Tom Rensonnet: “Door de tips van Alex Bengué boek ik veel progressie”

Ondanks een lastig wedstrijdbegin (tegen lage snelheid over de kop in de eerste proef), konden Tom Rensonnet en Loïc Dumont na afloop van de Rally van Estland een positieve balans opstellen. Op een voor hen nieuw parcours, dat ze heel veeleisend vonden, wist het duo van de Ford Fiesta in de kleuren van het RACB National Team dit weekend een bemoedigende zesde plaats in het Junior WRC optekenen. Tegelijk boekten ze de hele wedstrijd lang vooruitgang. Eén man vormt de drijvende kracht achter de aanhoudende inspanningen van onze landgenoten: Alex Bengué.

“Ik denk dat ik nu zeker kan bevestigen dat de Rally van Estland wel heel specifiek is”, stelde Tom Rensonnet na afloop van zijn vierde deelname aan een WK-manche, de tweede op onverhard. “De auto tegen 150 per uur tussen de bomen laten glijden is niet echt een natuurlijke rijstijl voor een jonge Belgische rallyrijder, die vooral ervaring heeft op onze nationale asfaltwegen. Maar als je merkt dat je er steeds beter in wordt, dat je vrijer gaat rijden, beter ook, dan doet dat ongelooflijk veel deugd.”

Tom Rensonnet heeft een dubbele uitleg voor die progressie: “Samen met mijn co Loïc doen we er alles aan om zo veel en zo goed als mogelijk het beste van onszelf te geven. Maar dat volstaat niet! Dankzij het RACB National Team kunnen we echter ook rekenen op een heel ervaren coach, Alex Bengué!”

Alex Bengué is een Franse rallyrijder, die bij heel wat verschillende autoconstructeurs een berg ervaring heeft opgedaan. “Hij speelt een heel belangrijke rol”, vervolgt Tom. “Nog voor de start van de Rally van Estland kregen we eerst een debriefing van Sardinië, gevolgd door een briefing voor Estland. Na de verkenningen bekeek hij samen met ons de onboardbeelden, en hij aarzelde niet om ons bij sommige van onze nota’s wat tips te geven. Hij stelt dat we soms wat precisie missen, duidt aan wat beter kan, maar aarzelt ook niet ons te feliciteren als hij vindt dat we sommige aspecten op de juiste manier aanpakken.”Alex Bengué is ook een man van het terrein…
“Hij staat langs het parcours van de spéciales en ligt onze passages met de camera vast. Omdat hij ook de snelste rijders in beeld neemt, kan hij ook zijn mening over de rijlijnen van de anderen meegeven. Alex beseft dat ik over een beperkte ervaring beschik, en is dus niet te veeleisend. Maar ik voel wel dat hij tevreden is als hij kan vaststellen dat we vast van plan zijn om vooruitgang te boeken.”

En dat was afgelopen weekend ook het geval…
“Na onze rol tegen lage snelheid in de eerste proef – een incident dat ons vier minuten kostte, maar de mechaniek van onze Ford Fiesta niet beschadigde – wisten we snel opnieuw wat vertrouwen te winnen”, bevestigt Tom Rensonnet. “Dankzij de goede raad die Alex ons het hele weekend lang meegaf, ging ik steeds beter rijden. Uiteraard kon ik de rijders die om elk tiende van een seconde en de eerste plaats aan het vechten waren nog niet volgen. Maar ik heb bijvoorbeeld wel de tijden van de ervaren Diego Dominguez in de gaten gehouden. In de aanvangsfase verloren we ongeveer 1,8 seconden per kilometer op hem. Zondag bedroeg dat verschil maar 1 à 1,5 seconde meer. Bemoedigend.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws