Foutloze dubbel voor RedAnt Racing in hyperlastige 12 Uur van Spa

Na een prachtige zege tijdens de openingsmanche in Mugello schreef RedAnt Racing ook de tweede wedstrijd van de Creventic 24H Series 2024 op zijn naam. Meer nog: na afloop van de 12 Uur van Spa legden de RedAnt-bolides in de 992-klasse beslag op de eerste twee plaatsen. Een passende beloning voor een foutloze prestatie in soms danteske omstandigheden.

Men zou al beginnen denken dat de Australische band Crowded House zijn inspiratie voor de hitsong ‘Four Seasons in One Day’ in Spa-Francorchamps heeft gevonden. De weersomstandigheden die de deelnemers aan de 12 Uur van Spa zaterdag en zondag kregen voorgeschoteld grensden immers aan het ongelooflijke.

“Er waren momenten in de race dat we op een kwartier tijd alles voor de wielen kregen geschoven”, grijnsde RedAnt Racing-teambaas Bert Redant achteraf. “Regen, sneeuw, hagel, zon, alles. Uitdagingen genoeg, dus. In zo een omstandigheden komt het er uiteraard op aan om qua bandenkeuze juist en gepast te reageren. Met ABS en tractiecontrole op onze Porsche 992 Cup kan je het op een natte piste nog wel even uithouden op slicks, maar als het blijft regenen, dan moet je uiteraard wisselen. Onze mecaniciens hebben dit weekend de nodige pitstoptraining gehad, dat kan ik je wel vertellen! Ik ben de tel wat kwijtgeraakt, maar ze hebben zeker 20 bandenwissels foutloos uitgevoerd.”

Ook de rijders lieten zich niet vangen aan de ontzettend lastige omstandigheden. Bij de pauze op zaterdagavond lag de #904 RedAnt Porsche van Peter Guelinckx, Michiel Haverans en Brent Verheyen op een tweede plaats in de 992-klasse, vlak achter de #903 zusterauto van Yannick en Ayrton Redant, die op hun bolide voor de gelegenheid het gezelschap hadden van de 23-jarige Litouwer Julius Adomavičius.

“Toen Julius me bij de start van het weekend vertelde dat hij in zijn hele carrière nog maar één keer in de regen had gereden, trok ik toch grote ogen”, vertelt team manager Marc Goossens. “Dat heeft hij dit weekend wel goed gemaakt, denk ik. Hij bleef van start tot finish verstandig en waar nodig voorzichtig rijden. Die jongen heeft echt heel wat potentieel.”

“Op zaterdag hadden we een redelijk overwicht, maar op zondag werd snel duidelijk dat je die gunstige uitgangspositie ook snel opnieuw kan verliezen”, vervolgt Bert Redant. “Een vroege lekke band, wat pech met de timing van een Code 60-periode, en de #903 verloor opeens een pak plaatsen. Dan komt het er op aan om rustig te blijven en gewoon je ding te blijven doen.”

Uiteindelijk reden de Redant-broers en Adomavičius opnieuw naar de eerste plaats in de 992-klasse, en een mooie negende plek algemeen, één positie hoger dan de RedAnt Porsche van Guelinckx, Haverans en Verheyen.

“Veel beter kon het seizoen niet beginnen voor ons”, besluit Bert Redant. “Ik wil de rijders dan ook stuk voor stuk feliciteren met wat ze dit weekend hebben laten zien. Twaalf uur racen in zo een helse omstandigheden is al geen kattenpis, maar als je de auto’s dan ook zonder één krasje, zonder één foutje of schuiver naar het podium kan rijden… Echt, hoed af. Ook de mecaniciens en andere teamleden leverden perfect werk. We timmeren nu toch al een paar jaar aan de weg om dit niveau te bereiken, en als dat dan in zo een lastige race ook lukt, dan schenkt dat heel wat voldoening. Hier ben ik echt ontzettend trots op. Op naar Portimão, zou ik zeggen!”

En lang moet daar niet voor worden gewacht. De Portugese 24 uurs-race wordt op 11 en 12 mei op de Autódromo Internacional do Algarve afgewerkt.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws