Volkswagen heeft de meest succesvolle auto in Europa doorontwikkeld: de Golf

Zes uitrustingslijnen om mee te beginnen. Volkswagen brengt de nieuwe Golf en Golf Variant op de markt in een basisversie (Golf) met daarnaast de uitrustingsniveaus Life (midden), Style (elegante topuitvoering) en R-Line (sportieve topuitvoering). Daarenboven worden de twee iconische sportversies van de modelreeks onafhankelijk gepositioneerd: de Golf GTE1 en de Golf GTI1. Het motorgamma van de nieuwe Golf zal in eerste instantie bestaan uit twee plug-inhybride aandrijvingen (eHybrid1 en GTE1), twee mildhybride systemen met 48V-technologie (eTSI), vier turbobenzinemotoren (TSI) en twee turbodiesels (TDI). In de tweede helft van het jaar volgen ook weer de sportieve topmodellen Golf GTI Clubsport1, Golf R1 en Golf Variant R1 (waarvan de R-modellen beschikken over de vierwielaandrijving 4MOTION). Volgend jaar zullen ook nog andere vierwielaangedreven versies met een 150 kW sterke TSI-motor hun debuut maken. Voor het hele gamma geldt dat alle Golf-modellen beschikken over een nieuw ontwikkelde infotainmentgeneratie, een nieuwe en verlichte bediening van de automatische airco en nieuwe koplampen en achterlichten met ledtechnologie.

HET NIEUWE AANDRIJVINGSGAMMA

eHybrid en GTE met groot rijbereik. De nieuw ontwikkelde tweede generatie van Volkswagens plug-inhybride aandrijving levert in de nieuwe Golf eHybrid1 een systeemvermogen van 150 kW (204 pk). De nog sportievere variant, de nieuwe Golf GTE1, ontwikkelt een systeemvermogen van 200 kW (272 pk). Het vermogen wordt op de voorwielen overgebracht via een 6-traps-DSG die speciaal werd ontworpen voor plug-inhybride aandrijvingen. Dankzij de overstap naar een nieuwe turbobenzinemotor van 1,5 liter (1.5 TSI evo2) met variabele turbocompressorgeometrie (VTG) plus een zeer efficiënt TSI-evo-verbrandingsproces en een nieuwe batterij van 19,7 kWh (netto/voorganger: 10,6 kWh) is de nieuwe plug-inhybride aandrijving extreem efficiënt. Het elektrische rijbereik bedraagt ongeveer 100 kilometer. De batterij wordt aan een wallbox en andere AC-laadpunten voortaan opgeladen met 11 kW (voorheen 3,6 kW). Bovendien kunnen de Golf eHybrid1 en de Golf GTE1 nu voor het eerst ook worden opgeladen aan DC-snellaadpunten met een vermogen tot 50 kW. Het aanzienlijk uitgebreide elektrische rijbereik en het snelladen maken van beide Golf-modellen in de dagelijks praktijk vaak pure e-voertuigen, terwijl ze op lange trajecten in hybride modus indruk maken met een zeer groot gezamenlijk rijbereik tot 1.000 kilometer.

Krachtigere TSI, efficiënte eTSI en TDI. De eTSI’s (1.5 TSI evo2) met 48V-technologie en cilinderuitschakeling (ACTplus), die altijd gekoppeld zijn aan een 7-traps-DSG, ontwikkelen vermogens van 85 kW (115 pk)1 en 110 kW (150 pk)1. Dezelfde turbobenzinemotor zonder 48V-systeem wordt gebruikt in de even krachtige, handgeschakelde Golf 1.5 TSI1. De Golf 2.0 TSI1, die volgt in 2025, pakt uit met een vermogenstoename; voortaan ontwikkelt hij 150 kW (204 pk)1 en dus 10 kW meer dan zijn voorganger. Deze motorversie is standaard uitgerust met de vierwielaandrijving 4MOTION (deze versie zal niet gecommercialiseerd worden in België). De 2 liter grote turbobenzinemotor van de nieuwe Golf GTI1 ontwikkelt nu 195 kW (265 pk)1, wat neerkomt op een toename van 15 kW. Het vermogen van de twee TDI-modellen is constant gebleven op 85 kW (115 pk)1 en 110 kW (150 pk)1. De Golf Variant is leverbaar met alle eTSI-, TDI- en TSI-motoren tot 150 kW.

DE NIEUWE EXTERIEURDETAILS

Exterieur met nieuw verlichtingsdesign. Aan de buitenkant zijn de doorontwikkelde Golf-modellen herkenbaar aan de nieuw ontworpen ledkoplampen, nieuwe ledachterlichten en een nieuwe voorbumper. De ledkoplampen zijn rechtlijniger geworden, visueel opvallender en naar binnen toe duidelijk smaller. Als alternatief voor de standaard hoofdkoplampen met ledtechnologie zullen in een eerste optionele uitbreidingsfase zogeheten Performance-koplampen2 verkrijgbaar zijn. In dat geval zal naast een extra leddwarsbalk2 in de grille ook voor het eerst in een Europese Volkswagen het verlichte VW-logo2 worden gebruikt. De V en W en de cirkel rond de letters worden aan de buiten- en binnenkant omrand door fijne lichtlijnen. Het verlichte VW-logo creëert een nieuw, onmiskenbaar Volkswagen-lichtdesign. Een andere blikvanger op verlichtingsvlak is de tweede optionele uitbreidingsfase van het ledsysteem: de nieuwste versie van de IQ.LIGHT-ledmatrixkoplampen2, eveneens met verlicht VW-logo. De IQ.LIGHT-ledmatrixkoplampen2 zijn uitgerust met een nieuwe high-performance grootlichtfunctie op basis van ledtechnologie, die in het donker tot 500 meter ver schijnt, wat aanzienlijk verder is dan gewoon groot licht. Het optiepack met IQ.LIGHT-matrixkoplampen2 omvat daarnaast ook de nieuw ontwikkelde 3D-ledachterlichten2, waarvan de Welcome- en Goodbye-scenario’s kunnen worden gepersonaliseerd aan de hand van de voertuiginstellingen (via het infotainmentsysteem). Er is keuze uit drie verschillende scenario’s.

Nieuwe kleuren en nieuwe velgen. Vier nieuwe kleuren vervolledigen de gamma van elf lakkleuren: Crystal Ice Blue Metallic2, Anemone Blue Metallic2, Oyster Silver Metallic2 en Grenadilla Black Metallic2. Nieuw in het gamma voor de versies R-Line, GTE en GTI is een optioneel zwart gelakt dak. Eveneens nieuw: vijf van de tot 19 duim2 grote lichtmetalen velgen.

DE NIEUWE INTERIEURDETAILS

Interieur met nieuwe infotainmentsystemen. Volkswagen heeft de hard- en software van de infotainmentsystemen in de Golf volledig nieuw ontwikkeld. Ze zijn nu gebaseerd op het modulaire infotainmentplatform van de vierde generatie (MIB4). De bediening is aanzienlijk verbeterd en vereenvoudigd dankzij een fundamenteel nieuwe grafische vormgeving en menustructuur van het aanraakscherm. Het in hoge mate intuïtieve infotainmentsysteem zal verkrijgbaar zijn in twee verschillende 16:9-schermformaten: het aanraakscherm van de basisversie Ready 2 Discover meet 26,4 cm (10,4 duim) in diagonaal, terwijl de topversie2 Discover een schermdiameter heeft van 32,8 cm (12,9 duim). De nieuwe MIB4-displays in tabletstijl hebben een visueel vrijstaand ontwerp. De eveneens nieuw ontworpen schuifregelaars met aanraakfunctie voor de temperatuur- en volumeregeling zijn nu ergonomischer en verlicht. Optioneel is voor de Golf en Golf Variant opnieuw een head-updisplay op de voorruit beschikbaar.

Het infotainmentscherm in detail. De nieuwe MIB4-systemen zijn intuïtief bedienbaar. De basis daarvoor is een nieuw ontwikkelde menustructuur van het display: het scherm is verdeeld in twee aanraakbalken – de Top Bar (boven) en de Bottom Bar (onder) – en het grote startscherm in het midden. De Top Bar en het startscherm kunnen door de bestuurder zelf in grote mate gepersonaliseerd worden met zijn favoriete directe toegangen. Het grote pluspunt: terwijl de bestuurder op het startscherm alle functies in de vorm van apps variabel kan oproepen, blijven de individueel configureerbare Top Bar en de statische Bottom Bar als permanente weergave op het display staan. Dat vereenvoudigt de bediening aanzienlijk. Bovendien werken de nieuwe MIB4-systemen ook heel snel. De menustructuur in detail:

Bovenaan – de Top Bar. De Top Bar is uiterst links voorzien van een nieuwe directe toegang, waarmee de bestuurder met één klik het hoofdmenu met een overzicht van alle apps kan oproepen. Rechts daarvan bevindt zich een gestileerde voertuigknop voor het nieuwe Car Control Center, dat directe toegang biedt tot de belangrijkste voertuigfuncties. Het hoofdmenu en het Car Control Center kunnen op elk moment worden opgeroepen zonder een actieve app te hoeven sluiten. Rechts van het Car Control Center zijn er nog meer directe toegangen die individueel kunnen worden toegewezen, bijvoorbeeld met knoppen voor de rijmodi, parkeerfuncties, rijhulpsystemen en de mediatheek.
Midden – het startscherm. Het grote startscherm combineert de content van de belangrijkste apps op vrij aanpasbare grafische tegels van verschillende grootte. In de tegels van het startscherm worden klassieke apps weergegeven, zoals navigatie, radio en geluidsinstellingen, maar ook nieuwe functies zoals de gevisualiseerde instructies van de spraakassistent IDA.

Onderaan – de Bottom Bar. De Bottom Bar omvat de permanente directe toegang tot de airco en de klimaatregeling van de stoelen, evenals de homeknop, waarmee de bestuurder op elk moment kan terugkeren naar het centrale startscherm.
Personaliseerbare Digital Cockpit Pro. De nieuwe Golf-modellen hebben standaard doorontwikkelde digitale instrumenten aan boord: de Digital Cockpit Pro (beeldschermdiagonaal: 26 cm/10,2 duim). De bestuurder kan twee verschillende grafische basisconfiguraties (infoprofielen) instellen met de overeenkomstige knoppen op het nieuwe multifunctiestuurwiel: Classic met ronde instrumenten en Progressive met weergavetegels. Het vlak tussen de ronde instrumenten of tegels kan vrij worden toegewezen, bijvoorbeeld voor de routebegeleiding van het navigatiesysteem of de weergaven van de rijhulpsystemen. Diverse informatie kan ook worden toegewezen aan de binnenste zones van de ronde instrumenten en tegels. Daarnaast zijn er ook modelspecifieke infoprofielen voor de Golf R-Line, de Golf GTI1 en de Golf GTE1.

DE NIEUWE RIJHULPSYSTEMEN

Beter parkeren. Nieuw aan boord van de Golf en Golf Variant is Park Assist Pro2, een systeem dat in- en uitparkeren op afstand mogelijk maakt met behulp van een smartphone3. De bestuurder stuurt het parkeerproces daarbij van buitenaf aan via zijn smartphone; de Golf stuurt, remt en versnelt autonoom binnen een vooraf bepaald kader3. Een andere nieuwe functie is Area View2, een systeem dat een 360-gradenzicht genereert door vier camera’s te laten samenwerken en het resulterende beeld door te sturen naar het aanraakscherm van het infotainmentsysteem.

DE NIEUWE STANDAARDUITRUSTINGEN

Zes uitrustingen in de lanceringsfase. De Golf en Golf Variant worden aangeboden in een basisversie (Golf), met daarnaast de duurdere uitrustingsniveaus Life, Style en R-Line. Zo dragen ze bij tot het ruime aanbod aan uitrustingsniveaus en motorversies dat zo typisch is voor de Golf. De standaardmotor in dat uitgebreide gamma is een zuinige viercilinder-turbobenzinemotor (1.5 TSI) met 85 kW (115 pk)1 en selectieve cilinderuitschakeling (ACTplus). De sportieve modellen Golf GTE1 en Golf GTI1 zijn apart gepositioneerd en gemotoriseerd.

Basisversie – Golf. Zelfs de basisversie Golf biedt standaard al voorzieningen als een automatische airco (Climatronic), het doorontwikkelde multifunctiestuurwiel, het sleutelvrije startsysteem Kessy Go, verkeersbordherkenning, snelheidsbegrenzer, parkeerhulp voor en achter, het nieuwe infotainmentsysteem (basisversie), draadloos App-Connect (draadloze integratie van smartphoneapps via Apple CarPlay en Android Auto), een telefooninterface, de Digital Cockpit en de nieuwe ledkoplampen en ledachterlichten.

Middenversie – Life. Het volgende uitrustingsniveau is de Golf Life. Die heeft nog een aantal extra details zoals een chroompack, buitenspiegels met geheugenfunctie, draadloos opladen voor smartphones, omgevingsverlichting buiten, driekleurige sfeerverlichting binnen, comfortstoelen met lendensteun voorin, een lederen multifunctiestuurwiel en automatische afstandsregeling ACC. Eveneens standaard: lichtmetalen 16-duimsvelgen.

Topversies – Style en R-Line. Toekomstige kopers van een nieuwe Golf of Golf Variant hebben de keuze tussen twee gelijkwaardige maar verschillend gepositioneerde topversies: Style en R-Line. De stijlvol aangeklede Golf Style wordt aan de buitenkant gekenmerkt door lichtmetalen 17-duimsvelgen, bumpers met chroomstrips in Style-design en Performance-koplampen in combinatie met een verlicht VW-logo aan de voorkant. Binnenin wordt de uitrusting uitgebreid met Sport-Comfortstoelen met ArtVelours-bekleding, een 14-voudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en een sfeerverlichting met 30 kleuren. De standaarduitrusting wordt afgerond met een achteruitrijcamera (Rear View). De sportief georiënteerde Golf R-Line onderscheidt zich van de Golf Style door zijn specifieke bumpers in R-Line-design met talrijke elementen in zwarte hoogglans, eveneens in hoogglanzend zwart uitgevoerde drempelbekledingen en zwarte lichtmetalen 17-duimsvelgen met gepolijste buitenoppervlakken. Ten opzichte van de Golf Style onderscheiden het interieur en de functionele uitrusting zich door een multifunctioneel lederen sportstuur met schakelfunctie (voor de versies met automatische versnellingsbak met dubbele koppeling), de rijprofielselectie en topsportstoelen met stoelbekleding in R-Line-stof.

Compacte sportievelingen – GTE1 en GTI1. De Golf GTE1 is altijd nauw verwant geweest met de Golf GTI1. Beide modellen delen als nieuwste evolutiefase ook het GT-specifieke design van de voorkant. Dat omvat het grote honingraatkoelrooster in de bumper, die zijdelings wordt gekenmerkt door opvallende luchtgeleidingselementen en onderaan door een voorspoiler in de stijl van een racesplitter. Een ander GT-element is de gekleurde strip in het bovenste radiatorrooster en boven de nieuwe koplampen. In het geval van de Golf GTI1 is die traditioneel rood, terwijl die van de Golf GTE1 blauw is. Achteraan onderscheiden de twee modellen zich van elkaar: de Golf GTI1 heeft links en rechts van de zwarte diffusor telkens een ronde verchroomde uitlaatpijp. De Golf GTE1, die in de dagelijkse praktijk meestal elektrisch wordt aangedreven, wordt gekenmerkt door een elegante chroomlijst boven de diffusor in plaats van de uitlaatpijpen. De standaard lichtmetalen velg op beide modellen is de 17-duimsvelg Richmond. Binnenin maken de Golf GTI1 en Golf GTE1 indruk met topsportstoelen gekenmerkt door het legendarische ruitpatroon en een multifunctioneel lederen sportstuurwiel. Terwijl elementen zoals de sierstiksels, de randen van de voorste hoofdsteunen of de middenspaak van het stuurwiel in de Golf GTI1 in rood zijn uitgevoerd, wordt hier in de Golf GTE1 andermaal blauw gebruikt (Golf GTE1: sierstiksels op het stuurwiel in zwart). Andere standaarddetails op beide modellen zijn onder meer een met aluminium beklede versnellingspookknop, de sfeerverlichting met 30 kleuren, een Climatronic met 3 zones en het grote hoogwaardige infotainmentsysteem Discover. Voor het eerst kan de Golf GTI1 op verzoek ook worden voorzien van interieurtoepassingen in echt carbon

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws