Short Rally Kasterlee: Nieuw duel België-Nederland?

Zondag kunnen de de vele liefhebbers van het regionale rallygebeuren naar Kasterlee, voor de 18e editie van de Short Rally aldaar. Meteen de eerste en enige proef die in de provincie Antwerpen wordt verreden.
Traditioneel groeit deze wedstrijd uit tot een soort België-Nederland, want onze Noorderburen hebben altijd een grote interesse voor deze wedstrijd. En niet zomaar, want in de laatste tien jaar wist er slechts één Belg zijn naam bovenaan de rangschikking neer te zetten (Niels Reynvoet in 2021). Voor de rest waren het altijd Nederlanders die de champagneflessen mochten ontkurken, waarbij Piet Van Hoof de grote slokop was met meerdere overwinningen.
Ook ditmaal vaardigt men een sterke groep piloten af vanuit Nederland, en het zou wel eens best kunnen dat het podium volledit rood-wit-blauw gekleurd is. Een greep uit het aanbod: Erik Van Loon, die met de Subaru WRC misschien zichzelf kan opvolgen op de erelijst, Martin Van Iersel met de Hyundai i20 R5, Mats Van den Brand (BMW M3 E36) en Lambert Parren met de Mitsubishi Evo X. Maar vergeet ook maar Gerard Tijink, Michiel Eckhaus en Stefan Ter Reehorst niet, allen met een Ford Fiesta R5.

Michiel Eeckhaus

En het is zeker uitkijken naar het Belgische heroptreden van Coen Vink, midden jaren negentig een heel gekende naam in rallymiddens met onder andere Mitsubishi en Subaru. Nu rijdt Coen een Ford Sierra Cosworth voor.
Dat de Belgen zich niet tot een figurantenrol zullen laten veroordelen, staat buiten kijf. En dan wordt vooral gekeken in de richting van Jonas Langenakens, die nog eens de Mitsubishi Lancer Evo7 aan de startlijn brengt. Of mogen we een verrassing verwachten van Tom Ceuppens, die zijn eerste wedstrijd van het seizoen zal rijden met de BMW E87? Kan de brute pk-kracht van de Porsche 991 GT3 van Wim Meulders misschien voor de nodige tegenstand zorgen?

Stefaan Tjoens


In divisie 1-2 zal het vooral uitkijken zijn wie de Mitsubishi Lancer van Stefaan Tjoens het zwijgen kan opleggen. Ook bij de Renault Clio-rijders hebben we een kleine interland. Van Nederlandse zijde zijn de ogen gericht op Ben Van de Laar, John Coumans, bijgestaan door die andere Clio-piloot Nard Ippen en Anja Van Loon. De Belgische tricolore wordt dan gediend door Michiel Stubbe, David Conard en Joeri Peeters.

Mathieu Vandoolaeghe

Bij de Historics staan spanning en spektakel garant. Bert Swerts(Opel Manta) en Frank Jorissen(Opel Ascona 400)krijgen tegenstand van een belangrijke West-Vlaamse inbreng, met onder andere Koen Verhaeghe(Ford Escort MKI), Ronny Declerck(Opel Ascona), Mathieu Vandoolaeghe(Mercedes 190) en Mike Callens(Opel Manta). De Nederlanders zorgen hier voor een mooie inbreng met wat ‘ongewone’ wagens op Belgische Historic-rallywegen, zoals Ben Huijbregts met de Ford Capri, Jef Van Hooft met de Lancia Delta HF Integrale en Peter Mangnus met de Talbot Sunbeam Lotus.
De eerste wagen start om 08u30 zondag aan het wedstrijdcentrum bij Straaleind in Kasterlee, voor vier ronden van telkens 2 klassementsproeven, zijnde Looiend en De Hese, en dit voor zo’n 70 km tegen de klok. Finish van de eerste wagen rond 17 uur.

Mike Callens
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws