Spa Classic, op één van de mooiste circuits ter wereld


Spa-Classic is aan zijn 12e editie toe! Spa-Classic werd in 2011 voor het eerst georganiseerd op het favoriete circuit van de coureurs en is geleidelijk uitgegroeid tot een van de grootste oldtimerraces van Europa. In 2023 lokte deze Belgische meeting meer dan 22.000 toeschouwers. Het evenement is dus niet voor niets een van de populairste wedstrijden van het seizoen. Voor de coureurs is dit befaamde circuit dat dwars door het Ardense massief kronkelt, het mooiste ter wereld!

In het seizoen Historic Racingby Peter Auto‘ (*) krijgt de Spa-Classic dan ook ongetwijfeld een bijzondere plek. Het traject van dit circuit is wellicht het meest uitdagende van allemaal en in dit prachtige stukje Ardennen zijn de weersomstandigheden vaak onvoorspelbaar, waardoor de coureurs en hun teams voortdurend bij de pinken moeten zijn.

Naast de vertrouwde publieksfavorieten pakken de ‘Series by Peter Auto‘ dit jaar uit met twee nieuwe line-ups The Gentlemen Challenge, die de vroegere The Greatest’s Trophy en Fifties’ Legends omvat, en de gloednieuwe Classic Touring Challenge, die voor een nog grotere diversiteit aan modellen op het circuit zorgt.

Spa-Classic heeft dit jaar dus het volgende in petto:
* 2.0L Cup – Porsche 911 2 L kort kader vóór 1966
* Classic Endurance Racing 1 – GT 1966 / 1975 & Protos 1966 / 1971
* Classic Endurance Racing 2 – GT 1975 / 1981 & Protos 1972 / 1981
* Classic Touring Challenge – Toerwagens vóór 1966
* Endurance Racing Legends – GT & Protos 1990 / 2000
* Group C Racing – Protos van 1982 tot 1993
* Heritage Touring Cup – Toerwagens van 1966 tot 1984
* Sixties’ Endurance – Sportwagens vóór 1963 & GT voor 1966
* The Gentlemen Challenge – GT & Protos 1950 / 1960

FOCUS OP … HERITAGE TOURING CUP EN CLASSIC TOURING CHALLENGE
Toerwagens uit de jaren 50 tot 80 krijgen op Spa-Classic heel wat aandacht. De Heritage Touring Cup (of HTC voor de vaste bezoekers) brengt het tijdperk van de 24 uur van Spa of de 1000 km van Spa weer tot leven. De sterren van deze race zijn dan ook auto’s die tussen 1966 en 1984 dag en nacht aan de bak kwamen. Wagens als de Ford Capri 2600 RS en de BMW 3.0 CSL zijn alvast van de partij en brengen de bezoekers terug naar de grote wedstrijden en stevige krachtmetingen uit die periode.

Nieuw in 2024 is de Classic Touring Challenge, een eerbetoon aan de wagens van de 500 km van Spa. Een minder lange, maar al even symbolische race die ook op zijn manier heeft bijgedragen aan de geschiedenis van de toerwagenkampioenschappen. Dit plateau biedt de toeschouwers een grote verscheidenheid aan klassieke toerwagens die hen terugbrengen naar de boeiende periode van vóór 1966, met haar al even indrukwekkende als spannende wedstrijden waarbij de dappere, maar wendbare Mini Cooper of Lotus Cortina het opnamen tegen de krachtige en imposante Jaguar Mk2 of Ford Falcon.

NIET TE MISSEN

•    Uitzonderlijke tentoonstelling over Porsche 917
Voor de echte liefhebbers van mechanische sporten belooft de gloednieuwe Porsche 917-tentoonstelling een onvergetelijke ervaring te worden. Onder de vele pareltjes die er te zien zijn, zal de Porsche 917-043 longtail met zijn psychedelische groene en paarse kleur ongetwijfeld met de aandacht van menig bezoeker gaan lopen. Ook de legendarische 917-023, gehuld in prachtig wit en rood en beroemd door zijn overwinning in Le Mans in 1970, is van de partij en brengt de toeschouwers terug naar de roemrijke momenten uit de geschiedenis van de autosport. Daarnaast krijgen liefhebbers de kans om de 917-021/12, de 917-025 en de 917/10-002, een rode Spyder Can-Am, te bewonderen. Een witte 917 Spyder Interserie waarvan het chassisnummer nog moet worden onthuld, geeft deze uitzonderlijke tentoonstelling een vleugje mysterie.

Toch zullen niet alleen de legendarische wagens de aandacht trekken, want op de tentoonstelling zijn ook enkele gerenommeerde coureurs te gast. Met de aanwezigheid van Brian Redman, Gérard Larrousse, Richard Attwood, Jürgen Barth, Rainhold Joest, Mario Casoni en Philippe Siffert Jr., die zijn overleden vader vertegenwoordigt, belooft het een unieke ontmoeting te worden met enkele iconische figuren uit de wereld van de autosport. Deze ervaren coureurs delen niet alleen hun uitgebreide expertise, maar ook fascinerende anekdotes die de bezoekers zullen onderdompelen in de meeslepende geschiedenis van de Porsche 917.

•    Exposantendorp
Het Exposantendorp zal even uitgebreid zijn als bij de vorige edities en blijft centraal gelegen in de paddock, vlak bij Eau Rouge. Een uitgelezen kans voor artiesten, kledingverkopers, boekenverkopers en andere handelaars om de gepassioneerde autoliefhebbers mee te laten genieten van hun vakmanschap.

•    Een weekend lang animatie
Spa-Classic heeft een uitgebreid animatieaanbod voor alle leeftijden: concerten, een tentoonstelling en parade met oude scooters, dansers uit de jaren 40, 50 en 60, vintage make-upartiesten, tijdelijke tattoos, een minikermis, een photocall en noem maar op. Dat alles in een feestelijke sfeer die muzikaal wordt opgeluisterd door een vinyl-dj.

CLUBS
Naar verwachting zullen ook clubs en verzamelaars weer massaal van de partij zijn. Bij de vorige edities kon Spa-Classic al rekenen op de aanwezigheid van zo’n 1.400 wagens en bijna 45 clubs. Het doel is om dit jaar nog beter te doen. Met de aanwezigheid van Club 914 en zijn honderden wagens wordt deze editie dé Europese afspraak van het jaar.
Tijdens het weekend krijgen ze maar liefst zeven sessies van telkens 15 tot 20 minuten lang om kennis te maken met en mee te genieten van het prachtige circuit van Francorchamps.

Tickets zijn alvast beschikbaar op de officiële website van Peter Auto: peterauto.fr

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws