Vijf raceweekends op vier verschillende circuits

De Belcar Historic Cup ‘Powered by St. Paul’ 2024 kent in totaal vijf raceweekends van telkens twee races per weekend. Het Belgisch kampioenschap voor historische wagens krijgt zijn aftrap in Francorchamps tijdens de Spa Summer Classic om daarna te verhuizen richting Circuit Zolder voor het New Race Festival en de Zolder Historic Grand Prix. Nadien trekt de karavaan richting de Assen Classic Grand Prix om dan het seizoen af te sluiten tijdens de Nürburgring Westfalen Trophy.

Een seizoen van tien races waarvan de acht beste resultaten in rekening worden gebracht op het einde van het seizoen. De Spa Six Hours, waar zo hard naartoe werd gewerkt in het verleden valt van de kalender omdat de organisatie geen races voorziet op zondag. Een beslissing van promotor BRAVO na rondvraag bij de piloten. Ook werd gelobbyd om de Historic Grand Prix Zandvoort op de kalender te krijgen, maar daar moeten de verschillende platformen samen rijden met andere kampioenschappen en zou platform 4 voor wagens van de jaren ’90 niet mogen starten wegens te jong.

Inzake reglementering is er niet veel veranderd tegenover voorgaande jaren. De Belcar Historic Cup herbergt nog steeds vier officiële Belgische kampioenschappen die samen rijden, maar elkaar geen punten kunnen afnemen. Iedere klasse of platform krijgt zijn eigen klassement en tussenstand.

De platformen 1 & 2 herbergen de oudste wagens van het veld met een bouwjaar van 01/01/1947 tot 31/12/1981.

Platform 1 is voorbehouden voor voertuigen die niet afwijken van hun vroegere originele homologatie en deze rijden dus met een FIA Historic Technical Passport (HTP).

Platform 2 is identiek aan platform 1, maar deze wagens genieten meer vrijheden en zijn technisch geëvolueerd binnen de krijtlijnen van het technisch reglement. Zij rijden met een Nationaal Technisch Paspoort (NTP).

Sinds de FIA drie jaar geleden besliste om de leeftijd van de Historics op te trekken naar 1990 spreken we niet meer over youngtimers. Deze ex youngtimers zijn nu ook Historics, maar zijn jonger en sneller en dus ingedeeld in platform 3 voor wagens tussen 1/01/1982 en 31/12/1990.

Platform 4 herbergt de vroegere ‘nineties’ met een maximale cilinderinhoud van 2500cc. Platform 4 is in het leven geroepen voor ex Belcar wagens, cup wagens en ex BTCC/WTCC/ETCC uit vervlogen gouden tijden. Deze klasse is bezig aan een opmars na enkele zwakke kwantitatieve seizoenen.

Platform 5 is er voor gastwagens die geen punten scoren maar wel moeten voldoen aan bepaalde technische reglementen inzake veiligheid.

De platformen 1, 2, 3 en 4 kennen op het einde van het seizoen elk een officiële Belgische kampioen. Binnen deze platformen zijn er ook nog verschillende onderlinge klassen volgens de cilinderinhoud. Deze winnaars krijgen een apart klassement binnen de organisatie van promotor BRAVO.

Voorlopig zijn reeds 40 wagens via een package deal vast ingeschreven, maar dit aantal zal naar de eerste wedstrijd toe nog aandikken. We mogen dus nu reeds spreken van een schitterend startveld.

Tijdens de Spa Summer Classic rijdt de Belcar Historic Cup samen met de Engelse Classic Sports Car Club die het startveld voorlopig opkrikt tot 62 wagens. De wagens binnen de Classic Sports Car Club rijden wel in de gastklasse en krijgen nadien een eigen klassement binnen hun kampioenschap.

Favorieten naar voor schuiven zou ons momenteel te ver leiden, maar naast de reeds gekende wagens komen er binnen elk platform nieuwe piloten of pas gerestaureerde pareltjes aan de start.

Meer info, kalender, een voorlopige deelnemerslijst en timing van de Spa Summer Classic kan je vinden op www.bravoracing.be

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws