Hyundai Motorsport met Neuville, Tänak en Lappi naar Zweden

Hyundai Motorsport wil na de overwinning van onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe zijn sterke seizoensstart volgende week uiteraard voortzetten op de snelle winterse wegen van de WRC rally in het Zweedse Umeå. Het meest in het oog springend tijdens een sneeuwrally zijn natuurlijk de sneeuwbanken, een godsgeschenk voor de ene, een hel voor de andere. Gebruik ze op de juiste manier en het wordt een voordeel bij het nemen van de bochten, raak ze te hard en de rally kan over zijn. De balans tussen snelheid en precisie is bijgevolg essentieel, al is dat natuurlijk in elke rally zo.

Drie ervaren teams vertegenwoordigen het Hyundai Shell Mobis World Rally Team in de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid. Ott Tänak en Martin Järveoja, in de Rally Monte-Carlo goed voor een vierde plaats, wil in Zweden uiteraard beter doen.

Esapekka Lappi, genavigeerd door Janne Ferm, zit voor het eerst sinds de rally van Japan weer achter het stuur van de Hyundai i20 N Rally1 Hybrid en onze landgenoten Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe willen ongetwijfeld hun resultaat van de eerste manche herhalen. Iedereen is ook al gaan testen om wat vertrouwd te raken met de winterse wegen.

Het 300,1 kilometer lange parcours van het evenement begint op donderdag met een nachtproef van 5,16 kilometer, voordat de zeven klassementsproeven van vrijdag beginnen. Zaterdag staat in het teken van de langste totale afstand van het weekend, want op die dag wordt 125,96 kilometer afgelegd in zeven kp’s. Drie proeven op zondag sluiten het weekend af, met Umeå (10,08 km) als de Power Stage. Er zijn vier nieuwe kp’s en de volgorde is gewijzigd ten opzichte van vorig jaar.

Ter ere van Craig Breen’s dominantie op SS2/5 Brattby tijdens het evenement van vorig jaar, is de 10,76 km lange etappe omgedoopt tot de #42 Brattby. Breen won beide etappes met een voorsprong van respectievelijk 3,8 en 7,8 seconden.

Een zeer belangrijke factor voor onze landgenoten, die als eerste de baan op moeten, zijn de weersomstandigheden in de aanloop naar de rally van Zweden. Zware sneeuwval volgende week of tussen de verkenningen en de rally zelf maakt dat zij als het ware als sneeuwruimers zullen fungeren wat met zich meebrengt dat de sporen vrijgemaakt worden en de grip verbeterd en dat is in het voordeel van zij die na hem starten.

“We moeten afwachten hoe de omstandigheden zullen zijn als we daar aankomen,” laat Neuville aan WRC.com weten. “Als het oppervlak echt hard bevroren is, dan kan de weg prima voor ons zijn, maar als er veel sneeuw op de weg ligt en de omstandigheden lastig zijn, dan raken we achterop in de algemene rangschikking, misschien vijfde of zesde,” aldus Neuville.

“We verwachten veel sneeuw en zeer koude temperaturen in Zweden. Vorig jaar was dit nog te doen, maar nu is het waarschijnlijk wat moeilijker. Daarom zullen we veel precisie en reactievermogen van de auto nodig hebben om hem van de ene bocht naar de andere te kunnen gooien en de effectiviteit te maximaliseren. Sneeuwbanken zijn natuurlijk een enorm risico, vooral wanneer de temperaturen hoger zijn dan normaal. Als het vriest, kun je erop vertrouwen dat ze je helpen om sneller te gaan. Netjes rijden, bandenmanagement en wegligging zijn allemaal factoren die het erg uitdagend kunnen maken, maar onze ervaring van vorig jaar leert dat de eerste dag erg gelijkwaardig was. Ik heb altijd genoten van Rally Zweden, dus we gaan voor een sterk resultaat,” besluit Thierry.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws