Moood M Cup: Cokelaere de snelste

De voorbije 2 dagen was Roeselare het schouwtoneel van de Omloop Van Vlaanderen. De oudste rally van het BK was aan zijn 63e editie toe en zou Niels Reynvoet zijn eerste algemene BK overwinning zien pakken na een spannende strijd met Jos Verstappen. Deze rally telde ook als voorlaatste manche van de MOOOD M Cup en werd één van de spannendste wedstrijden sinds jaren!
Op vrijdagavond presenteerden zich 5 kp’s in moeilijke omstandigheden: voor de start van de rally hadden stortbuien de plaatselijke wegen overspoeld, zo erg zelfs dat de kp Zwevezele diende ingekort te worden wegens een onberijdbare onverhardstrook. Bij de start was de regen echter verdwenen maar lagen grote delen van de wegen nog vochtig, wat voor veel teams kopzorgen gaf omtrent welke banden ze dienden te kiezen. Voor de wedstrijd hadden we Kurt Braeckevelt en Thierry Cokelaere getipt als kanshebbers voor de zege en dit duo hield woord. Beide Oostrozebeekse garagehouders lieten de concurrentie geen kans en verdeelden de scratches op vrijdag onder hen. Met amper 9 tienden voorsprong zou Kurt Braeckevelt de nacht ingaan als leider voor Thierry Cokelaere. Achter hen volgden Philip Lommers op 14 sec, Franky Boulat op 20 sec en Wouter Lievens op 50 sec.

Kurt Braeckevelt

Op zaterdag was Kurt Braeckevelt meteen goed wakker. Met een sterke chrono verhoogde hij zijn bonus meteen met 8,6 sec op Thierry Cokelaere. Op kp 7 zou Philip Lommers de eerste piloot zijn die een scratch kon afsnoepen van de West-Vlaamse piloten, maar hij kon amper 4 tienden terugnemen. De volgende kp verloor Kurt Braeckevelt een 15-tal seconden door een spin, maar daar zou het niet bij blijven. Bij de eerste passage op de Zoning reed Kurt al na enkele honderden meters lek rechts achter en diende hij te stoppen om het achterwiel te wisselen. De strijd om de zege leek daarmee meteen verdwenen: na de eerste ronde op zaterdag leidde Thierry Cokelaere met 21 tellen voor op Franky Boulat, die op zijn beurt ondertussen Philip Lommers gepasseerd was.

Philip Lommers

Vanaf de tweede boucle zou Franky Boulat echter een tandje bij steken: met enkele toptijden zou hij zijn achterstand reduceren naar 12 sec met nog 5 proeven te gaan. En Franky bleef druk op de ketel zetten: op kp 16 nam hij nog es 5 tellen terug, op kp 17 enkele tienden en op kp 18 pitste hij nogmaals 5 seconden van zijn achterstand af. Na de voorlaatste kp zouden beide heren met amper 9 tienden verschil starten op de laatste kp de Zoning en dit na 1u42min koersen. Thierry Cokelaere bewaarde echter de kalmte en gebruikte zijn kartervaring om de laatste besttijd op de tabellen te zetten en zo zijn allereerste zege te boeken in de M Cup met slechts 2,2 sec voorsprong!

Franky Boulat

Franky Boulat werd tweede en neemt zo 2 punten terug in het kampioenschap op Philip Lommers, die het podium vervolledigde. Wouter Lievens werd knap vierde na een sterke wedstrijd. Kurt Braeckevelt kon dankzij enkele scratches op zaterdag nog remonteren naar de vijfde positie.

Wim Muilwijk

Wim Muilwijk werd zesde en Steve Brown kon zijn thuiswedstrijd besluiten als zevende. Didier Spillebeen liet de kont van zijn E30 weer menig dwars gaan en gleed als spektakelman naar de achtste stek. Eric Deprez finishte 9e en Lorenzo Vandenheede tikte als 10e aan, nadat de gaskabel op de eerste kp op zaterdag brak en hij herstartte met heel wat straftijd.
Voor Gregory Vanovertveldt werd de Omloop een rally om snel te vergeten. Op vrijdag geraakte hij zelfs niet aan de start van kp 1 door problemen met de cardan die hem definitief tot opgave dwongen. Patrick Lievens en debutant Sebastien Cammaerts dienden hun wagen in de loop van zaterdag ook in het opgavepark te parkeren met mechanische problemen. Brecht Lavaert verkoos last minute om toch al met de recent aangekochte Porsche te starten en niet met de BMW.

Sébastien Cammaerts

Dat betekent dat we eind september naar de seizoensfinale in de East Belgian Rally trekken met amper 2 punten verschil tussen Philip Lommers en Franky Boulat. Daar moet Franky Boulat sowieso voor Philip Lommers finishen om kampioen te worden.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws