Meer dan 60 teams aan de start van de 24U Karting van Francorchamps

Het staat buiten kijf dat de 24U Karting van Francorchamps altijd een grote interesse opwekken onder de gepassioneerden! Deze 1, 2 en 3 september verzamelen er voor deze niet te missen wedstrijd binnen de vrijetijds-kartingcompetitie niet minder dan 64 teams, verdeeld in drie onderscheiden categorieën. We schetsen u even het decor voor deze 11de editie!

Meer dan 60 karts op de piste, een steeds indrukwekkender wordend niveau aan rijders en een weerbericht dat er op zijn minst wisselvallig uitziet… Eén jaar na een waardig gevierde 10de editie kondigen de 24 Uren Karting van Francorchamps 2023 op 1, 2 en 3 september zich boeiender dan ooit aan! Met de drie aangekondigde categorieën zal de strijd om de eerste plaats op verschillende niveaus geleverd worden.

In 2021 en 2022 lette One Day Karting er bijzonder op om iedere rijder de mogelijkheid te bieden om voor de zege te spelen, tussen tegenstanders van hetzelfde niveau. Dat zal dit jaar opnieuw het geval zijn! Zoals de voorbije twee jaar zullen de debutanten verzameld worden in een Rookie klasse (waar één enkele rijder slechts, maximaal al eens deelnam aan de wedstrijd sinds 2013) en de meest ervaren rijders zitten in de klasse Expert (waar minstens 75% van de rijders minstens 2 deelnames aan de wedstrijd mogen tellen sinds 2013). Tussen deze beide klassen, vindt men de categorie Biitwiins, waarin de meest diverse team gegroepeerd zitten.

“Het deelnemersveld bewijst het dit jaar nog maar eens: de 24 Uren Karting van Francorchamps zijn een groot feest in de wereld van de vrijetijds kartingcompetitie en veel mensen willen hier deel van uitmaken”, merkt Patrick Van Billoen, de directeur van One Day Karting, op. “Meer dan 300 deelnemers zullen aanwezig zijn en 109 onder hen zullen de wedstrijd voor het eerst rijden. Wij verheugen ons erop hen te onthalen en wensen hen toe dat ze hun uitdaging met succes kunnen afronden. De vermoeidheid, het rijden in de nacht, de strategie, de teamgeest: het is een avontuur dat zich als heel boeiend aankondigt voor hen! Al bij al hopen we dat het de wedstrijd met de meest fair-play zal zijn, de meest gemoedelijke, maar ook indien mogelijk: de meest rechtvaardige. Met zeven verplichte wissels van kart stellen we alles in het werk om de rijders op een zo goed mogelijke voet van gelijkheid te zetten.”

De favorieten voor de algemene zege zijn talrijk

Naast het succes binnen de eigen klasse tracht men ook een prestigieuze zege te pakken te krijgen: deze van het algemene klassement! Op enkele dagen van de grote afspraak, zijn alle ogen gericht op Filipe Vieira, Arnaud Teuwen en Dylan De Wolf. Zij zullen dit jaar het gezelschap krijgen van Victor Poiré en Rayhan Mouôya. De regerende kampioenen zullen hun titel verdedigen en hebben absoluut de intentie om opnieuw te winnen.

Dat gezegd zijnde, er zijn meer dan genoeg gegadigden die zondagavond de grootste beker mee naar huis willen nemen. Bij de teams die men in het oog moet houden zien we onder andere het viertal van WKS Racing Team. Zij waren de laureaten van de editie 2021. Anthony Lejoly, Thomas Leufgen, Julien Jamoye en Adrien Dewalque zullen weerwraak willen nemen voor een moeilijke 10de editie waarin ze geplaagd werden door mechanische pech. Met tweemaal een tweede plaats in de afgelopen drie edities, maakt AMG Racing deel uit van de favorieten. Met Antoine Morlet, Guillaume, Mathieu en Alain Huls hebben zij meer dan ernstige argumenten om op de tafel te leggen.

Maar denkt u vooral niet dat de strijd om de gouden medaille enkel tussen deze drie ploegen zal worden gevoerd! Met BTR (Levi Blockx-Simon Vangheluwe-Jules Van Hulle-Stefan Verhofsté-Kris Cools), AGT by Tys Racing (Jérôme Farinaux-Jeremy Peclers-Alessandro Tudisca), Twenty-Six Racing 1 (Lucas Lechien-Camille Koch-Théo Pirmez-Kevin Wathelet-Raphaël Dauw) en East Kart Pro (Dusty Kunkenheim-Marc Schings-Simon Delvenne-Romano Franssen), om er maar enkelen te noemen, zal iedere kandidaat die de voorste posten ambieert, goed voor de dag moeten komen!

Zoals de traditie het wil, zal er een Kart #48 deelnemen om fondsen te werven voor de actie Cap 48 van de RTBF. Maar dat is nog niet alles! Het team, onder beheer van Bryan Acampo, zal ook de gelegenheid bieden aan rijders met een beperkte mobiliteit, om zich te meten samen met de andere rijders.

Kwalificatie in drie delen

Voordat men begint aan de etmaalrace op zaterdag, de start is om klokslag 15u00, zal deze hele goegemeente de baan kiezen voor de trainingen op vrijdagavond en op zaterdagochtend. De rijders vervolgen dan met de kwalificatietrainingen op zaterdag om 12u00, in een systeem dat identiek is aan dat van de vorige edities. De 20 beste teams uit de Q1 zijn gekwalificeerd voor de Q2, en de 10 snelsten van deze Q2 worden weerhouden voor het afleggen van een Hot Lap in Q3. Ook hier belooft het een mooi spektakel te worden!

Om niets te moeten missen van deze 24 Uren Karting van Francorchamps, bieden we volgers en supporters twee oplossingen aan. Ofwel komt men ter plaatse, waar de terassen een prachtig zicht geven op het circuit, ofwel volgt men de wedstrijd rechtstreeks op het internet. Een live timing en een live stream zullen ter beschikking staan op de Facebook-pagina ‘24H Karting Francorchamps Officiel’ en op de site www.onedaykarting.be.

(foto’s met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws