Porsche won de Super Pole

Matteo Cairoli heeft een sensationele Super Pole gescoord voor de 75e CrowdStrike 24 uur van Spa aan het stuur van de #20 Huber Motorsport Porsche.

De race van morgen is de eerste keer sinds 2013 dat een auto van buiten de Pro-klasse op de pole start. Cairoli en zijn teamgenoten strijden dit weekend om de Bronze Cup-eer. Het volgt op de door regen aangetaste kwalificatiesessie van donderdagavond, die een onwaarschijnlijke Super Pole-opstelling opleverde met auto’s uit vijf verschillende klassen.

Het tempo werd bepaald door de #6 K-PAX Racing Lamborghini van Franck Perera, wiens 2m17,243s de maatstaf bleef tot Alessio Rovera een verzengende 2m16,996s neerzette in de #51 AF Corse – Francorchamps Motors Ferrari. Met nog maar drie auto’s te rijden leek het erop dat de Pro-dominantie van Super Pole stand zou houden, maar toen zette Cairoli een 2m16,880 neer in zijn eerste vliegende ronde.

Het was, zei de Italiaan na afloop, slechts 80 procent van wat mogelijk was, maar het was genoeg om hem naar de top van het klassement te brengen. Er moesten nog twee auto’s rijden, maar noch Dean MacDonald (#5 Optimum Motorsport McLaren) noch Klaus Bachler (#911 Pure Rxcing Porsche) konden Cairoli voorbijstreven. In de line-up van de #20 Huber Motorsport Porsche zitten ook Antares Au, Tim Heinemann en Jannes Fittje.

De #51 Ferrari start op de eerste rij, gevolgd door de #911 Porsche en de #6 Lamborghini. De #5 McLaren werd vijfde in het algemeen klassement en scoorde ook de pole voor de Gold Cup, terwijl de eer in de Silver Cup ging naar de #58 Grasser Racing Lamborghini van Fabrizio Crestani op P7. De enige klasse die gisteravond werd verreden was Pro-Am, waarbij Barwell Motorsport in Super Pole werd vertegenwoordigd door Dennis Lind. De Deen stuurde de Lamborghini #78 naar de 19e plaats op de algemene grid.

Tijdens de sessie was er ook een steroptreden van de 19-jarige Doriane Pin, die de #83 Iron Dames Lamborghini als 12e kwalificeerde tijdens haar allereerste optreden in Super Pole. Het was een indrukwekkende prestatie van de Franse tiener, die ook nog eens de snelste eerste sector van de sessie neerzette.

De 75e CrowdStrike 24 uur van Spa gaat morgen om 16.30 uur van start met de #20 Huber Motorsport Porsche aan kop van het veld. De volledige race wordt live gestreamd in het Engels, Duits, Frans en Italiaans op het YouTube-kanaal van GT World.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws