Thierry en Martijn over Kenia

Hyundai Motorsport is op een missie om het winnende momentum voort te zetten tijdens de Safari Rally Kenia, de zevende ronde van het 2023 FIA World Rally Championship.

Hoewel het team vol goede moed naar Afrika afreist, betekent de uitdaging van Kenia dat niets zeker is. Het evenement is een echte uitputtingsrally – iets wat het Hyundai Shell Mobis World Rally Team goed weet uit zijn ervaring in 2021. Neuville, die de rally had geleid, moest op de laatste ochtend opgeven met een kapotte rechterachterdemper. Het team blijft echter hopen dat de Safari Rally Kenia in 2023 voor verlossing kan zorgen, omdat het probeert de solide vorm van de recente evenementen voort te zetten.

Met 60 jaar rallygeschiedenis, inclusief een deelname aan het eerste seizoen van het WRC, heeft Safari Rally Kenia veel erfgoed. Het graveloppervlak is anders dan alle andere op de kalender, met het beruchte fesh-fesh zand en verraderlijke rotsachtige etappes die een unieke uitdaging vormen. Sommige secties moeten kruipend worden afgelegd om te overleven; er is geen ruimte voor een constante vlakke aanpak.

Bestuurders worden fysiek en mentaal op de proef gesteld door de routes, de veranderende weersomstandigheden en verborgen obstakels, wat zorgt voor een compleet andere rijervaring. Als het voor de tweede achtereenvolgende keer regent, zullen de teams merken dat de stoffige routes snel veranderen in modderige rivieren.

Safari Rally Kenia heeft momenten die van een bijrijder nog meer oplettendheid vragen dan elke andere rally in het jaar, zoals Martijn Wydaeghe uitlegt.

Martijn: “De grootste uitdaging in Kenia is dat je je zoveel kunt voorbereiden als je wilt, maar dat je toch voor verrassingen komt te staan. Het roadbook ziet er precies hetzelfde uit als vorig jaar, maar we weten nu al dat de etappes anders zullen zijn vanwege de steeds veranderende weersomstandigheden. Het profiel is anders dan anders; de mix van de fesh-fesh en het rotsachtige terrein zorgt voor een compleet andere rally. Daarom is het belangrijk om je aan te passen aan de wisselende snelheden – het oppervlak heeft zulke gevarieerde eigenschappen. De meest uitdagende etappe is waarschijnlijk Sleeping Warrior, omdat het de langste is, waardoor het moeilijker is om in een consistent ritme te komen.”

Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry: “Kenia is een avontuur. Het is een zwaar evenement en erg uitdagend omdat we midden door de parken en het platteland rijden, waar er een aantal erg ruige stukken zijn met zand en fesh-fesh. Elke etappe heeft zijn eigen unieke kenmerken, maar de wisselende omstandigheden en verschillende ondergronden is wat we zo leuk vinden aan deze rally. Het doel is absoluut om te winnen, dus we zullen de hele rally blijven vechten; we weten heel goed dat de rally pas voorbij is als hij voorbij is. Dat hebben we twee jaar geleden gezien, toen we aan de leiding reden en helaas vlak voor het einde een probleem kregen. Hopelijk pakken we dit jaar de overwinning.”

Foto: Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws