Haspengouw: West-Vlaams duel bij de Juniors

Het Junior Belgian Rally Championship 2024 gaat dit weekend van start in de Rally van Haspengouw, de eerste manche van het Kroon-Oil BRC 2024. Omdat de Stellantis Motorsport Rally Cup en de Clio Trophy Belgium pas later in het seizoen van start gaan, zodat alle deelnemers hun wagen tijdig geleverd zouden krijgen, is het startveld in Sint-Truiden beperkt tot twee snelle jongeren, die het in hun klasse opnemen tegen een jonge Deen.

Regerend Junior-kampioen Jonas Dewilde is opnieuw van de partij. De 25-jarige piloot uit Staden kiest dit seizoen voor een Opel Corsa Rally4 van het Orfys-team. In Haspengouw wil hij in het ritme komen om klaar te zijn voor de start van de sterk bezette promotieformule van Stellantis.
“De Opel Corsa zal dus in de wedstrijden van de Stellantis Cup de kleuren krijgen van Orfys en Fleet Assistance en ik krijg in die wedstrijden Jens Desplenter naast me als copiloot,” vertelt Jonas Dewilde. “Verder rijden we een aantal andere wedstrijden, zoals deze Rally van Haspengouw. Dan zal Jeffrey de nota’s lezen. Ons programma omvat verder TAC Rally in Tielt, de Rally van Wervik, de Rally van Staden, de A&D Omloop van Vlaanderen en de Hemicuda Rally. Een druk programma. Toch blijft de rallysport een hobby. Samen met mijn vader bouwen we ondertussen de zaak (dewildehoutconstructies.be) verder uit, dus veel vrije tijd is er niet meer,” besluit Jonas.

Maxime Decock is ook van de partij met zijn vertrouwde Opel Corsa Rally4, een wagen waarmee hij al twee jaar actief is in de Stellantis Cup. Vorig jaar eindigde Maxim, die elk jaar ook een paar buitenlandse wedstrijden op zijn kalender heeft staan om ervaring op te doen, op de derde plaats in het Junior BRC.

De twee Opel-rijders krijgen in hun klasse weerwerk van de 19-jarige Deen Lasse Karlshöj, die met de Haspengouwse proeven zal ontdekken met een Peugeot 208 Rally4. Voorlopig heeft de Deen zich nog niet ingeschreven in het Junior BRC, maar dat kan hij nog doen deze week.

Het Junior BRC volgt dit seizoen de kalender van Divisie 1. De deelnemers kunnen punten scoren in de 7 manches van Divisie 1 en een bijkomende, vooraf genomineerde D2-wedstrijd, waarna de beste 6 resultaten mee zullen tellen in de eindstand van het Junior BRC. Naast de premie van 500 euro die elke wedstrijd te verdienen is, wint de Junior-kampioen ook 30 Michelin-banden. Hetzelfde geldt voor de best geplaatste Junior-piloot in een wagen van klasse RC5.

Jonas Dewilde
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws