Wie verlaat de Ardennen als leider?

Na zijn sterk weekend op Circuit Zandvoort nam Tomas De Backer in de tussenstand van de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup prompt de leiding over van Alan Czyz, die nu twee punten achterstand telt op de rijder van de #97 FordStore Feyaerts. Indien de Pool van de #46 Nowicki Auto Serwis nog een kans wil maken op de kroon zou hij tijdens de komende, voorlaatste meeting telkens voor de Belg moeten finishen!

In dat geval komt Czyz aan een totaal van 229 punten, tegenover 225 voor De Backer. Maar dan moeten we de drie punten voor ‘pole position’ en de snelste ronden in Race 1 en Race 2 nog toekennen. Gaan die naar De Backer, dan komt hij aan 228 eenheden. Of gaat die extra winst naar Czyz, dan telt de Pool 232 punten…

Indien De Backer daarop de Finale Races op TT Circuit Assen telkens wint van Czyz, gaan eens te meer de drie punten voor ‘pole position’ en snelste ronde in Race 1 en Race 2 bepalen over winst of verlies. En dan hebben we het nog niet gehad over de rol van Calvin de Groot. De rijder van de #143 Oeste Kart bewees recentelijk dat hij wel degelijk een wig kan slaan tussen de twee geciteerde kemphanen en waarom niet nog meer kostbare punten af te snoepen door voor de langverwachte overwinning te gaan!

De Backer heeft bovendien tijdens het Spa Racing Festival een drukke agenda, want naast het verdedigen van zijn leidersplaats in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup debuteert hij hetzelfde weekend in de BMW M2 CS Racing Cup! Met dubbele vrije sessies, kwalificaties, twee races van zestig minuten in de BMW en nog eens twee keer dertig minuten racen in de Fiesta, gaat hij voortdurend pendelen tussen het zitje in de BMW en dat van de Fiesta. Hij en co Alexandre Viron kunnen in het BMW-verhaal alvast terugvallen op de kundige bijstand van Bas Koeten Racing, terwijl vader Eddy De Backer en de mannen van FordStore Feyaerts zullen waken over het prima runnen van de #97 Fiesta.

In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup daarentegen is Alan Czyz rekenkundig bijna zeker van de titel. Tenzij hij zowel in Spa als Assen niet meer tot scoren zou komen en Esmee Kosterman, nu tweede, minstens drie keer de volle pot pakt in de Junior-klassering. Maar de pion van de #165 Ford Broekhuis moet dan nog altijd goed opletten voor een uitermate sterk rijdende Calvin de Groot in de vertrouwde #143 Oeste Kart.

In de Junior krijgt La Kosterman in de Ardennen het vrouwelijke gezelschap van Fiesta-debutante Marieke Stuff in de #123 NiceRacing en Jenson de Leeuw bewees ondertussen dat hij in de #54 MV Racing evenzeer een plek kan opeisen in de Junior top 3.

De titel in de Gold Cup ligt dan weer voor het grijpen voor NiceRacing-baas Johan Land. Stefan Barewijk zal in de#134 Technova College Racing tot het uiterste dienen te gaan gaan om Land in de #80 NiceRacing van de eerste plaats te houden en hem te weerhouden van de volle pot, en dus bevestiging van diens reële titelkansen.

In de Ford Dealer Team Cup staat er al het hele seizoen geen maat op de overheersing van FordStore Feyaerts, met dank aan Tomas De Backer. Ford Broekhuis kan met Esmee Kosterman gaan voor de tweede plaats, gezien Ford Peerlings het strijdperk vroegtijdig verliet.

Zoals dat telkens het geval is tijdens de passages op wat bekend staat als het mooiste, maar ook duurste race-circuit deelt de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup ook nu weer alle track time met de BetCity Mazda MX-5 Cup. Na twee vrije trainingen van dertig minuten op zaterdag 14 oktober volgt pas op zondagochtend 15 oktober de kwalificatie, over 20 minuten. Race 1 is voorzien om 12u20 en Race 2, eveneens over dertig minuten, gaat van start om 16u05.

Benelux Ford Fiesta Sprint Cup, na Round 5

Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Tomas De Backer, 191; 2. Alan Czyz, 189; 3. Esmee Kosterman 123 ; 4. Johan Land 116 ; 5. Calvin de Groot, 113; 6. Björn Dietrich, 73 ; 7. Ellis Spiezia 41 ; 8. Stefan Barewijk, 38 ; 9. Jenson de Leeuw, 37; 10. Fabian Schoonhoven, Marcel Schoonhoven 30 ; 12. Maxim van den Doel, 20; 13. Philippe Huart, 18; 14. Kristoff Cox 17 ; 15. Marnix de Wit 15 ; 16. Roland van Hierden, 11; 17. Tom Vanderheyden 9

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Alan Czyz 210; 2. Esmee Kosterman 154 ; 3. Calvin de Groot 131 ; 4. Ellis Spiezia 52 ; 5. Jenson de Leeuw, 48; 6. Fabian Schoonhoven 34 ; 7. Maxim van den Doel, 26; 8. Marnix de Wit 22

Gold Cup Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Johan Land 189 ; 2. Björn Dietrich 129 ; 3. Stefan Barewijk 93 ; 4. Marcel Schoonhoven 52 ; 5. Philippe Huart 30 ; 6. Roland van Hierden 28 ; 7. Kristoff Cox 26 ; 7. Tom Vanderheyden 15

Ford Dealer Team Cup: 1. #97 FordStore Feyaerts 200; 2. #65 Ford Broekhuis 170; 3. #98 Ford Peerlings nv Pelt 28; 4.. #102 Ford Peerlings nv Pelt 15

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws