Fantastische dag voor Feryn Dakar Sport

Team Feryn Dakar Sport is op een indrukwekkende manier aan hun eerste Africa Eco Race begonnen. Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman (Ginaf) wonnen de etappe in de open categorie van wagens, vrachtwagens een SSV’s (buggy’s). Koen Wauters en Kris Van Der Steen (Toyota Hilux) reden de negende tijd algemeen, goed voor de snelste tijd bij de wagens. Pascal Feryn en Kurt Keysers (Toyota Hilux) eindigden als tweede wagen nipt in de top tien.

Dinsdagochtend omstreeks 07.00 u meerde de boot die de deelnemers van de vijftiende Africa Eco Race van Sète naar het Marokkaanse Nador bracht aan. Meteen werd begonnen met de ontscheping en werd alles in gereedheid gebracht om de verbindingsrit aan te vatten. De eerste etappe was er eentje van 598 km waarvan 174 km tegen de tijd. Het bivak lag in Boudnib.

In de vooravond waren de wagens en vrachtwagen al in het bivak. Maar omwille van een probleem bij de tijdsopname was het wachten tot omstreeks 23.30 u vooraleer er een rituitslag was. Net voor het slapen gaan zorgde het resultaat toch voor een moment van vreugde. Tom De Leeuw, Bjorn Burgelman en Cédric Feryn (Ginaf) wonnen de eerste etappe. “Het is eigenlijk niet te vatten”, zegt Tom De Leeuw. “We hebben die zege niet echt nagejaagd. We hebben gewoon ons ding gedaan en zijn vanaf de eerste meters zeer gefocust geweest. Cédric heeft ons bij zijn echte debuut in de rallyraid uitstekend gegidst. Eén keer hebben we een klein beetje moeten zoeken naar een waypoint. Al de rest verliep uitstekend. De laatste vijf kilometer hebben we afgewerkt met een band waarvan het loopvlak verdwenen was. Maar kijk: tot onze grote verbazing winnen we. Geweldig.”

Koen Wauters en Kris Van Der Steen zijn met een absolute knaller aan hun wedstrijd begonnen. “Voor een shakedown is dit niet slecht”, grapte Koen Wauters. “Neen serieus. Ik ben zeer tevreden over mijn dag. Deze wagen is een ab-so-luut plezier om mee te rijden. Voor een eerste keer met een nieuwe wagen en copiloot was het best ok dacht ik. Maar als ik nu de tijd zie ben ik nog meer tevreden. We hebben een enkele keer eens moeten zoeken maar we hebben dat onderling ook al besproken zodat zoiets op dezelfde manier ons niet meer zal overkomen. Ik ben echt, echt, echt gelukkig met deze wagen. Hij schuift wel een beetje, daar moet ik wel wat aan wennen. In de laatste bocht van de etappe schoof ik een beetje naar buiten, raakte een steen waarop mijn band rechts vooraan lek sloeg. We zijn gewoon kunnen verder rijden en verloren geen tijd. Maar het toont aan dat het gevaar soms in kleine hoekjes schuilt. We hebben veel bijgeleerd vandaag. Als ik nu elke dag toepas wat ik leer dan kan het enkel maar beter gaan. Maar hoogmoed komt voor de val en morgen zijn de eerste duinen. Een fout is snel gebeurd dus ik blijf op mijn hoede. Morgen gaan we toch wat reserve inbouwen.”

Pascal Feryn en Kurt Keysers gingen als eerste van Feryn Dakar Sport van start. Even verderop volgde Koen Wauters en Kris Van Der Steen. “We zijn min of meer de ganse dag in elkaars buurt gebleven”, zegt Pascal Feryn. “Het was als een eerste schooldag met een beetje gezonde stress. Mechanisch verliep alles perfect. Geen problemen, geen lekke band. We hebben alleen één keer een beetje moeten zoeken, maar dat hoort erbij. Het was ook mijn eerste keer met Kurt naast mij als copiloot. Zoiets is altijd even wennen, maar de samenwerking verliep vlot. De nieuwe Toyota Hilux is niet te vergelijken met de Landcruiser die ik vroeger had. Deze wagen kan zoveel meer, is zoveel krachtiger en sneller. Een plezier om mee te rijden.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws