De #424 Groupe Lemoine by M3M wint de 25ste editie van de Hankook 25 Hours Fun Cup

Een groot feest, een ongekende drukte in de paddock en een beklijvende strijd op het circuit: de Hankook 25 Hours Fun Cup 2023 heeft zijn 25ste verjaardag in stijl gevierd. De overwinning was voor de tweede keer op rij voor de #424 Groupe Lemoine by M3M Racing, bestuurd door Michael Leenders, Lucca Ayari, Matteo Raspatelli en Cédric Bollen, die dankzij een zevende succes zijn eigen record verstevigt.

Meer dan 25 jaar na het ontstaan van de discipline blijft de Fun Cup powered by Hankook een succesformule. Het bewijs werd afgelopen weekend meer dan ooit geleverd op het Circuit de Spa-Francorchamps, waar meer dan 110 racekevers om klokslag 16.30 uur de start namen van een editie van de Hankook 25 Hours Fun Cup die nog lang in het geheugen van de liefhebbers en het talrijk opgekomen publiek zal gegrift staan.

De juiste strategische keuzes maken op het juiste moment, het blijkt telkens weer een cruciaal element om zondagnamiddag aan het langste eind te trekken. De #424 Groupe Lemoine by M3M toonde net als in 2022 zijn expertise. “We hadden een uitgekiend plan uitgedokterd waardoor we altijd wisten wanneer tanken tijdens een neutralisatie zou lonen”, legt recordwinnaar Cédric Bollen uit. “De kans deed zich al na iets meer dan een uur voor en we hebben niet getwijfeld. De juiste knopen doorhakken is één ding, maar je hebt altijd een dosis geluk nodig en die hebben we net voldoende gekregen.”

De ijzersterke prestatie van het team van Jean-Luc Dubois bezorgt Cédric Bollen een zevende triomf in de Ardennen, een indrukwekkend record! Michael Leenders steekt zijn vierde zege op zak en Lucca Ayari heeft voortaan twee successen op zijn palmares staan. Alleen Matteo Raspatelli stond voor het eerst op de bovenste podiumtrede. “Ze zeggen weleens dat de eerste zege de moeilijkste is, maar de 25 Hours zal altijd een van de meest uitdagende wedstrijden blijven”, reageert de jonge Namenaar. “Het doet in ieder geval enorm veel plezier om dit te mogen meemaken. Het is een onbeschrijfelijk gevoel!”

Weer net niet voor Milo Racing

Ondanks een dubbele podiumplaats was er in het kamp van Milo Racing weinig reden om te feesten. De troepen van Christophe Nivarlet leken met de #480 Milo Tourneur van Guillaume Mondron, Maxime Soulet, Gilles Verleyen en Simon Tourneur lang op weg naar een eerste overwinning, maar een contact met een tragere deelnemer op zondagmiddag deed de kampioenen van 2022 van hun pluimen verliezen. De #280 Milo Socardenne van kampioenschapsleiders Lorenzo Donniacuo, Kevin Caprasse, Timo Van Impe, Christophe Nivarlet en Ludovic Bellinato sleepte in de slotfase nog de bronzen medaille uit de brand, maar leek nooit de nodige snelheid in huis te hebben om echt een hoofdrol te spelen.

De #483 Orhes ZeCarrosserie-Comeback van Arnaud Tsamere, Théo Nouet, Benjamin Rivière, Olivier Pernaut en Tanguy Ide verscheen bij zonsopkomst aan het front, maar een nukkige schakelaar van de versnellingsbak deed de bronzen medaille van 2022 uiteindelijk net naast het podium vallen.

Franse teams domineren in Fun

In de categorie voor teams zonder Top Gun-rijders was er op het eindpodium geen spoor van de vaste waarden uit het Belgische kampioenschap. De zege was weggelegd voor de #82 ZOSH Di Environnement van Etienne Ligier, Clément Dub, Gregory Segers, Hugo en Claude Rosati, na een prangend duel met de #456 Capocci van Nathan Galpin, Rodolphe Perioche, Matthieu Rajoely en Michael Mota. Op de derde plaats eindigde niettemin een Belgisch team, dankzij de #490 Cegal Racing van Ruben Maes, Simon Balcaen, Colin Coox en Pierre Castelein.

En toch deden de leiders in het Fun-kampioenschap een goede zaak in Francorchamps. De #486 Michaël Mazuin Sport van Louis Mazuin, Lucas Taelman en Nathan Brauns werd vijfde, één plaats voor hun grote rivalen van de #489 Milo HHH (Alex, Niek en Marnix Hommerson samen met Max van Splunteren). Bovendien eindigden de regerende kampioenen van de #415 Clubsport Racing (Koen De Wit-Antoine Morlet-Matisse Lismont-Paul Theysgens) in de buik van het peloton na een dubbele aanrijding.

AC Motorsport van de pole naar de zege in Pure

In de categorie waarin rijders voornamelijk de Fun Cup op hun palmares hebben staan, begonnen Raphael Bolle Debal, Ralph Pierard, Jérémy Peclers en Benoit Arnaudet als favorieten aan het hoogtepunt van het seizoen. Ondanks hevige tegenstand van andere tenoren uit de Pure-categorie, kwam het team van de #487 AC Motorsport in het tweede deel van de race naar voren. Het viertal zou zich op geen enkele fout laten betrappen.

Achter de dominante leiders in het kampioenschap tikte de #282 A3 Pro by M3M
van Axel Soyez, Eric Steinlin, Nicolas Perez en Dimitri Persoons aan op de tweede plek, net voor de #283 Milo Allure van Benoit Philips, Christophe Grosjean, Henk Rogiers, Emile de Dryver en Nicolas Bever.

De enige ingeschreven Vintage kwam als 73ste over de meet en liet zo bijna vijftig wagens achter zich. Een huzarenstukje van de #40 Race 4U van Diego Delespeaux, Quentin Laruelle, Patrice Trenchant, Vincent De Halleux en Alexis Cauchie!

DPW Racing juicht voor het eerst bij de Biplaces

Last maar zeker not least: de Biplace-categorie waarin bijna 500 passagiers het circuit van Spa-Francorchamps ontdekten aan boord van een echte racebolide. Het verhaal van de wedstrijd was bijzonder interessant, aangezien de indrukwekkende snelheid van de #381 DPW Racing teniet werd gedaan door technische kopzorgen en een tijdstraf. Toch stond het geluk deze keer aan de kant van Davy Sneppe, Michiel Lescroart, Feye Hijts, Xavier Van Vaerenbergh en Mathieu Simoné.

“We begonnen dit seizoen aan het avontuur in de Biplace-categorie en hebben toegewerkt naar de 25 Hours”, beschrijft teambaas en rijder Davy Sneppe. “In Charade grepen we nipt naast de overwinning, maar we beseften wel dat we telkens een stap dichter kwamen bij die hoogste podiumtrede. Het is een fantastisch gevoel als hard werk wordt beloond!”

De grootste uitdagers van het team uit West-Vlaanderen was opvallend genoeg de #380 Fun4U by Acome bestuurd door Vincent Deroanne, Gilles Vanderweyen, Pierre-Yves Collée, Anthony Rosa en Manu Nava. Zij werden tweede, voor de #315 Fun4Racers by Comtoyou van Esteban Muth, Benoit Visnovsky, Marco Van Oppens, Geoffrey Bara, Frédéric Tacquet en Alexandre Coffe.

De #365 Car-Pass LRE by Comtoyou van kampioenschapsleiders Philippe Denis, Quentin Denis, Gautier Engisch, Stéphane Lémeret, Philippe Reynens, Miguel Coppieters en Edouard De Braekeleer viel door verschillende tijdstraffen net naast het podium.

Het klassement blijft weliswaar opgeschort voor iedereen: een officiële uitslag komt er pas na de technische controles.

Het overzicht van de 25ste uitgave van de Hankook 25 Hours Fun Cup zou niet volledig zijn zonder de knappe 46ste plaats te vermelden van de #78 Bertha by Comtoyou van content creators Dorian Boccolacci, Valouzz, LeBouseuh en Dobby. Ze waren een van de vele redenen waarom de jubileumeditie van de 25 Hours een ongezien succes zijn geworden. Alle ogen zijn dus nu al gericht op de 26ste editie op 5, 6 en 7 juli 2024!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws