Opnieuw podium voor Benjamin Paque

Het waren gemengde gevoelens na de thuisrace in de Porsche Mobil 1 Supercup voor Benjamin Paque: hij eindigde twaalfde algemeen en derde bij de rookies en dat betekende dus inderdaad een nieuw podium, voor eigen volk, maar het verloop van de kwalificaties maakte dat hij niet meer vooraan kon meespelen, zoals verhoopt.

Met een zesde chrono algemeen tijdens de vrije trainingen op vrijdag, of de snelste tijd van alle rookies, had Benjamin Paque reden tot lachen. Aan het stuur van zijn #12 Porsche 992 GT3 Cup in de kleuren van het Franse CLRT, ging hij zo door op het elan van Hongarije en was een algemeen podium in Spa-Francorchamps zeker geen utopie.

Wat volgde was de kwalificatiesessie van zaterdag en de start van de discussie over de ‘Track Limits’ die het aanschijn van het weekend toch zou veranderen…

“Alleen al tijdens de vrije training op vrijdag waren er 343 meldingen van de baancommissarissen voor het overschrijden van de track limits”, legt Benjamin uit. “En dat met dertig rijders op de piste! Sommige rijders hebben ze duidelijk gebruikt en misbruikt en vrijdagavond zijn er dus al een reeks straffen uitgedeeld. In de aanloop naar de kwalificatie was de wedstrijdleiding heel duidelijk. Ik heb dus mijn uiterste best gedaan om de limieten van het circuit niet te overschrijden en dat is aardig gelukt. Met mijn eerste set banden reed ik naar de achtste plaats in een tijd van 2’22.6, waar de beste chrono 2’21”7 bedroeg. Ik ging weer in de aanval en zette een tijd van 2’21”5 neer, waarmee ik even op de tweede en daarna op de vierde plaats eindigde. Toen werd die tijd echter ingetrokken wegens het overschrijden van de… ‘Track Limits’! Na helse discussies en onderhandelingen, die ertoe leidden dat het klassement pas in een heel laat stadium officieel bekend werd gemaakt, stond ik dertiende algemeen en derde bij de Rookies!”

Benjamin Paque liet zich niet afschrikken en trok naar de wedstrijdleiding om zijn zaak te bepleiten… “Volgens Marco Seefried, de coach van de rookies in de Porsche Mobil 1 Supercup en mijn ingenieur, bleef ik voor 95% op de piste, zeker gezien de camera’s op mij gericht waren”, vervolgt de jonge rijder. “We hebben alle beelden dan samen bekeken en hij erkende dat het rapport van de baancommissaris voer voor discussie was. Gezien de straf al was uitgesproken, was er evenwel geen weg terug. Ik hoop dat de verschillende circuits zeer snel overgaan tot een elektronisch systeem om het probleem uit de wereld te helpen, want deze situatie is betreurenswaardig. Ik was in mijn recht, deed er alles aan om binnen de lijnen te kleuren en toch werd mijn weekend deels bepaald…”

Benjamin startte vervolgens duidelijk om de meubels te redden. “Ik vertrok goed, maar had meteen daarna last van wielspin”, aldus de rijder van CLRT. “Dat is nog nooit eerder gebeurd en we zullen moeten uitzoeken waarom het voorkwam. Ik lag vervolgens vijftiende algemeen, achter een rookie die ik vrij snel kon inhalen, na een geweldig zij-aan-zij gevecht tussen Les Combes en Speaker Corner. Een van de rijders voor me, kreeg vervolgens een straf, en ik kwam als twaalfde over de meet, synoniem voor een derde plaats bij de rookies. In de voorlaatste ronde begon het te regenen in Blanchimont en het team waarschuwde me dat veel rijders bij de chicane in de fout gingen! Ik remde voorzichtig, ondanks de omstandigheden, en kwam er zonder problemen doorheen. Dat had me een achtste of negende plaats algemeen moeten opleveren… maar de race werd meteen rood afgevlagd en dus bleef de uitslag van een ronde eerder gehandhaafd.”

Ondanks zijn podium bij de rookies, kon Benjamin zijn ontgoocheling over het verloop van het weekend toch niet onder stoelen of banken steken. “Ik zat goed in het ritme en zonder het schrappen van mijn chrono, waar ik mij tegen blijf verzetten, was ik als vierde kunnen starten. Dan spreek je een andere taal. Ik ga onthouden dat ik de snelheid had en dat bleek tijdens de kwalificaties en de race.”

Na een weekend zonder autosport zien we Benjamin Paque over goed twee weken terug aan het werk, dan in de kleuren van AUGUST by NGT in het kader van de Porsche Carrera Cup Benelux, op het TT Circuit Assen, een omloop die we kennen van de MotoGP. Vervolgens is het aan Zandvoort en Monza om het seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup af te sluiten. Het wordt nog heet!

(foto’s met dank aan Georges de Coster – Racing International Photography)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws