WRC 2024: eindelijk Hyundai of toch terug Toyota


We stappen straks met zijn allen 2024 binnen en kijken reikhalzend uit naar de eerste manche van het World Rally Championship, de 91ste Rallye Monte-Carlo van 16 tot 22 januari. De stoelendans is achter de rug en de teams zijn gekend, de voorspellingen kunnen beginnen.

2018 was het laatste jaar dat een team wereldkampioen werd in een andere wagen dan een Toyota. Sébastien Ogier en Julien ingrassia reden dat jaar naar hun titel in de Ford Fiesta WRC van M-Sport. De merkentitel ging echter wel naar Toyota dat jaar.

2019 waren het Ott Tänak en Martin Järveoja die de titel wonnen en dit in een Toyota Yaris WRC. De merkentitel ging naar een ander merk opnieuw, namelijk Hyundai Motorsport.

Een vreemd jaar 2020 met het Covid verhaal die zorgde voor een seizoen van slechts 7 wedstrijden. Sébastien Ogier en Julien Ingrassia opnieuw aan het feest en dit keer in een Toyota Yaris WRC. Hyundai Motorsport mocht opnieuw de eerste prijs opeisen bij de merken.

In 2021 deden Sébastien Ogier en Julien Ingrassia het nog eens netjes over in de Toyota Yaris World Rally Car. Dubbel feest vij Toyota die nu ook de titel bij de merken won.

En daar kwam de eerste voor Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen, uiteraard met een Toyota Yaris WRC in 2022. Plaats twee en drie waren voor Ott Tänak en Thierry Neuville in een Hyundai. De merkentitel ging echter opnieuw richting Toyota.

Back to back titel voor Kalle en Jonne in 2023 na een dominant seizoen opnieuw in de Toyota. Teamgenoot Elfyn Evans maakte het spannend tot het einde maar moest uiteindelijk de duimen leggen. En over dominant gesproken, een ruime overwinning ook bij de merken opnieuw voor Toyota.

En wat gaat 2024 brengen?

Bij Hyundai Motorsport hebben ze in ieder geval alles uit de kast gehaald om toppiloten aan de start te brengen van iedere manche. Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe gaan opnieuw jacht maken op de titel als vaste waarde in het team. De terugkeer van Ott Tänak en Martin Järveoja naar Hyundai was verrassend maar indien de hervereniging met de i20 werkt worden ze mogelijks sterke titelkandidaten. Daarnaast hebben ze bij Hyundai een trio piloten die ze gaan inzetten op elk van hun specialiteiten: Dani Sordo op ruw gravel, Andreas Mikkelsen op asfalt, en Esapekka Lappi op sneeuw en snelle gravelrally’s. Taktische keuzes dus om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden aan Thierry en Ott, en uiteraard ook om punten te scoren bij de merken.

Bij Toyota Gazoo Racing zien ze de huidge wereldkampioen Kalle Rovanperä deels andere oorden opzoeken in 2024, hij zal slechts in een aantal wedstrijden te zien zijn aan het stuur van de Yaris. Een spijtige zaak voor het WRC, de druk hebben echter de voorbije twee jaar hun tol geeist en de jonge Fin heeft nood aan herbronnen. Sébastien Ogier zien we terug in 2024 maar ook met geen volledig programma. De druk komt op deze manier volledig op de schouders van Elfyn Evans, vorig jaar nog tweede in het kampioenschap. Indien de Brit opnieuw een seizoen uit zijn mouw kan schudden als vorige jaar, dan is de kampioen gekend. (een heel voorbarige uitspraak) De tweede voltijdse piloot bij Toyota is de immer sympathieke Takamoto Katsuta, benieuwd of de Japanner in 2024 de laatste stap kan zetten in snelheid en zo een rol van betekenis kan spelen in het kampioenschap.

Schitterend nieuws voor België met een tweede team in het World Rally Championship en dit bij M-Sport Ford WRT. Grégoire Munster en Louis Louka zullen samen de strijd aangaan in de Ford Puma Hybrid Rally1. Een ongelooflijke kans voor het Belgische duo nadat ze in 2023 al van het hoogste niveau konden proeven. Ook Adrien Fourmaux komt terug op de scene en krijgt een nieuwe kans van M-Sport. Duidelijk is dat M-Sport de kaart blijft trekken van jong talent, iets dat we alleen maar kunnen toejuichen.

Durven jullie een prognose doen voor 2024?

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws