Loix wint voor 2e keer Aarova Oudenaarde Rally

Amper 34 teams gingen zaterdagmorgen van start voor de Aarova Oudenaarde Rally, een manche meetellend voor het BRC. In laatste instantie moest onder andere de leider in het kampioenschap, Maxime Potty, en ook John Wartique forfait geven. Citroën Sport kon niet tijdig de nodige wisselstukken leveren, zodat hun C3’s ook aan de kant bleven. Was de kwantiteit niet aanwezig, de kwaliteit was er met kleppers als Freddy Loix, Vincent Verschueren, Niels Reynvoet en andere Gilles Pyck’s wel present om er een boeiende en spannende wedstrijd van te maken.

Freddy Loix heeft zijn favorietenrol ingelost. Samen met navigator Pieter Tsjoen, geboren en getogen in Oudenaarde en voor de derde keer aan het feest in zijn thuisbasis, won “Fast Freddy” voor de tweede keer op rij in Oost-Vlaanderen. Maar makkelijk was het zeker niet, want drie proeven voor het einde leek Niels Reynvoet nog zeker van de overwinning, tot hij van de baan ging in een snelle bochtencombinatie.
Niels Reynvoet opende door eerder vermelde forfaits het parcours. Na een foutje bij de finish van de eerste proef, schakelde Reynvoet een versnelling hoger. De Orfys-piloot nam de wedstrijd stevig in handen en leek zegezeker toen Freddy Loix lek reed bij de tweede doortocht op de proef van Anvaing.
“Het ziet er goed uit. Ik heb hard moeten pushen om Freddy achter me te houden, maar na zijn lekke band kunnen we controleren, al verwacht ik nog wel een reactie van Loix. Hij is altijd snel in het slot van een wedstrijd,” vertelde Niels Reynvoet halfweg de wedstrijd.
Enkele proeven verder, bij de derde en laatste doortocht van de proef in Anvaing, ging de leider, die 39″ in handen had, echter van de baan. Zo kon Freddy Loix naar zijn tweede opeenvolgende zege rijden in de Aarova Oudenaarde Rally.

“In de eerste plaats moet ik Niels Reynvoet feliciteren. Ik geef eerlijk toe dat ik hem vandaag, zonder zijn foutje, niet had kunnen kloppen. Hij reed heel sterk. Maar, ik had het mezelf ook niet makkelijk gemaakt door die lekke band. Ik sneed een bocht te scherp aan en raakte een paaltje in de koord. Een beginnersfout, want ik zag het paaltje staan. Na de tegenslag in Ieper doet deze overwinning wel deugd,” genoot Freddy Loix, die zijn copiloot Pieter Tsjoen een derde thuiszege bezorgde.

Vincent Verschueren

Vincent Verschueren haalde het maximum uit zijn Skoda Fabia Rally2 en werd tweede. “Meer zat er echt niet in. De Fabia RS van Freddy is twee generaties jonger en dat kan je niet compenseren als rijder. Ik ben heel blij met dit resultaat, want vorig jaar ging ik in mijn thuisrally op de eerste proef al van de baan.”

Gilles Pyck

Na de vroege sortie van Gilles Pyck, die zich op de eerste proef al liet verrassen en een klein kwartier in de gracht lag, stuurde Fred Miclotte zijn VW Polo GTi Rally2 naar een onverhoopte tweede plaats. Knap voor een copiloot die af en toe eens zelf het stuur neemt. Nicola Stampaert, nog een man van de streek wiens ouders langs de proef van Kruisem wonen, scoorde zijn beste resultaat ooit in het Belgisch kampioenschap met een vierde plaats, gevolgd door Amaury Molle in de Alpine A110 RGT op MRF-banden. Molle profiteerde van de opgave van Tim Van Parijs op de eerste proef (waterdarm los, waarna hij opnieuw verder kon in de volgende ronde) om de overwinning in GT en de vijfde plaats te pakken.

Benoit Verlinde

Benoit Verlinde stuurde de Renault Clio Rally3 naar een mooie 6de plaats, voor de Fiesta Rally2 van Jean-Baptiste Broekaert, die zijn jaarlijkse rally voor eigen publiek weer tot een goed einde bracht.

Pierre-Manuel Brasseur

In het Junior BRC en in de Clio Trophy vochten Lander Depotter en Pierre-Manuel Brasseur een razend spannend duel uit voor de overwinning. Met nog twee proeven te rijden, bedroeg het verschil amper 0″8 in het voordeel van Brasseur. De jonge kerel uit Marchin hield het hoofd koel en klokte in een zinderende finale nog twee snelste tijden, waardoor hij de thuisrally van zijn grote titelconcurrent won. Een mooie zege in het Junior BRC voor Brasseur. Xavier Dekeyser pakte de derde plaats in de Trophy en de 10de plaats algemeen, nipt voor Rainer Hermann, winnaar in Historic met zijn BMW M3 E30.

Foto’s: BRC Media.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws