Goud en zilver voor PK Carsport, Goossens wordt twee keer vierde

Eén Belg aan de start in klasse EuroNASCAR PRO, één Belg in EuroNASCAR 2 en één Belgisch team enkel in EuroNASCAR PRO. Het was ooit anders wat de Belgische activiteit betreft in de Europese versie van de NASCAR.

Geen Anthony Kumpen aan de start daar in Valencia maar wel zijn team PK Carsport met aan het stuur van de gekende #24 Chevrolet Camaro de Italiaan Vittorio Ghirelli die het Limburgse team al in de eerste manche van het kampioenschap de overwinning schonk. Het weekend startte goed voor PK Carsport want Ghirelli was zowel in de final practice als de qualifying en de superpole het snelste. Maar een slechte start in die eerste race deed de Italiaan terugzakken naar een derde plaats. Ghirelli hield echter het tempo strak en zijn voorgangers Sebastiaan Bleekemolen en Tobias Dauenhauer kwamen in de problemen en Ghirelli zette zo alsnog de PK Carsport-kers op de taart. Een overwinning die bijgevolg bijzonder zoet smaakte want het was al van 2022 geleden dat het team nog eens won.

Een gelijkaardig scenario zagen we in de eerste meters van de tweede race op zondag waar Ghirelli ook nu weer bijzonder slecht weg was, maar de race moest opnieuw worden gestart na een groot incident waarbij tien auto’s betrokken waren. Vijf coureurs – Sebastiaan Bleekemolen, Martin Doubek, Patrick Lemarie, Vladimiros Tziortzis en Fabrizio Armetta – konden niet verder vanwege de schade aan hun wagens. Vijf anderen: Vittorio Ghirelli, Ulysse Delsaux, Marc Goossens, Riccardo Romagnoli en Ryan Vargas waren ook betrokken, maar zij konden wel deelnemen aan de ‘ingekorte’ race van 17 ronden. Tijdens de herstart was Ghirelli dit keer wel goed weg en kon zijn eerste plaats behouden, maar een sterk opzittende Liam Hezemans ging de Italiaan in de zevende ronde voorbij en pakte de overwinning. Ghirelli eindigde op een tweede plaats en staat met een 1-2 bijgevolg aan de leiding in het kampioenschap.

Onze landgenoot Marc Goossens reed twee keer een mooie race waarbij hij op zaterdag tijdens die eerste race heel wat plaatsen goedmaakte. ‘The Goose’ startte in de #72 Toyota Camry van Team Bleekemolen van op een 14de plaats maar wist de #72 Team Bleekemolen Toyota Camry naar een mooie plaats in de top 5 te rijden. Volgens de definitieve uitslag (final result Race 1) eindigde Goossens op een vierde plaats.

Een zelfde resultaat liet onze landgenoot optekenen in de tweede race op zondag. Goossens, dit keer gestart van op een 13de plaats, finishte nu op een vijfde plaats achter Lucas Lasserre maar de wedstrijdleiding gaf de Fransman later een tijdstraf van 10 seconden voor een incident met diens landgenoot Paul Jouffrreau waardoor de vierde plaats naar Marc ging.

In EuroNASCAR 2 kwam Sven Van Laere aan de start met de #54 CAAL Racing Chevrolet Camaro. Onze landgenoot werd zaterdag tijdens de eerste manche 17de en deed het zondag één plaatsje beter tijdens de tweede ronde. Martin Doubek won in de #7 Hendriks Motorsport Ford Mustang de eerste race op zaterdag. Gil Linster pakte de overwinning op zondag in de tweede race, eveneens voor Hendriks Motorsport, maar dan in de #50 Toyota Camry. Doubek werd trouwens in die tweede race tweede.

Het is nu tot het weekend van 18 en 19 mei wachten op de derde en vierde manche van het kampioenschap. Dan trekt de Europese NASCAR naar de Autodromo di Vallelunga in Italië.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws