David Bostyn en Wouter Vandewaetere laten nostalgische Toyota Starlet KP60 herleven

De Toyota Starlet KP60 van DaBo Racing is klaar voor zijn tweede of derde jeugd of misschien wel sportieve midlife. We gaan even back in time wanneer Ronny Hosten ergens in 1982 zijn eerste eigen rallywagen opbouwt. Na enkele seizoenen werd de wagen verkocht en via Gino Dejonckheere, spektakelman Lieven Denys en Timmy Lefevere (broer van Andy Lefevere, die trouwens ook ooit nog genavigeerd werd door de tweevoudige laureaat van de Rallysprint van Moorslede) kwam de wagen in handen van David Bostyn terecht. Met deze wagen zette de piloot uit Zonnebeke zijn eerste stappen in de rallysport.

Er wordt voornamelijk à la carte gereden waarbij met de regelmaat mooie ereplaatsen in de klasse volgden. Eind 2005 ging de Toyota Starlet KP60 onder zeil in de garage en wordt de bouw van een kachtigere Toyota Starlet Kit-car gestart. Het debuut hiermee volgt in 2007, maar halfweg 2008 verdwijnt de helm aan de haak door de aankoop van een huis. Maar het rallyvirus bleef in het bloed zitten en zo viert David komend weekend zijn comeback in de rallysport met aan zijn zijde Wouter Vandewaetere.

David, lang geleden dat we jou nog in een rallywagen zagen. Was je het beu om als toeschouwer te volgen of ging het plots terug kriebelen?

“Het ging terug kriebelen toen ik Jeffery Derycke met zijn ex-Kleinwächter Starlet zag passeren op de rally. Na elkaar enkele keren te hebben gesproken, had ik niet veel meer nodig om er terug zin in te krijgen.”

En zo reed er nog eens een Toyota Starlet uit uw garage … Was het meteen starten en rijden of is er veel werk aan vooraf gegaan om de wagen terug rijklaar te krijgen?

“De wagen was door de jaren stil te staan wel toe aan een goede opknapbeurt. Dus we hebben deze volledig heropgebouwd.”

Ik merk ook een nieuw kleurtje en daarbij kies je opvallend voor een retro design. Een bewuste keuze of liet je je inspireren?

“Vroeger was dit toch echt wel het design van een Toyota Starlet, en ik vond dit toch wel wat hebben.”

We weten reeds dat je uw wederoptreden zal maken tijdens de Short Rally van Moorslede, een wedstrijd en streek die je goed kent. Wat verwacht je ervan of wat hoop je te bereiken?

“Ik heb geen verwachtingen, ik hoop op niet al te veel problemen en vooral plezier te hebben.”

Aan uw zijde herkennen we eveneens een vertrouwd gezicht die al even op non-actief staat. Wouter Vandewaetere, hoe kwam je er toe om naast David plaats te nemen?

“David en ik komen met enkele vrienden nog geregeld samen om te darten. Dan blijft rally natuurlijk een gespreksonderwerp. Aangezien David en ik in deze wagen in 2005 het seizoen samen afsloten leek het wel leuk om nu ook terug de samenwerking op te pikken.”

David, jullie hebben beiden een verleden als piloot en copiloot, wordt er tijdens de Short Rally van Moorslede van plaats gewisseld?

“Het is niet de bedoeling dat we van plaats wisselen. Ik word nogal vlug wagenziek als ik niet zelf aan het stuur zit. (lacht)”

Wouter, misschien is dit de start van een nieuw team en zien we binnenkort ook de Duck Racing BMW terug?

“Jammer genoeg komt de Duck BMW niet meer terug. In 2021 was er een uitslaande brand in de loods, waarin we met Duck Racing een ruimte huurden, en die legde de volledige inboedel en de rallywagen in de as. Na dit voorval zijn er noch de middelen noch de energie om terug aan de start te komen met een eigen wagen. Maar als copiloot kan ik nu wel terug genieten van de rallysport.”

Staan er dit jaar nog wedstrijden op jullie kalender?

“Ik rij geen kampioenschap en bekijk het rally per rally. Het is wel de bedoeling dat Wouter en ik de wedstrijden steeds samen doen.”

Wanneer zal 2024 voor jou geslaagd zijn of wat zijn de sportieve ambities?

“Het zou wel geslaagd zijn dat we iedere wedstrijd die we starten ook kunnen eindigen en vooral veel plezier beleven.”

Nog een dankwoordje aan de sponsors?

“Graag had ik TJ-construct en Carrosserie Feys bedankt voor hun steun.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws