minimumdoel voor het weekend is om op het podium te eindigen en hopelijk kunnen we in een positie komen om voor de overwinning te strijden.”

Foto: Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws