Opener van het BRC 2024, Rally van Haspengouw, is er klaar voor

Ook nu drukt de 26ste Rally van Haspengouw als eerste het gaspedaal in en is klaar voor de opener van het Belgian Rally Championship 2024, andermaal vanuit Sint-Truiden waar het ‘Droneport’ ook nu weer het hoofdkwartier van de rally vormt. En dat was deze avond tevens ook de locatie voor de persvoorstelling van de rally.

Organisator Benny Giebens en Ferdi Boyen, al jaren verantwoordelijk voor de veiligheid van de rally in de fruitstreek, kwamen als eerste aan het woord met wat uitleg over de klassementsproeven. “De openingsproef wordt de kp van Boekhout, waarvan de finish werd aangepast. Na een erg korte verbinding volgt de tweede proef, KP Gelmen, identiek aan de editie van vorig jaar. Na de service gaat het richting de kasseien van Halle-Booienhoven, een klassieker die terug van de partij is. De vierde proef is Gingelom en die vier kp’s worden drie keer afgewerkt en als alles goed gaat staat de champagne klaar om 19.00 uur,” laat Benny weten.

Uiteraard is men blij met het deelnemersveld waar 20 R5 wagens in het oog springen. “Heel leuk voor ons natuurlijk want samen met de drie Porsches en al de andere deelnemers is dit een mooi startveld, meer kunnen we niet verwachten,” besluit Benny.

Waar de organisatie ook zeer tevreden van is zijn al de mensen aan de zijkant, de 380 à 400 vrijwilligers die met veel enthousiasme meewerken. “Wat de veiligheid betreft hebben we het geluk dat wij de eerste rally van het jaar zijn,” aldus Ferdi Boyen. “Iedereen heeft er zin in en dat maakt dat wij alle posten zonder enig probleem kunnen bemannen, iets wat we ook te danken hebben aan de wisselwerking met andere organisaties”.

Ook enkele deelnemers zoals Jimmy D’Hondt, Christiaan Speelmans, Tom Boonen, Kris Princen en Cédric Cherain kregen wat vragen van speaker van dienst, Jean-Paul Klinkers, voorgeschoteld. Streekrijder Jimmy D’Hondt gaat voor een derde titel bij de Masters, voor hem en co David Vanrijkelen staan er negen manches op het programma. Ook Christiaan Speelmans wil in de Clio opnieuw voor de titel gaan en hoopt in Sint-Truiden op een mooi resultaat, maar het belangrijkste is om de problemen te vermijden.

Afgelopen donderdag reeds voorgesteld, Tom Boonen, genavigeerd door Erwin Mombaerts, heeft dit jaar ook al de rally’s in divisie 1 op de agenda staan, aangevuld met de GTC Rally in Nederland en dit in een nieuwe Skoda, naar eigen zeggen ‘de auto’ om rally mee te rijden want een gemotiveerde Boonen was daarvoor ook ten rade gegaan bij Jos Verstappen.

Kris Princen, met Peter Kaspers aan zijn zijde, had zich eind ’23 tijdens de Rally van Zuid-Limburg zo geamuseerd in de Porsche dat hij ook dit jaar enkele rally’s zal rijden in een ‘Dekens Porsche 991 GT3′. “Na heel veel gereden te hebben met voorwiel- en vierwielaangedreven wagens wordt het nu tijd voor de achterwielaandrijving en daarna kan ik gerust op pensioen gaat,” lacht Princen. “Naast de Haspengouw hebben we nog een vier à vijf andere rally’s op de agenda staan, maar veel gaat afhangen van de beschikbare tijd,” besluit Kris.

Vicekampioen Cédric Cherain op zijn beurt hoopt eveneens op een mooi resultaat in de fruitstreek. “Het is een kwestie van in het begin mee te zijn en de kunst om niet al te veel risico’s te moeten nemen. Een mooi resultaat maakt dat je niet van in het begin van het seizoen op achtervolgen aangewezen bent.” Ook Cherain rijdt al de rally’s van divisie 1, aangevuld met de TAC Rally en de Hellendoornrally. “Vanaf de Rallye de Wallonie heeft de wagen ook de laatste updates of evoluties mee en ik hoop dan ook mee te kunnen strijden voor de podiums en als het even kan ook voor de overwinning,” besluit Cédric.

Als laatste werden Thomas Martens en Eddy Smeets aan het woord gelaten en Thomas, die heeft een hele grote droom, maar voorlopig nog geen rijbewijs. Zijn droom is om ooit wereldkampioen in de rally te worden en als alles goed gaat, of anders gezegd, als hij slaagt voor zijn rijbewijs, staat Thomas enkele dagen later aan de start in Ieper. “Het reglement in België laat niet toe dat ik hier als 17-jarige al mag deelnemen aan een rally,” laat Thomas weten en daarom moet ‘The Ginger One’ uitwijken naar het buitenland. Thomas en Eddy finishten begin deze maand nog vijfde in de Arctic Rally. Benieuwd wat deze jonge snaak voor ons in de toekomst in petto heeft.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws