Toyota wil in Zweden opnieuw op het podium

Het was in Zweden waar het Toyota GAZOO Racing World Rally Team in 2017 al bij de tweede rally van het seizoen een eerste overwinning boekte, toen met ene Jari-Matti Latvala aan het stuur. TGR WRT won trouwens vier van de zes keren daar in Zweden en wil ook nu, na twee podiumplaatsen in de ‘Rallye Monte-Carlo’, een zeer sterk resultaat neerzetten.

En daarvoor rekent het team ongetwijfeld ook op het wederoptreden van tweevoudig wereldkampioen Kalle Rovanperä, nog winnaar in 2022. Rovanperä start bij Toyota samen met teamgenoten Elfyn Evans en Takamoto Katsuta. Een vierde GR Yaris Rally1 Hybrid is er voor de Italiaan Lorenzo Bertelli.

Sinds 2022 is de ‘WRC Rally Sweden’ meer naar het noorden van het land verhuisd, naar Umeå, wat zorgt voor zeer winterse omstandigheden, noodzakelijk natuurlijk voor een rally in een sneeuwlandschap. Net als vorig jaar begint de rally op donderdagavond met een korte proef in Umeå. Deze wordt aan het eind van vrijdag herhaald na twee lussen van drie proeven: de proeven Brattby en Floda zijn identiek aan vorig jaar, maar een groot deel van Norrby is nieuw. Op zaterdag krijgen we een vergelijkbaar format voorgeschoteld, te beginnen met de gloednieuwe klassementsproef van Vännäs, gevolgd door de vertrouwde Sarsjöliden, terwijl Bygdsiljum een deel van de Botsmark etappe van vorig jaar bevat. Een dubbeldikke versie van de Umeå-etappe rondt de dag af en wordt, net als in 2023, ook verreden als de Power Stage op zondag, wanneer deze volgt op twee passages van een herziene proef in Västervik.

De deelname aan de Arctic Rally en onze tests in Finland hebben ons geholpen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor deze tweede manche van het kampioenschap. Kalle begint zijn seizoen in Zweden en kan heel sterk zijn op dit soort evenementen, en zijn startpositie zou hem moeten helpen om vooraan mee te vechten. Elfyn heeft ook al eerder gewonnen in Zweden en we hebben ons erop geconcentreerd om ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk kan presteren in de omstandigheden waar hij dichter vooraan mee te maken krijgt. Taka kan ook sterk zijn in de sneeuw en was vorig jaar erg snel, dus ik hoop dat het een goed evenement wordt voor al onze coureurs,” besluit teambaas Jari-Matti Latvala.

Ook RallyandRaces fotograaf Len Kutasi vertoeft een weekje in Zweden … so stay tuned!

(foto met dank aan Toyota GAZOO Racing News)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws