Seizoensopener in Mugello zorgt meteen voor grote uitdaging

RedAnt Racing start vandaag in het Italiaanse Mugello aan zijn derde opeenvolgende campagne in de Creventic 24H Series. Met twee Porsches wordt in de 992-klasse resoluut op het podium – en meer – gemikt, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de 12 uur-race in Toscane op de best mogelijke manier aan te vatten.

Als de teamkampioen ‘Europe’ van 2022 en vicekampioen – zowel bij de rijders als de teams – van 2023 koestert RedAnt Racing grote ambities voor het seizoen 2024 van de 24H Series. Net zoals vorig jaar bemannen Yannick en Ayrton Redant samen met Kobe de Breucker de #903 Porsche 992 GT3 Cup, de #904 machine wordt gedeeld door Peter Guelinckx, Michiel Haverans en Brent Verheyen.

“Beide trio’s kunnen op het allerhoogste mikken”, klinkt het bij teameigenaar Bert Redant. “Goed, de rijders van de #903 hebben misschien wat meer ervaring met de Porsche en het kampioenschap, maar aan het begin van het seizoen staan de tellers op nul. In elk van de vijf wedstrijden mogen beide wagens een podiumplaats ambiëren.”

“Yannick, Ayrton en Kobe zijn gebrand op revanche”, weet team manager Marc Goossens. “Vorig jaar kwamen ze heel dicht bij de titel (ze eindigden met een gelijk aantal punten als de kampioenen, red.), en zijn vast van plan om dit jaar een plaatsje beter te doen. Brent en Michiel reden in 2023 al even in Creventic, en lieten toen al mooie dingen zien. Voor mij horen ze allebei tot misschien wel de meest onderschatte rijders van het ogenblik. Peter reed begin dit jaar voor ons al in de 24 Uur van Dubai, en zorgde er daar mee voor dat we in een ontzettend sterk deelnemersveld als vierde wisten te finishen. Ik ben er van overtuigd dat ze alle drie op hun elan kunnen doorgaan, een extra stap voorwaarts zullen zetten en zo voor de verrassing kunnen zorgen.”

Met de 12 uur van Mugello – onderverdeeld in een luik van 6,5 uur op zaterdag en 5,5 uur op zondag – krijgt RedAnt Racing meteen een stevige brok voor de kiezen. Vooral het bandenmanagement bleek in het verleden voor kopbrekens te zorgen. “Het Italiaanse circuit beschikt over ruw asfalt en scherpe boordstenen”, weet Bert Redant. “Dat zorgde vorig jaar bij iedereen voor nogal wat lekke banden. Wij reden zeven keer lek. Het zal er dus op aankomen om dat tot een minimum te beperken, misschien door iets conservatiever te werk te gaan.”

De concurrentie in de 992-klasse is ook niet min. Naast de vaste waarden van het kampioenschap prijkt op de deelnemerslijst voor Mugello onder andere ook negenvoudig rallywereldkampioen Sébastien Loeb, die een Porsche van het Zwitserse Orchid Racing deelt met tweevoudig Le Mans-winnaar Romain Dumas.

De verplaatsing naar het 5,245 kilometer lange circuit van Mugello lijkt logistiek een hapklare brok te vormen, maar dat bleek dit jaar niet het geval. “De wereldwijde transportcrisis heeft er voor gezorgd dat onze twee auto’s waarmee we in januari deelnamen aan de 24 Uur van Dubai nog niet zijn teruggekeerd”, legt Goossens uit. “Ook andere teams en de organisatie van de race kregen zo een extra uitdaging op hun bord. Gelukkig hadden wij twee reservewagens in het atelier staan, dus konden we daar op terugvallen.”

“Maar het ging niet enkel om de wagens”, vult Bert Redant aan. “Wheelguns, compressoren, zelfs de keuken voor de catering, het steekt nog allemaal in de container van Dubai. We hebben dus wat extra moeten investeren, maar deze eerste challenge hebben we in ieder geval tot een goed einde gebracht: we zijn helemaal klaar voor Mugello.”

De 12 uur van Mugello start op zaterdag 23 maart om 12u30, het tweede deel op zondag om 9 uur. De finishvlag valt om 14u30. De race is live te volgen op het YouTube-kanaal van de 24H Series.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws