Guillaume de Mévius is een fervent aanhanger van het Hyse-project

Het seizoen 2024 belooft een bijzonder interessant seizoen te worden voor Guillaume de Mévius. Naast zijn deelname aan de volgende Dakar in een Toyota Hilux T1+, is de jonge Belgische rijder betrokken als test-piloot bij de ontwikkeling van Project Hyse, dat een waterstofaangedreven prototype wil inzetten in de ‘Mission 1000’-categorie van de beruchte Dakar.

Op een ogenblik dat de autosport zich opmaakt voor de rustpauze tussen Kerst en Nieuwjaar blijft Guillaume de Mévius bijzonder actief. Hij maakt zich uiteraard op voor de reis naar Saoedi-Arabië, het toneel van de volgende Dakar. De jonge Belg (29) rijdt er samen met de zeer ervaren Xavier Panseri in een Toyota Hilux T1+ en zal ook regelmatig een kijkje nemen bij de wagen van het Project Hyse, dat ook onder de paraplu van Overdrive Racing valt. Het HySE-project (Hydrogen Small Mobility & Engine) houdt zich bezig met de motoren van de toekomst en Toyota, Yamaha, Kawasaki, Suzuki en Honda hebben de krachten gebundeld om het project uit de grond te stampen.

“Het is een project dat me nauw aan het hart ligt”, vertelt de Waals-Brabander. “Sinds het begin van dit grote avontuur is G Rally Team betrokken geweest door Overdrive Racing een OT3-basis te leveren, de buggy waarmee ik me afgelopen seizoen tijdens de Dakar kon onderscheiden. Natuurlijk werd de basis door het team van Jean-Marc Fortin omgebouwd om er de Kawasaki 1000 verbrandingsmotor en de waterstoftanks in onder te brengen, terwijl ook de transmissie werd aangepast.”

“Het is echt boeiend om bij dit project betrokken te zijn”, vervolgt de jongste van de drie G’s. “Ik heb niet alleen meegedaan aan een race in de koninginnenklasse, maar ik ben ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze kleine bolide. Bovendien heeft hij een rauw geluid waar de racefans blij mee zullen zijn.”

De Amerikaan Jamie Campbell zal de Hyse Buggy besturen als onderdeel van ‘Mission 1000’, maar Guillaume de Mévius kreeg de kans om de eerste rondjes te rijden tijdens een testsessie in Portugal: “Aan het stuur van de buggy heb ik ongeveer 250 kilometer afgelegd op Portugese wegen. Op dit moment heeft het voertuig een actieradius van ongeveer 70 km. Maar we staan nog maar aan het begin van de ontwikkeling.”

“In een discipline die de voorkeur geeft aan zeer ervaren rijders, maak ik deel uit van de jongere generatie. Het is erg spannend en belangrijk om betrokken te zijn bij deze nieuwe technologie, waarbij waterstof wordt gebruikt om een verbrandingsmotor aan te drijven. Het gevoel betrokken te zijn bij de toekomst van de autosport, en zelfs bij toekomst van de gewone wagen, is extreem motiverend. Ik denk dat het belangrijk is om een ambassadeur voor waterstof te worden, om mensen erover te laten praten in deze tijd.”

Foto’s : Simon Bauchau

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws