Potty of Cherain, voor wie is de titel?

Met de Spa Rally staat dit weekend, op zaterdag 25 en zondag 26 november, de 12de en laatste manche van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship op het programma. De strijd om de Belgische titel zal beslist worden op de 16 klassementsproeven, goed voor 192 km tegen de klok. Wie zal Stéphane Lefebvre opvolgen als Belgisch rallykampioen? Leider Maxime Potty, 23 jaar, of kan Cédric Cherain, 40 jaar, toch nog voor een ommekeer zorgen?

Met 146 punten telt de Maxime Potty 23 punten voorsprong op concurrent Cédric Cherain. In de Spa Rally kan men maximaal 30 punten scoren, 25 voor een overwinning en 5 bonuspunten voor de snelste tijd op de Pirelli Powerstage, de slotproef in Theux. Maxime Potty, genavigeerd door Renaud Herman, heeft in elk geval aan een 6de plaats voldoende om de Belgische titel veilig te stellen, zelfs wanneer Cédric Cherain het maximum van de punten scoort. Het geeft de Citroën-rijder enige rust.

Maxime Potty

“We hebben een mooie uitgangspositie. We hebben ons dan ook in die zin voorbereid. We gaan de valstrikken op het parcours goed vermelden in de nota’s en daar ga ik zeker wat gas terugnemen. Ik ga niet proberen om het tempo van de koplopers te volgen. Ik ga mijn eigen tempo zoeken, een ritme zonder risico’s, maar wel voldoende snel om voeling te houden met de top 5,” vertelt Maxime Potty, die zowel in Jalhay als in Villers aan de start stond om zich voor te bereiden. “In Jalhay reden we puur om de nieuwe motor in te rijden en om te zien of alles in orde was. Vorige week stonden we aan de start van onze regionale wedstrijd om de organisatoren een plezier te doen. We hebben ook wat ritme opgedaan en winnen geeft altijd vertrouwen.”

Cédric Cherain

Titelconcurrent Cédric Cherain, die samen met Damien Withers met een Hyundai i20 N Rally2 start, moet niet rekenen of met de handrem op rijden. “Nee, voor ons liggen de kaarten duidelijk: ik moet de wedstrijd winnen. We zullen vol moeten aanvallen, want met Stéphane Lefebvre en Grégoire Munster komen er twee kleppers aan de start die ook ingeschreven zijn in het kampioenschap. Ik zal ze allemaal moeten kloppen. Met mijn ervaring in Spa, waar ik in 2003 voor de eerste keer aan de start stond in het kader van de Saxo Challenge, heb ik wel een licht voordeel. Gelet op de weersomstandigheden, verwacht ik een erg moeilijke wedstrijd waarin heel wat kan en zal gebeuren, zeker als de aangekondigde sneeuw ook effectief valt. Hoe dan ook, wij zijn klaar voor de strijd,” aldus Cédric Cherain strijdlustig.

De Luikenaar leek eind april al in een uitzichtloze situatie te zitten, maar hij heeft de verdienste dat hij het kampioenschap spannend hield tot de slotwedstrijd, mede door enkele missers van favoriet Maxime Potty.

Het titelduel wordt uitgevochten in een bijzonder sterk peloton, waarin enkele snelle toppers ook mikken op de overwinning, waarmee ze Cédric Cherain van de titel kunnen houden. Denk maar aan Stéphane Lefebvre, de titelhouder en tevens merkgenoot van Maxime Potty. Citroën kan verder ook rekenen op Niels Reynvoet, die zijn derde plaats in de eindstand van het kampioenschap veilig wil stellen, Cédric De Cecco, een erg goede vriend van Cédric Cherain, maar ook een kanshebber op de zege, Jimmy D’hondt en Emmanuel Gonay.

John Wartique

Cédric Cherain krijgt hulp van twee merk- en teamgenoten, Charles Munster en Bastien Rouard, beiden nog in strijd voor de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap. Volkswagen rekent deze keer op John Wartique, die de VW Polo van SXM zal inzetten.

Grégoire Munster

Na zijn schitterend optreden in de WRC Rally van Japan, komt Grégoire Munster met een pak vertrouwen aan de start in Spa. Benieuwd of zijn Ford Fiesta, ingezet door M-Sport, in de regio van Spa ook zo competitief zal zijn.

Emile Breittmayer

Gino Bux maakt na een lange revalidatie zijn comeback met een Skoda Fabia Rally2 Evo, ingezet door het team van Stéphane Sarrazin. De andere Skoda’s worden bestuurd door Nicola Stampaert, Emile Breittmayer, Tom Boonen, die zijn eerste rallyseizoen in schoonheid wil afsluiten, en Thibaud Mazuin.

Tom Boonen

Heel wat outsiders die zich kunnen mengen in de strijd voor de top 5 en die een woordje mee kunnen spelen in de titelstrijd. Op het gladde en koude asfalt trachten ook de snelste GT’s, zoals de Porsche van Romain Delhez en de Alpine van Armand Fumal, maar ook de 991 GT3 van Henri Schmelcher, zich te meten met enkele Rally2-rijders.

Henri Schmelcher

Afspraak dit weekend in de Spa Rally voor een razend spannende ontknoping van het Kroon-Oil Belgian Rally Championship 2023.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws