Kenia is onze landgenoten niet goed gezind

Hyundai Motorsport kende gisteren op de eerste dag van de Safari Rally Kenia, de zevende ronde van het FIA World Rally Championship 2023, een moeizame start. Niet alleen moeizaam, maar ook mechanische problemen met de wagen weerhielden onder andere onze landgenoten Thierry Neuville en co Martijn Wydaeghe van een mooi resultaat. Een lekke band op de derde klassementsproef en de tweede doortocht op Geothermal waar de ophanging het begaf lagen aan de oorzaak. Thierry en Martijn dienden de handdoek te gooien en het was nog maar de vraag of het duo de tweede dag zou starten.

“Om eerlijk te zijn ben ik erg teleurgesteld. Helaas moesten we in de tweede etappe van de middag opgeven, wat niet goed is voor onze strijd om het kampioenschap. Er was geen enkele waarschuwing en de ophanging die het plots begaf bekende voor ons het einde van de rally. Jammer, want we hoopten dat onze lekke band in de ochtend het einde was van onze pech voor het weekend. Met de omstandigheden hier kan er van alles gebeuren en nu moeten we analyseren of er een kans is om morgen terug te keren en weer in de punten te komen.”

En herstarten deden onze landgenoten vandaag waar er zes kp’s afgewerkt moesten worden. Een derde tijd in kp 12 was het beste resultaat wat Thierry en Martijn op de tabellen toverden. Op het einde van deze tweede dag zijn beiden wel terug in de top 10 op een negende plaats geraakt en pakken dus enkele punten.

Maar het is echter nu al duidelijk dat de overwinning naar Toyota GAZOO Racing gaat. Na 13 proeven staat de Fransman Sébastien Ogier aan de leiding en dit met een voorsprong van 16,7 seconden op zijn teamgenoot Kalle Rovanperä, beiden uiteraard aan het stuur van de GR Yaris Rally1 Hybrid. En Toyota rijdt daar in Kenia tot dusver de rest op een hoopje want ook Elfyn Evans staat op dit moment virtueel op het podium. De Japanner Katsuta maakt met een vierde plaats het feest voor Toyota compleet.

2023 FIA World Rally Championship Round 7, Safari Rally Kenya 21 – 25 June 2023 Dani Sordo Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

De Spanjaard Dani Sordo sluit de top 5 af als eerst Hyundai-rijder. De Est Ott Tänak volgt op P6. Eerste Belg in de algemene voorlopige stand is onze landgenoot Nicolas Gilsoul als navigator van de Fransman Loubet. Zij staan momenteel op een zevende plaats.

Grégoire Munster met Louis Louka in het rechterzitje sloten de eerste dag af op een negende plaats algemeen en eerste in WRC2. De strijd met Kajetanowicz werd vandaag onverminderd voortgezet. De Pool nam in WRC2 de leiding vandaag over in de 10de kp, maar Munster liet niet begaan en zette zich met 3,1 seconden voorsprong weer netjes aan de leiding na kp 11. Maar ook voor Grégoire en Louis mocht het niet zijn want ook daar lagen mechanische problemen aan de basis van een opgave.

Morgen zondag staan de zes laatste klassementsproeven alsook de powerstage van de Safari Rally Kenia op het programma.

Foto: Toyota Gazoo Racing

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws