Porsche Penske Motorsport zet drie keer een Porsche 963 in voor Le Mans

In zijn 101e jaar ontwikkelt de 24 uur van Le Mans zich tot een buitengewoon sportevenement met recordaantallen toeschouwers. In het derde weekend van juni heeft Porsche zijn zinnen gezet op de 20e eindoverwinning in ’s werelds grootste uithoudingsrace. Om zijn kansen te maximaliseren in de hevige concurrentiestrijd tussen talloze fabrikanten in de topklasse van de hypercars, heeft het fabrieksteam van Porsche Penske Motorsport zich al vroeg ingeschreven voor de mogelijkheid om een derde Porsche 963 in te schrijven. Deze maandag (19 februari) heeft de Automobile Club de l’Ouest (ACO), de organisator van Le Mans, de aanvraag geaccepteerd. Het extra hybride prototype uit Weissach met een vermogen van ongeveer 500 kW (680 pk) zal de strijd aangaan met startnummer 4. Fabrieksrijder Mathieu Jaminet uit Frankrijk is bevestigd als eerste rijder.

“We willen graag van de gelegenheid gebruik maken om de organisator, de ACO, te bedanken voor het feit dat ze ons opnieuw de mogelijkheid hebben gegeven om een derde auto in te schrijven”, zegt Thomas Laudenbach, Vice President Porsche Motorsport. “De 24 uur van Le Mans wordt een verbluffend smorgasbord van spectaculaire auto’s van in totaal 14 fabrikanten in de klassen Hypercar en LMGT3. We verwachten een spannende strijd vooraan. Daarom is het des te belangrijker dat we de kansen op onze 20e algemene overwinning maximaliseren door met een derde Porsche 963 deel te nemen.”

“De geschiedenis van de 24 uur van Le Mans heeft keer op keer aangetoond hoe belangrijk een extra ijzer in het vuur kan zijn. Vorig jaar was het onze derde auto die het peloton in de race wist aan te voeren,” legt Urs Kuratle, Directeur Factory Motorsport LMDh, uit. “Na onze overwinning tijdens de 24 uur van Daytona vorige maand is ons doel heel duidelijk: we willen bovenaan het podium staan tijdens de klassieker in Le Mans.”

“In het tweede jaar dat we met de Porsche 963 racen, hebben we het voorrecht om met een extra deelnemer te racen, waardoor ons team alle hard geleerde lessen van 2023 kan toepassen en drie deelnemers kan inzetten waarvan we denken dat ze deze historische race kunnen winnen”, zegt Jonathan Diuguid, Managing Director van Porsche Penske Motorsport. “Operationeel gezien zullen we de extra auto op een vergelijkbare manier voorbereiden en inzetten als vorig jaar, met ondersteuning van ons IMSA-team. Dat is het mooie van Porsche Penske Motorsport: we kunnen ons wereldwijde programma gebruiken om middelen aan te boren voor personeel en materiaal voor de grootste races van het jaar.”

“Ik vind het geweldig om dit jaar weer met de Porsche 963 in Le Mans te rijden”, zegt Mathieu Jaminet, die vooruitblikt op zijn derde start in de enduranceklassieker in zijn thuisland. “Voor een Fransman is het een groot voorrecht om op Le Mans met recordwinnaar Porsche te mogen strijden om de eindzege. Vorig jaar behaalden we niet het resultaat waarop we gehoopt hadden. Sindsdien hebben we echter aanzienlijke vooruitgang geboekt. Daarom heb ik zoveel vertrouwen in dit grote evenement in juni.”

Er is nog niet besloten wie er samen met Jaminet in de cockpit van de Nr. 4 zal rijden. Porsche Penske Motorsport maakt de volledige line-up later bekend. Als permanente deelnemers aan het FIA WEC komen de twee Porsche 911 GT3 R’s van Manthey EMA en Manthey Pure Rxcing automatisch in aanmerking voor deelname aan de nieuwe LMGT3-klasse op Le Mans. Het Pure Rxcing-team heeft ook twee extra gridposities verdiend dankzij de successen in de GT World Challenge en de Asian Le Mans Series.

De 24 uur van Le Mans op 15 en 16 juni 2024 is de vierde ronde van het FIA World Endurance Championship (WEC)-seizoen. Een week van tevoren, op 9 juni, staat de zogenaamde pre-test op het programma. Dit eendaagse evenement biedt de enige mogelijkheid om de raceauto, het team en de coureurs af te stemmen op de unieke eigenschappen van het 13,626 kilometer lange Circuit des 24 Heures in Le Mans. Het legendarische circuit is een combinatie van een permanent circuit en openbare wegen, die voor het evenement zijn afgesloten.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws