RedAnt Racing leidt meer dan 250 ronden maar strandt op de derde plaats

De 45ste editie van de 24 Hours of Zolder is voor RedAnt een bevestiging van het sportieve en menselijke potentieel geworden. De #12 Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – van Sam Dejonghe, Kobe De Breucker, Ayrton Redant en Yannick Redant had 264 ronden de eerste plaats in handen, tot een klein euvel roet in het eten gooide, waardoor het team uiteindelijk op een kleine zeven minuten van de zege strandde. Jimmy De Breucker, Luc Vanderfeesten, Steve Vanbellingen, Dirk Van Rompuy en Bert Redant reden met de Porsche met startnummer #21 na een race-incident naar een eervolle negende plaats, terwijl het kwartet Michiel Haverans, Kenneth Heyer, Thomas Piessens en Marc Goossens in de Porsche met startnummer #78 door een motorbreuk de finishvlag niet zag.

Met meer dan 30.000 toeschouwers rond het circuit van Zolder leken de hoogdagen van de grootste nationale uithoudingsrace wel terug. Om 16u00 op zaterdag, op het ogenblik van de start van de 45ste editie van de 24 Hours of Zolder, zaten alle tribunes nokvol en gingen 40 wagens van start voor een strijd die bijna 800 ronden zou duren, een intense strijd met het kruim van de Belgische autosport. Bovendien werd deze strijd nog eens gekruid door de weergoden die vanaf halverwege de race voor regelmatige plensbuien zorgden. De wagens van RedAnt Racing vertrokken op de plaatsen vier (#12), zes (#78) en veertien (#21).

“Wij hadden een zeer uitgekiende strategie, waarbij de ‘#12’ een vrije rol had, de ‘#78’ voor de punten in het kampioenschap ging en de ‘#21’ op zoek naar een ereplaats mocht gaan”, aldus teammanager Marc Goossens. “Ayrton, Sam, Kobe en Yannick reden van de eerste seconde een voorbeeldrace, waarbij ze na 100 ronden voor het eerst de leiding in handen namen. Die leiding consolideerden ze tot in ronde 415. Halverwege de race hadden we niet minder dan drie ronden voorsprong op de dichtste concurrentie opgebouwd. Dame fortuna is toen echter even uitgestapt en we verloren door een probleem met het remsysteem zeven à acht minuten of een zestal ronden. Vanaf dan hebben de rijders er nog alles aan gedaan om terug te komen, met alle risico’s van dien, maar het heeft niet mogen baten. Sam Dejonghe, Kobe De Breucker, Ayrton Redant en Yannick Redant werden dus derde, in een race die misschien wel de hunne had moeten zijn.”

De Porsche met startnummer #78 ging voor een goed resultaat en de punten in het kampioenschap, “en die opdracht werd prima volbracht na zes en twaalf uur racen toen de eerste punten werden uitgedeeld”, aldus teameigenaar Bert Redant. “Het team was evenzeer homogeen, met een foutloos parcours van de vier rijders en een mooi resultaat in het vooruitzicht. Jammer genoeg heeft de krachtbron van de Porsche het zondag in de voormiddag begeven, iets wat heel zelden gebeurt, en waar noch de rijders, noch het team iets aan kan doen. Ik betreur het enorm dat onze jongens de finishvlag niet gezien hebben.”

Jimmy De Breucker, Luc Vanderfeesten, Steve Vanbellingen, Dirk Van Rompuy en Bert Redant hadden uitzicht op een mooie ereplaats en misschien wel een top 5 tot een ongeval met een tragere deelnemer hen terugsloeg. De wagen viel terug in het klassement, maar het kwintet bleef vechten en reed uiteindelijk nog naar een plaats in de top 10.

“Ik ben uiteraard niet gelukkig met het pure resultaat, want wij zijn naar Zolder gekomen met één doel: de zege”, aldus Bert Redant. “Maar dat resultaat ligt niet aan de rijders, de mensen van de technische crew of wie dan ook in het team. Ik ben enorm trots op dit team, dat de uitdaging met beide handen is aangegaan en het werk werkelijk op een schitterende manier heeft volbracht. Afspraak volgend jaar en dan gaan wij voor die eerste plaats!”

(foto boven met dank aan Olivier Dekens – Ollivision Photography)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws