Opnieuw naar Pas-de-Calais voor de finale 2023

De editie 2023 van de 24H2CV/C1 van Spa-Francorchamps is anders verlopen dan verhoopt, maar in de rangen van de 2CV Racing Teams, vergeet men niet dat het in het noorden van Frankrijk is, in het departement Pas-de-Calais, dat het seizoen 2023 wordt afgesloten. Het circuit van Croix-en-Ternois is op maat van de 2CV’s en de C1-bolides gemaakt, maar opgepast in 2024 zal het circuit ingrijpend veranderen. Alvorens de werken er starten, is het dit weekend tijd voor twee races van zes uur in het kader van de Trophée du Nord, met goed veertig wagens aan de start…

Van de kant van de 2CV Racing Cup, kijkt iedereen naar het team The Golden Horse, dat het seizoen in schoonheid wil afsluiten. Zolder, Magny-Cours, Spa-Francorchamps: op dit ogenblik hebben de rijders van André Blaise alles gewonnen en zonder deux ex machina zal het de #16 van Jean-Pierre Blaise en Sébastien Piette – ditmaal bijgestaan door Georges Cremer – zijn die de titel 2023 zal winnen.

De bolide in een mix van groen en geel vecht ook in Croix-en-Ternois zeker weer mee voor de zege, maar het team zal alles in het werk stellen om ditmaal ook de dubbel te behalen. Daarvoor moet Dame Fortuna nu eenmaal meerijden met de #14 The Golden Horse 1 van André Blaise, Martin Businaro en Gérard Schmidt… Eigenlijk verdienen ze wel om te winnen!

Er is ook tegenstand voorzien tijdens de afsluiter van de 2CV Racing Cup, met de clan JMCE Racing die de #1 inzet voor Léonard Licops en Maxime Bertho, maar ook de 2CV met startnummer #10 voor Etienne Licops en Patrice Lacroix. Het team P4M is van de partij met de #4 van Dominique Speleers, Philippe en Maxime Marquet en er is de #33 voor Médhi-Rik Bouchereau en Laurent Bressan. Verder is het uitkijken naar de #3 Mickey Racing van Michael Berben en de lokale man Julien Darras, altijd snel op eigen terrein, de #6 RTA van Mathieu Devos, Michael Jassogne, Philippe Courtois en Clément Nopère, de #7 Flax-Team van Thibault en Gilles Marchandisse, Benoît Devillers, Olivier Delvaux en Etienne Rosy, de #26 Wacky Racers van Philippe Bolland en Philippe Denis, de #60 Team Crespin van Claude, Bernard en Michel Crespin samen met Emmanuel Henry en de #65 VDS Racing Adventures van Raphaël van der Straten en Alain Boveroux…

Maar misschien is rijden op eigen bodem wel een extra stimulans voor de Franse teams om het zeer goed te doen? In Croix kijken we dan in het bijzonder naar de #50 BTEK Racing van Michel Carle, Olivier Chanu, Charles Tournade, Olivier Crepin en Stéphane Claudel, maar ook naar de #61 Meccano Car van Tom Vouaux, Matthieu Meunier, Jean-Michel Beaudry samen met de Belg Karel Dropsy. Is dat voldoende voor het Franse volkslied in het noorden van het land?

In de categorie ‘Prototype’, met de mechaniek van Citroën onder de motorkap, verwachten we ons aan een duel tussen de #47 The 47 Amélioré Beast van Peter Van Israel, Sven Van Wijmeersch, Conan Mertens en Staf Mertens, en de #90 2CV de Feu van Ségolène Brethenoux, Florent Mercier en de… Uruguayaan Mauricio Domingues. De titel lijkt te gaan naar de Française Ségolène Brethenoux, die dus eventueel ‘thuis’ kan vieren.

Hoe zit het dan met de ‘Classic’-categorie, waarin niet minder dan zes auto’s door de bochten van Croix-en-Ternois zullen scheuren? De wedstrijd tussen België en Frankrijk belooft een moeilijke wedstrijd voor de Belgen te worden, met slechts één team in zwart-geel-rood, het #98 Retro Racing Team van Geert Van de Velde, Jurgen Van den Brande en Lars Arys, dat het op moet nemen tegen een groep 2CV’s in blauw-wit-rood, met de #13 2CV Passion van Amandine Sailly, Samuel Chenier, Bernard Rousse en Thierry Ehrhardt – het team dat het kampioenschap ruimschoots aanvoert -, het #49 Deuch Gaz Team van Quentin, Aurélien en Lucas Breilly met Jason Hulin, de #84 Deux Pattes Foll van Leny en Justin Cannesant met Guillaume Flipo, de #161 Les Bielles de Giel van Stéphane Bouillard, Bruno La Scala, Hervé Tireau en Axel Bouet, en de #535 Citro’s Potes van Jean Guermann en Xavier Deniau.

Zowel op zaterdag als op zondag kunnen de deelnemers aan de Trophée du Nord genieten van 75 minuten kwalificatie tussen 9u00 en 10u15, voor de start om 11u00 uur en de finish om 17u00…

(foto met dank aan Jacques Letihon)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws