Kalle Rovanperä: “Die proef op vrijdag van 50km wordt moeilijk”

Met de GR Yaris Rally1 Hybrid won het team vier van de vijf rally’s in 2023 en leidt het constructeurskampioenschap met 32 punten. Nadat hij de vorige keer in Portugal zijn eerste overwinning van het jaar behaalde, staat titelverdediger Kalle Rovanperä met 17 punten bovenaan in het rijdersklassement. Sébastien Ogier en Elfyn Evans staan gelijk op de derde plaats. Ogier hervat zijn deelseizoenprogramma op een evenement dat hij al vier keer eerder won, terwijl Takamoto Katsuta ook deelneemt in een vierde auto die wordt ondersteund door het TGR WRC Challenge Program.

Kalle Rovanperä: “Portugal was een geweldig weekend voor ons en het was fijn om weer een overwinning te behalen. We zullen proberen zo door te gaan in de volgende evenementen, maar we weten dat Sardinië een veel moeilijkere klus wordt. Van alle rally’s op de kalender is dit misschien wel de lastigste voor mij geweest. Als het droog en warm weer is, zoals op Sardinië meestal het geval is, kan het heel moeilijk zijn om daar als eerste auto de weg op te gaan; dit jaar misschien nog wel moeilijker met de proef van 50 kilometer die op vrijdag moet worden gereden. Het wordt een veeleisend weekend, maar zoals altijd zullen we samen met het team pushen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.”

2023 FIA World Rally Championship / Round 05 / Rally Portugal 2023 / 12-14th May 2023 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Elfyn Evans: “Portugal was een teleurstellend weekend van mijn kant, maar dat moeten we nu achter ons laten, op naar Sardinië en kijken wat daar mogelijk is. Onze startpositie zal gunstiger zijn dan waarmee we tijdens de vorige rally begonnen, maar we weten dat het hoe dan ook een uitdagend evenement is en een van de ruigere rally’s van het jaar. Het vergt zeker een slimme aanpak, maar ik kijk er niettemin naar uit. Zoals altijd in Sardinië, mengen ze de proeven elk jaar. Een groot deel van de route is bekend van vroeger, maar een deel ervan is al jaren niet meer gereden, dus er zullen veel nieuwe pacenotes te schrijven zijn tijdens de verkenning – en deze zeer lange proef op vrijdag is natuurlijk de sleutel.”

2023 FIA World Rally Championship / Round 03 / Rally Mexico 2023 / 16-19th March 2023 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Sébastien Ogier: “Sardinië is een rally waar ik van heb leren houden. In het begin had ik er moeite mee, maar in de loop der jaren kreeg ik het steeds beter onder de knie. De meest recente herinneringen die ik heb aan Sardinië zijn echt goed van toen we in 2021 wisten te winnen nadat we als eerste op de weg waren gestart, wat normaal gesproken niet mogelijk is op dit evenement. Omdat we Portugal hebben gemist, hebben we deze keer een iets betere startpositie, maar het zal nog steeds een moeilijke uitdaging zijn, vooral met deze zeer lange etappe van 50 kilometer die de organisatoren voor dit jaar hebben gemaakt. Ik hou wel van die uitdaging, eerlijk gezegd; het maakt de rally wat pittiger en het bandenmanagement wordt er beter door. Het wordt zeker een interessante rally.”

Foto’s: Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws