Toen en nu verenigd: vierde poster eert de terugkeer van Ford

SRO Motorsports Group heeft vandaag de vierde, van de 10, poster onthuld ter ere van de honderdste CrowdStrike 24 uur van Spa. Het nieuwste werk van kunstenaar Guillaume Lopez belicht een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van dit seizoen en dat is de terugkeer van Ford.

Het is 12 jaar geleden sinds de Blue Oval voor het laatst verscheen. Daarvoor moeten we terug gaan naar 2012 toen het Belgische VDS Racing Adventures met een Mustang naar buiten kwam. De Amerikaanse fabrikant keert dit jaar terug met zijn gloednieuwe Ford Mustang GT3, die is gebaseerd op de “Dark Horse”-versie voor op de weg. De timing is perfect want terwijl de CrowdStrike 24 uur van Spa zijn 100ste verjaardag viert, viert het legendarische model ook zijn eigen mijlpaal, want het kwam voor het eerst op de markt in 1964.

De nieuwe Ford Mustang GT3 is indrukwekkend, zowel qua looks als qua geluid – dat laatste dankzij zijn 5,4-liter V8-motor – en dat wordt door de fans gesmaakt sinds de wagen vorige maand zijn debuut maakte in de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS.

Ford kan terugblikken op een lange geschiedenis in de Belgische uithoudingsklassieker. Al in 1932 stond de Ford Model A op de deelnemerslijst. Maar vanaf 1964, toen de 24 uur na een onderbreking van 11 jaar weer van start gingen, werd Ford een belangrijke speler, vertegenwoordigd door legendarische modellen als de Cortina Lotus, de Mustang, de Escort, de Capri en een reeks Sierra’s.

Foto met dank aan Gérard T’Serstevens & SRO Motorsports Group

Uiteindelijk was het niet de Mustang die de Blue Oval zijn eerste overwinning in de Ardennen bezorgde, maar de Capri. Vanaf 1971 werd de 24 uur het toneel van een duel tussen Ford en BMW. De Capri 2600 RS won in 1971 en 1972. In de laatste reden Jochen Mass en Hans-Joachim Stuck een recordafstand van 4.498 km in 24 uur, met een gemiddelde snelheid van 187 km/u inclusief pitstops. Dit is sindsdien nooit meer geëvenaard.

In 1978 behaalde de Ford Capri Mk III de laatste overwinning op het oude circuit van 14 km, toen met Gordon Spice en Teddy Pilette aan het stuur, waarna Philippe en Jean-Michel Martin de eerste overwinning behaalden op het nieuwe circuit. Een jaar later herhaalden de in Brussel geboren broers deze prestatie en schreven ze hun naam in de geschiedenis als de enige back-to-back winnaars. Daarom staat hun Ford Capri uit 1980 op deze unieke poster.

Eind jaren tachtig werd de strijd tussen Ford en BMW hervat met de Ford RS500 tegen de BMW M3. In 1989 behaalde het Amerikaanse merk zijn zesde en laatste overwinning tot nu toe. Ford moet nog zegevieren in het GT-tijdperk, ondanks de inspanningen van Matech Racing (dat in 2009 zijn categorie won met een Ford GT) en Marc VDS. Zal 2024 het einde betekenen van 35 jaar wachten?

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws