Pech houdt Belgium Racing van ereplaats in 24H Zolder

Belgium Racing verscheen afgelopen weekend aan de start van de 45e editie van de 24 Hours of Zolder met slechts één doel: een vijfde zege. De Porsche 911 GT3 Cup van het Limburgse team was lange tijd vooraan te vinden in een van de zwaarste etmaalraces ter wereld, maar een defecte aandrijfas in de tweede wedstrijdhelft deed alle kansen op een ereplaats in rook opgaan.

“Eerst en vooral wil ik NGT Racing feliciteren met hun tweede zege in de 24 Hours of Zolder”, vertelt Belgium Racing-teameigenaar Patric Derdaele. “De 24 Hours of Zolder is een zeer zware wedstrijd en het is niet evident om na een etmaal racen op de hoogste podiumtrede te eindigen. Belgium Racing had nochtans die ambitie, maar autosport blijft een mechanische sport en dat impliceert helaas ook dat je niet alles in de hand hebt. Op vrijdag hadden we alle belangrijke onderdelen op onze Porsche 911 GT3 Cup vernieuwd, maar spijtig genoeg is op minder dan 4 uur van de finish een aandrijfas stuk gegaan. We hebben heel wat tijd verloren in de pitlane met de herstelling, waardoor we van de tweede plaats terugvielen naar de vierde positie.

Ik ben echter trots op ons team. Alle monteurs en ingenieurs hebben uitstekend werk geleverd en de rijders hebben onze strategie perfect uitgevoerd op de piste. Bovendien zagen we ook een zeer open strijd voor de zege, we hebben meer dan tien leiderswissels gehad en dat spreekt boekdelen. Ook het publiek leek die strijd te kunnen smaken, want de wedstrijd kon rekenen op meer dan 30.000 toeschouwers, waarbij ook Belgium Racing een 2000-tal gasten ontving in de loop van de week. Een stevige basis dus voor de toekomst, zowel voor Belgium Racing als voor organisator Circuit Zolder!”

“Sommige dingen heb je niet in de hand, maar ook dat is racen”, relativeert team manager Jan Gabriëls. “We toonden in de trainingen dat we bij de les waren en pakten bijvoorbeeld de besttijd in een door regen gedomineerde sessie. De afstelling van de wagen was goed en de rijders konden constante chrono’s op de klokken zetten zonder daarbij het materiaal zwaar te belasten. In de race zelf waren we eigenlijk altijd in de running voor de top 3 en reden we meermaals aan de leiding; alles liet dus verhopen dat een goed resultaat mogelijk was, tot we op enkele uren van de finish mechanische pech kregen. Circuit Zolder is een zeer zware omloop. Kijk enkel maar naar de uitslag en je ziet dat heel wat wagens op een bepaald ogenblik de pechduivel op bezoek kregen. Winnaar NGT Racing bleef uit de problemen en dat leverde hen uiteindelijk de zege op. Ik wil Marc Maton en zijn team dan ook uitdrukkelijk feliciteren. Deze race winnen, is echt niet eenvoudig. Voor Belgium Racing telt dat we flink wat punten sprokkelden. We keren dan wel zonder trofee naar huis, maar waren bij de les telkens er punten werden uitgedeeld – na zes en twaalf uur alsook aan de finish. Daardoor maken we een flinke sprong in het klassement bij de GT’s, naar de derde plaats. We gaan nu onze beide wagens klaarstomen voor de volgende afspraak, in Duitsland. Over een kleine maand trekken we namelijk naar Oschersleben voor de voorlaatste meeting van het seizoen.”

Het Belcar Endurance Championship herneemt op 23 en 24 september in Oschersleben (Duitsland), als onderdeel van de meeting van het Europees kampioenschap NASCAR.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws