Lyssia Baudet en Daphné Henry gaven blijk van strijdlust

De zevende plaats in de Clio Trophy Belgium en de 24ste plek in de eindrangschikking van de Aarova Rally zijn niet echt de reflectie van de stevige strijd die de vertegenwoordigers van het RACB National Team afgelopen zaterdag op de rallywegen in en rond Oudenaarde lieten zien. Hoewel er in de zesde proef heel wat tijd verloren ging, lieten de jongedames de moed niet zakken. Beter nog, ze sloten de wedstrijd af met een vierde en een derde tijd in de promocup.

Iedere rally zetten Lyssia Baudet en Daphné Henry hun leerproces verder. Zaterdag gaven ze in de Aarova Rally in Oudenaarde aan het stuur van hun Renault Clio Rally5 in de kleuren van het RACB National Team bovendien blijk van heel wat doorzettingsvermogen.

“In de zesde KP dook ik bij een bocht diep in de koord”, stelt Lyssia. “Jammer genoeg was de rand van het asfalt messcherp. Het gevolg: het wiel linksvoor ging stuk. We stonden onmiddellijk stil. Op training doen we er 1’40 over om met volledige uitrusting een wiel te vervangen. Hier stonden we op een risicovolle plek en konden we enkel tussen de passages van andere deelnemers aan onze auto werken. We verloren er zeven minuten en namen ook nog eens 70 seconden straftijd omdat we bij de volgende tijdscontrole te laat inklokten.”

Uiteraard gingen voor Lyssia en Daphné zo heel wat plaatsen verloren. Maar er is meer nodig om het duo te ontmoedigen en voor het vervolg van de rally gaven ze blijk van heel wat strijdlust.“De goede raad van Marc Duez en Cédric De Cecco bleek heel waardevol”, benadrukt Lyssia. “In de verkenningen al kregen we het gezelschap van Cédric. Nadien hebben we samen de onboardbeelden bekeken en Marc en Cédric hebben ons ook op de proeven in de gaten gehouden, en drukten me op het hart dat ik de tijd tussen het eind van een remzone en de re-acceleratie tot een minimum moest beperken. Voor de chronoritten 11 en 12 hebben we geprobeerd om al die goede raad van onze coaches in de praktijk om te zetten. Terwijl de eerste twee van de cup nog fel aan het strijden waren, verloren we in de 9 kilometer van de voorlaatste proef slechts 15 seconden, goed voor een vierde tijd. En in de laatste proef, 10 kilometer lang, bleek onze derde tijd slechts 11 tellen langzamer. Wat het verschil met de snelsten nog kleiner maakte.”

Kwestie van de wedstrijd op een positieve noot te beëindigen en te bewijzen dat men ook in de rallysport nooit de moed moet laten zakken. En daar zijn Lyssia en Daphné schitterend in geslaagd.

Foto’s: RACB National Team

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws