Goodwood Revival om de legendarische John Surtees te vieren

Goodwood kondigt met trots aan dat de uitzonderlijke carrière van John Surtees – tot op de dag van vandaag de enige persoon die wereldkampioenschappen op twee en vier wielen won – dit jaar gevierd zal worden tijdens de Goodwood Revival, die plaatsvindt in het weekend van 6-8 september.

In 2024 is het 60 jaar geleden dat Surtees zijn wereldkampioenschap Formule 1 won en dit jaar zou de achtvoudig wereldkampioen zijn 90e verjaardag vieren.

Het eerbetoon aan John Surtees weerspiegelt een werkelijk buitengewone motorsportcarrière – waaronder zeven wereldkampioenschappen voor motoren tussen 1956 en 1960, het wereldkampioenschap Formule 1 in 1964 en het Can-Am-kampioenschap in 1966 – en omvat alles van 250cc-, 350cc- en 500cc-motorfietsen tot Grand Prix-winnaars, onbeperkte sportauto’s en GT’s. In april wordt tijdens de 81e Ledenvergadering een ongelooflijke reeks Can-Am auto’s tentoongesteld. Surtees won het kampioenschap met zijn gelijknamige team in 1966.

John Surtees is een sleutelfiguur in de annalen van de unieke autosporthistorie van Goodwood. Het was op Goodwood dat hij in 1959 voor het eerst een auto testte. Het jaar daarop maakte hij hier zijn debuut op vier wielen in een Formula Junior Cooper, voor Ken Tyrrell, tijdens de 39e Members’ Meeting in maart 1960, waarbij hij nipt tweede werd op niemand minder dan Jim Clark.

Dat seizoen 1960 was opmerkelijk. Nadat hij in maart aan zijn eerste race op vier wielen had deelgenomen, maakte hij in mei zijn F1-debuut, scoorde hij zijn eerste podium met een tweede plaats tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in juli en zijn eerste poleposition tijdens de Grand Prix van Portugal in augustus! Dit alles terwijl hij zijn verplichtingen op twee wielen moest nakomen, waar hij het 350cc- en 500cc-wereldkampioenschap won voor MV Agusta!

In 1993 werd Surtees beschermheer van het allereerste Festival of Speed. Hij gebruikte zijn uitgebreide contacten om de motorklassen voor het evenement te organiseren en reed met zijn Vincent uit 1952 de heuvel op. Terugkerend om te racen op de vroege Goodwood Revivals, vermaakte ‘Big John’ een nieuwe generatie Goodwood motorsportfans, net zo fel concurrerend in de RAC TT Celebration als hij was geweest op het Circuit tijdens de hoogtijdagen.

Kort na zijn overlijden in maart 2017 bracht de 75e Members Meeting een ontroerend eerbetoon aan Surtees, op de verjaardag van die eerste race in 1960, met een minutenlange herrie die door de paddocks galmde en The Duke of Richmond die een herdenkingsronde leidde in een Team Surtees Lola T70.

We kijken er nu naar uit om de opmerkelijke prestaties van een enorm getalenteerde coureur en rijder te eren, evenals het leven en de nalatenschap van een grote vriend van Goodwood.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws