Kalle Rovanperä: “De kleine pauze na Finland deed deugd”

Toyota Gazoo Racing World Rally Team is klaar om zijn voorsprong in het FIA World Rally Championship te verdedigen op een van de beroemdste en zwaarste evenementen op de kalender, de Acropolis Rally in Griekenland.

Dit jaar viert het evenement 70 jaar als internationaal evenement. De Akropolis staat bekend om zijn rotsachtige bergwegen en zware omstandigheden die een zware test vormen voor auto’s, banden en teams. Tot 2013 stond het evenement bijna permanent op het WRC-schema, maar in 2021 keerde het terug toen TGR-WRT en Kalle Rovanperä bij de eerste poging de overwinning opeisten. Na vorig jaar te hebben ervaren hoe zwaar de Akropolis kan zijn, is het team vastbesloten om dit keer weer op het podium te staan.

Met nog vier ronden te gaan in het seizoen 2023 leidt TGR-WRT het constructeurskampioenschap met 67 punten, terwijl titelverdediger Rovanperä 25 punten voorsprong heeft op teamgenoot Elfyn Evans, de winnaar van de laatste rally in Finland.

Sébastien Ogier, winnaar in Griekenland in 2011, keert voor het eerst terug in de line-up sinds zijn overwinning in de Safari Rally Kenia in juni, een van de drie overwinningen in zijn vijf deelnames tot nu toe dit seizoen. Takamoto Katsuta, vers van een podiumplaats in Finland, rijdt in een vierde GR Yaris Rally1 HYBRID voor pas zijn tweede Akropolis-start.

Kalle Rovanperä: “Het was goed om een kleine pauze te hebben na Rally Finland en de kans om te rusten en te herstellen voor Griekenland. De Akropolis is een klassiek evenement en we hebben er de afgelopen twee jaar hoogte- en dieptepunten gekend: winnen tijdens onze eerste keer in 2021 was erg leuk, en vorig jaar was het een zwaar weekend voor ons. Ik weet zeker dat het deze keer ook niet makkelijk zal zijn, want we gaan vrijdag weer als eerste de weg op. Maar samen met het team hebben we gewerkt aan verbeteringen voor deze omstandigheden en we zullen zeker ons best doen om een paar goede punten te scoren.”

2023 FIA World Rally Championship / Round 08 / Rally Estonia 2023 / 19th-23rd July, 2023 // Worldwide Copyright: McKlein

Elfyn Evans: “Het was erg leuk om in Finland te winnen, maar we weten dat Griekenland een heel andere rally is. Na de gladde en snelle wegen van Estland en Finland is de Akropolis een van de ruigste gravelproeven die we dit jaar moeten rijden. Het vereist daarom iets heel anders wat betreft de afstelling van de auto, iets dat dichter in de buurt komt van de andere ruwe rally’s die we eerder dit jaar hebben gereden. We hebben de afgelopen twee jaar niet veel geluk gehad in Griekenland en als het droog is, kan het vrijdag een uitdaging zijn om tweede te starten, maar we zullen ons best doen, zoals altijd.”

2023 FIA World Rally Championship / Round 07 / Safari Rally Kenya / 21st-25th June, 2023 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Sébastien Ogier: “Ik heb een fijne zomervakantie gehad, maar ik ben enthousiast om terug te keren in de GR Yaris en om deel te nemen aan de rally in Griekenland. Ik hou echt van het land en ook van de rally. Het grootste deel van mijn carrière stond de rally helaas niet op de kalender, maar nu is hij terug en ik ben gemotiveerd om het er goed te doen. Ik heb hem al een keer gewonnen en zoals altijd is het plan om te proberen nog een keer te winnen. Normaal gesproken helpt mijn aanpak me in dit soort rally’s met droog gravel. Maar twee jaar geleden was het een natte en modderige rally, dus we zullen zien. Op dit soort evenementen moet je snel zijn, maar er ook zonder problemen doorheen komen; de wegen zijn erg rotsachtig en het is moeilijk voor de banden en de auto’s.”

Foto: FB Toyota Gazoo WRT

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws