Net niet en net wel voor Kumpen in Brandshatch.

Op 17 en 18 juni stond in Brands Hatch de tiende editie van het ‘American SpeedFest’ op het programma. Dit evenement is ondertussen uitgegroeid tot de meest populaire race van de NASCAR Whelen Euro Series, niet alleen voor de 40.000 fans, maar ook voor de teams en piloten.

Die fans zagen zaterdagochtend in EuroNASCAR Pro de Italiaan Gianmarco Ercoli van CAAL Racing naar de pole snellen. Hij wist het 1.9 km lange Indy-circuit in zijn #54 Chevrolet Camaro af te leggen in een tijd van 48.411 seconden en bleef daarmee de Nederlander Liam Hezemans voor met een verschil van 0.048 seconden.

Wat de Belgen betreft plaatste Anthony Kumpen zijn Camaro van PK Carsport op een mooie 4de plaats, Marc Goossens legde beslag op een ietwat teleurstellende 13de plaats. Sven Van Laere, die in de EuroNASCAR 2 rijdt, reed in de CAAL Racing Camaro, die hij deelt met Marc Goossens, een 18de tijd.

De eerste race in EuroNASCAR Pro werd volledig gedomineerd door Gianmarco Ercoli, die vanop pole vertrok en heel de wedstrijd aan kop reed. De Italiaan uit de buurt van Rome dook als eerste Paddock Hill Bend in en stond die plaats de komende 38 ronden niet meer af. Achter Ercoli ontstond er een knap gevecht tussen Vittorio Ghirelli en Liam Hezemans met onze landgenoot Anthony Kumpen als getuige. In de 5de ronde maakte Hezemans echter een foutje waar Ghirelli dankbaar van profiteerde en in die volgorde kwamen ze ook over de finish. Net geen podium dus voor de Limburger. Marc Goossens eindigde net buiten de top tien en plaatste zijn wagen op een 11de plaats. In de EuroNASCAR 2 werd Sven Van Laere 13de op 22 deelnemers, een knappe prestatie van onze landgenoot.

Op zondag was het andermaal Gianmarco Ercoli die een perfecte race wist te rijden. Onder een dreigend wolkendek pareerde hij elke aanval van Liam Hezemans, die uiteindelijk moest opgeven na een verkeerd manoeuvre. Ercoli’s overwinning leek niet meer in het gedrang te komen tot een zware crash van zijn teamgenoot Max Lanza de safety car op de baan bracht. Met nog vijf ronden te gaan werd het veld terug losgelaten maar Ercoli sloeg onmiddellijk een kleine kloof op naaste achtervolger Anthony Kumpen en reed onbedreigd naar de overwinning en tevens naar de leidersplaats in het kampioenschap. Een prachtig weekend voor deze sympathieke Italiaan van CAAL Racing.

Kumpen, die in Brands Hatch niet de wagen had om Gianmarco bij te blijven, laat staan aanvallen, concentreerde zich op het veilig stellen van de tweede plaats. Door deze punten schuift Anthony wel op naar een mooie derde plaats in het kampioenschap.

Marc Goossens legde opnieuw beslag op de 11de plaats maar had geen echt goed gevoel in de wagen, ondanks dat die identiek is aan die van zijn teamgenoot Gianmarco. De auto wordt nu volledig gestript in aanloop naar de volgende race in Vallelunga op 8 en 9 juli.

In de tweede race bij de EuroNASCAR 2, die grotendeels werd afgewerkt in de regen, werd onze landgenoot Sven van Laere andermaal 18de.