24HoZ: comeback voor Stevens Motorsport

Stevens Motorsport won vorig jaar drie van de vier wedstrijden van het Belcar Endurance Championship waaraan het deelnam, maar moest wegens zakelijke prioriteiten de 24 Hours of Zolder aan zich laten voorbijgaan. In 2021, bij de laatste deelname aan de Limburgse etmaalrace, streed het West-Vlaamse team de hele wedstrijd voor de ereplaatsen bij de toerismewagens en pakte het uiteindelijk een felbegeerde zilveren medaille. In 2023 kreeg de opstart van een nieuwe zaak van de familie Stevens de prioriteit, maar de 45e editie van de 24 Hours of Zolder stond hoog op de bucketlist en bijgevolg maakt het team een comeback.

“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, lacht Xavier Stevens. “Helaas werd ons seizoen 2022 gekortwiekt door onze professionele bezigheden, met heel wat extra orders bij Bandencentrale Stevens en ook de opstart van ons Eethuis Flandria. Ook in 2023 bleek de werkdruk hoog, waardoor er van racen weinig in huis kwam. De 24 Hours of Zolder heeft voor onze familie echter altijd een speciale betekenis gehad en daardoor hebben we hemel en aarde bewogen om toch aan de start te kunnen verschijnen. Missie bij voorbaat reeds geslaagd (lacht).”

Stevens Motorsport rekent in 2023 opnieuw op de vertrouwde geel-zwart getooide BMW M2 CS Racing, maar slaat een nieuwe weg in op vlak van rijdersbezetting. “Het cliché gaat dat je ervaring koppelt aan talent en dat is precies wat Stevens Motorsport in 2023 doet. Ik vorm opnieuw team met mijn zoon Jochen. We zullen geflankeerd worden door Gilles Thiers en Koen Calis, die beide hun allereerste stappen in de autosport zetten. De naam Thiers klinkt als een klok in de autosport, want Gilles’ vader Frank won de 24 Hours of Zolder al viermaal, terwijl ook zijn nonkels Hans en Kurt elk tweemaal een algemene zege pakten. Wij mikken uiteraard niet op de algemene overwinning met onze BMW, maar we hopen, als alles meezit, toch te kunnen meestrijden voor het podium in de toerismeklasse.”

“Goed, de 24 Hours of Zolder is een loodzware race en uit de problemen blijven is op zichzelf al een huzarenstukje. Ik wil dus qua ambitie zeker niet te hard van stapel lopen, het zal voor mij een geslaagde editie zijn als we er allemaal plezier aan beleven en onze youngsters met een pak extra ervaring huiswaarts keren. We hebben al enkele testdagen achter de rug op Circuit Zolder, zowel in de regen als in droge omstandigheden, waarbij Koen en Gilles lieten zien dat ze constante en snelle rondetijden kunnen neerzetten, zonder het materiaal te belasten. Er wordt een veertigtal wagens op de piste verwacht bij de 24 Hours of Zolder, dus een goed ritme is primordiaal. Zoals gezegd, moet de fun echter voorop staan. Het hoogtepunt van het Belcar Endurance Championship is bij elk van onze deelnames ook het hoogtepunt van het seizoen geweest voor onze teamleden; dat is dit jaar niet anders.”

Afspraak op woensdag 23 augustus op het Heldenplein in Heusden-Zolder, waar de traditionele parade halthoudt. De dag nadien staan de oefenritten en de kwalificaties op het menu. Zaterdag om 16u00 wordt het startschot gegeven voor 24 uur racen.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws