Een nieuw record en een spannende 4de manche voor de IAME Series Benelux

In de “Summer Race”, de vierde en voorlaatste afspraak van de IAME Series Benelux, liep de spanning hoog op in de zeven categorieën dit weekend in Genk. Met 299 piloten aan de start in Limburg (een nieuw record) hadden de verscheidene titelkandidaten geen foutenmarge en werd het verwachte spektakel geboden.

Er blijven maar records sneuvelen in de IAME Series Benelux. Dit weekend kwamen er in Genk maar liefst 299 piloten, komende uit de belangrijkste series van de Internationale Kartingwereld, aan de start van deze competitie. Bovenop de gewoonlijke deelnemers waren er een aantal piloten van de partij die de laatste manche van de IAME Euro Series kwamen voorbereiden, die eveneens op de Genkse piste staat geprogrammeerd het volgende weekend.

De “Summer Race”, hoe deze proef ook wel wordt genoemd, moest afrekenen met eerder grillige weersomstandigheden met een mix van buien en opklaringen op zaterdag voor de X30 Senior- en X30 Junior klasse en vervolgens een stralende zon op zondag voor de andere vijf categorieën. Tussen de dag-overwinningen en de strijd voor de verschillende kampioenschappen door, was er alvast geen tekort aan interessante momenten. Dit is wat je dient te onthouden voor de aanvang van de laatste manche van het seizoen die doorgaat op het circuit van de Karting des Fagnes in Mariembourg van 22 t.e.m. 24 september.

X30 Senior: een eerste voor Eykmans na een spannende finale

Met 107 piloten aan de start en een zeer hoogstaand en een, meer dan ooit, internationaal deelnemersveld werd er een groot spektakel verwacht op de Genkse piste in de X30 Senior klasse (14-29 jaar). En die missie werd meer dan vervuld! Elie Goldstein, eerder leider na de kwalificaties, nam het commando in een Finale, die gedomineerd werd door een compacte groep van 6 piloten. Het leek erop dat de drievoudige titelhouder op weg was naar een overwinning en reeds een vierde opeenvolgende titel, maar Ean Eyckmans dacht daar anders over door de achterstand te verkleinen tot enkele tienden van een seconde alvorens in de laatste ronde de beslissende aanval in te zetten en als eerste over de streep te komen…

Dankzij zijn allereerste overwinning in de IAME Series Benelux kan de zoon van ex-piloot Wim Eyckmans nog een kleine kans behouden in functie van het kampioenschap. Na Elie Goldstein is het de Nederlander Henkie Kalteren die de kleinste trede van het podium inneemt nadat hij het ganse weekend vooraan meestreed. Hij gaat hiermee de Fransman Andy Ratel, Clément Outran en Pacôme Weisenburger voor. We noteren eveneens een mooie prestatie van de Nederlanders Bart Ploeg en Beau Heijmans, die sterk waren teruggekeerd na teleurstellende oefensessies. Zij eindigen op hun beurt voor de Ier Fionn Mc Laughlin en de Belg Matthias Vandekerckhove. Kevin Lantinga werd als 17de algemeen de beste Rookie.

X30 Junior: Kinard met een eerste

Tyron Kinard, die tweede werd tijdens de derde afspraak van het seizoen in de X30 Junior klasse (12-15 jaar), bleef voorlopig op zijn honger zitten, maar daar kwam deze zaterdag een einde aan! Als derde op de startgrid van een Finale die op een droge piste werd verreden slaagde hij erin om de voorsprong die Patrice Kowalewski had opgebouwd weg te werken en het commando over te nemen om later zijn eerste overwinning binnen te halen in de IAME Series Benelux.

Na een indrukwekkende remonte kon Fransman Roméo Roussel de kleinste trede van het podium veroveren voor de Brit Cathal Clark en de Nederlander Rocco Coronel, de twee piloten die de oefensessies en de kwalificaties domineerden. De zoon van Tom kon als vijfde weliswaar belangrijke punten scoren voor het kampioenschap en blijft leider.

Bij zijn terugkeer op Belgische bodem kon Thibaut Ramaeckers, die de Finale van de IAME Euro Series kwam voorbereiden, een zesde plaats realiseren voor de Nederlander Sacha Van’t Pad Bosch, de Tsjech Lukas Horcicka en de Deen Bertram Sachse, auteur van een prachtige remonte op slicks om zo de 9de plaats in te nemen voor Australiër Lewis Francis. Giel Hutink, die eveneens droogweerbanden liggen had op zijn kart, pakte de overwinning bij de Rookies, terwijl Eva Dorrestijn de trofee voor Best Lady mee naar huis mocht nemen.

Mini: Bruno, vierde winnaar in evenveel wedstrijden

Vervoegd door enkele piloten die de IAME Euro Series kwamen voorbereiden, wisten de vaste waarden van de Mini klasse (10-12 jaar) dat ze één van de meest intense wedstrijden van hun seizoen konden beleven: met 49 ingeschreven piloten was het zaak één van de 36 tickets voor de Finale binnen te halen!

Priam Bruno, die reeds leider was in het kampioenschap, realiseerde een prachtige zaak in de strijd voor het kampioenschap door de punten van de overwinning in de Finale binnen te halen en werd zo de vierde verschillende winnaar in evenveel wedstrijden.

De Mini Rookie Kampioen mag meer dan ooit beginnen dromen over een titel in de hogere klasse. Het was nochtans Stig De Raedemaecker die als eerste voorbij de geblokte vlag kwam na een intense strijd met Priam Bruno en Edouard Godfroid, maar hij kreeg een straftijd van 5 seconden voor het overschrijden van de track limits. Doordat De Raedemaeker terugviel naar de derde plaats en de kleinste trede op het podium innam, kon Edouard Godfroid de punten van de 2de plaats pakken. Door de tijdstraffen die werden toegekend aan Lorenz De Cock en Juste Mulder, ging de vierde plaats uiteindelijk naar Gilles Herman voor Antoine Venant, Ier Ben Mx Cloughry en Spanjaard Daniel Miron Lorente.

Mini Rookie: een eerste voor Kumpen

Henri-Constant Kumpen, zoon van de Limburgse piloot Anthony, kon zijn allereerste overwinning behalen in de IAME Series Benelux na een uitzonderlijk intense Finale in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar). Na een rode vlag waren het Jules Decoen en Luis Bielande die, na een nieuwe start, opnieuw vooraan gingen postvatten nadat ze reeds de kwalificaties domineerden. Een misverstand tussen de twee teamgenoten resulteerde evenwel in een botsing waardoor Henri-Constant Kumpen de leiding overnam, van kortbij gevolgd door Levin Barbier. In de laatste ronde verzorgden beide warriors een fantastisch duel… tot Levin Barbier rond ging door te veel gebruik te maken van de kerbs in de laatste bocht.

Kumpen kon dus voor het eerst een overwinning pakken in de IAME Series Benelux en komt hiermee ook meteen aan de leiding in het kampioenschap. Achter hem is het de Nederlander Julian van de Coterlet die de tweede plaats erft voor Tijs Richard, Patrick Kristiansen, Lewis Boodts, Alexandre Point en Ralph Van Tornout. Luis Bielande (tweede in het kampioenschap) en Jules Decoen, die als achtste en negende geklasseerd werden, zullen niet tevreden zijn en zullen alvast revanche willen nemen binnen vijf weken in Mariembourg.

X30 Master/X30 Senior Cup: Frete en Palmaers winnen, Ringelberg kampioen

Fabrice Frete, die niet het ganse seizoen aan de start komt, bewees met zijn tweede plaats in de Finale X30 Master (ouder dan 30 jaar) in Genk reeds dat hij tot de vaste waarden behoort.

De Fransman deed ditmaal nog beter door een onbetwistbare overwinning te behalen voor landgenoot Kevin Breysse, die zich de allerlaatste minuut nog inschreef en die duidelijk nog niks van zijn stuurmanskunsten had verloren. Zelfs al kon hij niet plaatsnemen op de hoogste trede van het podium, toch is Jim Ringelberg de grote winnaar van de dag. De Nederlander pakte de punten van de derde plaats en bleef al zijn titelconcurrenten voor. Zonder een onwaarschijnlijk scenario (een uitsluiting in de laatste manche van het seizoen), wordt Jim Ringelberg de kampioen in de X30 Masters 2023. Hij pakte hier eveneens de overwinning in de Gentlemen klasse (voor veertigplussers). Dat is wat we de volle pot noemen!

In de X30 Senior Cup (18-29 jaar), die op hetzelfde moment werd gereden als de Masters, was het Olivier Palmaers die zijn eerste succes van het jaar boekte voor Jentsen Adriaenssens, Matteo Raspatelli, Maxim Vanschoenwinkel en Anthony Moonen. Doordat hij ook op kop stond na de manches zijn zijn titelkansen opnieuw gestegen en zou hij de grootste rivaal van Matteo Raspatelli kunnen zijn gedurende de laatste meeting in Mariembourg.

X30 Super Shifter: Huibers richting een vierde titel

De sterkte van een kampioen is het inschatten van de omstandigheden en ervan te profiteren zonder daarvoor de snelste te zijn. En als er één iemand is die dit onder de knie heeft, dan is dat zeker Christof Huibers, drievoudig kampioen in de X30 Super Shifter (175cc karts met een versnellingsbak). Zonder de snelste te zijn, kon de Antwerpenaar toch het maximum van de punten scoren op zondag. Tijdens de kwalificaties kon hij profiteren van de tijdstraffen die zijn directe tegenstanders opliepen. In de Finale kon hij niks inbrengen tegenover Sten Dorian Piirimagi en Bart Ploeg, maar toen de jonge Nederlander de aanval inzette op de Est in de laatste ronden, haakten beide heren in elkaar en lag de weg naar de overwinning en een vierde titel open voor Christof Huibers! Sam Claes en Jimmy Deveen vervolledigden het dagpodium voor Nederlander Senne Vos en Fransman Hugo Besson. Op de 7de plaats vinden we Jasper Verstraeten die eveneens de beste was bij de dertigplussers en dus de overwinning pakte in de X30 Super Shifter Master klasse.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws