Sam Bird wint Sao Paulo E-Prix met last-minute manoeuvre

Sam Bird schonk McLaren in Brazilië een eerste overwinning in het Formule E kampioenschap. De Brit won de Sao Paulo E-Prix met een spectaculaire inhaalactie in de laatste ronde. Mitch Evans (Jaguar TCS Racing) werd tweede, Oliver Rowland (Nissan) derde.

Sam Bird ging al vroeg aan de leiding in São Paulo, waarbij hij de ATTACK MODE strategisch gebruikte om het peloton voor te blijven, inclusief de vroege koploper Pascal Wehrlein.

Start van de wedstrijd

Op voorhand was al geweten dat energie-management beslissend zou worden op het Anhembi Sambadrome Circuit – met z’n lange rechte stukken. Dat klinkt niet heel spannend, maar het zorgde ervoor dat gedurende de hele race de top 15-deelnemers extreem dicht op elkaar zaten.

De koppositie werd meermaals gewisseld tussen Bird, de Porsches van Wehrlein en zijn teamgenoot António Félix da Costa, de Jaguar van Mitch Evans en Jake Dennis (Andretti).

Pascal Wehrlein aan de leiding in de openingsfase

Twee Safety Car-periodes – waaronder een voor het bergen van de Jaguar van klassementsleider Nick Cassidy toen de Kiwi in ronde 16 de muur raakte – maakten van de rest van de race een sprint naar de finish.

Naarmate de ronden verstreken, leken Bird en Evans hun voorsprong te behouden. Ondanks dat Dennis als derde 1,5% meer bruikbare energie overhield dan het leidende duo, werd zijn auto te heet om er voordeel uit te halen. In de laatste zeven ronden, waarvan er drie werden toegevoegd voor de periodes onder de Safety Car, leek Evans zege-zeker nadat hij in bocht 3 Bird passeerde voor P1.

Bird, die al sinds New-York 2021 niet meer had weten te winnen, gaf zich nog niet gewonnen. De McLaren piloot ging buitenom in bocht 10 – zijn allerlaatste op een paar honderd meter van de finish – en hield vol om aan de binnenkant te zitten voor bocht 11 en naar de overwinning te sturen met Evans op slechts een halve seconde achterstand.

Dennis kreeg de temperatuur van z’n bolide niet onder controle en verloor nog plekken in de slotfase. Rowland werd zo derde voor regerend kampioen Wehrlein. Dennis werd vijfde, voor António Félix da Costa en Jean-Eric Vergne. Stoffel Vandoorne kon z’n uitstekende tweede startplek niet verzilveren en moest genoegen nemen met P8.

Door z’n uitvalbeurt ziet Cassidy z’n voorsprong flink afnemen in het kampioenschap, met Wehrlein nu met amper 3 punten verschil op de tweede plek.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws