Benjamin Paque beste ‘Rookie’

Vorig jaar reed hij nog in de Porsche Sprint Challenge France… Een jaar later eindigt deze Benjamin Paque binnen de top 5 van het algemene klassement van de Hongaarse manche van de Porsche Mobil 1 Supercup, en wint hij het klassement van de Rookies. Een gewoonweg uitzonderlijke prestatie, zeker wanneer men het extreem hoge niveau kent van deze meest competitieve merkencup ter wereld!

Na de wedstrijden op de Red Bull Ring en op Silverstone was Benjamin Paque meer dan ooit gemotiveerd om dit Hongaarse weekend op de Hungaroring aan te vangen. “Voor de vrije trainingen op vrijdag had ik een onderhoud met Marco Seefried, de coach voor de Rookies in de Supercup, en we maakten een strategie op, een bandenstrategie, om dit weekend mee aan te vatten. In het begin van de sessie was de wagen wat moeilijk. Men liet me weten dat ik op vijf tienden van een seconde zat van de referentietijd. Ik kwam naar de pits, wijzigde de setup en ging weer op weg met frisse banden en… ik zette de beste tijd! P1 in de Supercup! En nochtans was deze ronde verre van perfect. Ik kon het nauwelijks geloven! Met dat in het achterhoofd besefte ik dat er iets te rapen viel in Hongarije…”

Zaterdag was de baan helemaal anders dan de dag daarvoor. Met zijn eerste set banden zette Benjamin Paque de zevende tijd… “We monteerden de tweede set aan banden, ik concentreerde me volop en ook al maakte ik een kleine fout, toch steeg ik naar de vierde positie, maar pakte ik ook en vooral de pole position bij de Rookies! Het was mijn eerste pole op dit niveau. Ik was verrukt. Nu bleef er mij alleen nog dit te bevestigen in de race…”

En die wedstrijd, die was rijk aan emoties voor de jonge Belg van het team CLRT. Van bij aanvang ging Benjamin voluit. Hij passeerde Buus en bevond zich naast zijn teamgenoot Dorian Boccolacci! “Ik denk dat ik de hele eerste ronde mijn adem heb ingehouden”, vervolgt Benjamin! “Ik dacht dat ik Dorian kon verrassen door buitenom te gaan, maar Buus duwde hem wat en ze gingen me beiden voorbij! Niet erg…Ik volgde in hun kielzog en nam me voor de situatie verder te analyseren…toen Larry Ten Voorde, de regerende kampioen, zijn ervaring volop uitbuitte in de remzone. Hij leunde tegen mij, waardoor ik mijn lijn doorheen de bocht miste…en hij ging me voorbij. Ik was woedend! De Safety Car kwam daarna op de baan en van het moment dat de wedstrijd opnieuw gelanceerd werd, moest ik me volop concentreren op Harri Jones. Hij is net als ik een Rookie en hij zat in mijn kielzog. Ik mocht vooral geen fout meer maken, maar algauw begreep ik dat ik veel sneller was dan Ten Voorde, die net voor mij reed. Daarna werd de race opnieuw geneutraliseerd gedurende drie ronden en opnieuw op gang geschoten voor de duur van slechts één ronde. Ik gooide alle deuren dicht en Jones kwam mij nooit voorbij! Ik ging onder de finishvlag door in vijfde positie en pakte mijn eerste overwinning bij de Rookies! Buitengewoon!”

Binnen amper enkele dagen zal Benjamin Paque weer de piste kiezen met de Porsche 992 GT3 Cup CLRT, deze keer op het circuit van Spa-Francorchamps… “Ik zal op dezelfde manier te werk gaan en mijn voordeel halen uit de ervaring van coach Marco Seefried. Ik ga zo snel mogelijk rijden en alles in het werk stellen om mijn prestatie van Boedapest te herhalen! Op Spa heb ik dit seizoen al gereden in het kader van de Porsche Carrera Cup Benelux met AUGUST by NGT en ik ben er zeker van dat ik voordeel zal halen uit die ervaring. Dat gezegd zijnde, ook anderen hebben deze belangrijke meeting al komen voorbereiden. Ik wil mezelf geen bijzondere druk op de schouders leggen, maar als ik, op Francorchamps, er nog eens in slaag om te winnen bij de Rookies zal dat een droom zijn die werkelijkheid wordt. Ik verheug me er al op!”

Zonder twijfel wordt dit seizoen 2023 dat van de doorbraak van Benjamin Paque op de internationale scene. Wie had er verwacht dat deze jonge Belg van amper 18 jaar oud, dit niveau van prestaties zou halen in zijn eerste volledige seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup en de Porsche Carrera Cup France? Het wordt uitkijken naar het vervolg en mogen ons afvragen of het beste misschien nog moet komen…

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws