Toyota met wereldkampioenen aan de start in Portugal

Voor de eerste keer in het seizoen 2024 kan het team rekenen op beide wereldkampioenen, Kalle Rovanperä en Sébastien Ogier: winnaars van de laatste twee rondes in respectievelijk Kenia en Kroatië. Rovanperä streeft ernaar om voor het derde jaar op rij te winnen in Portugal, terwijl Ogier vijf keer winnaar is van het evenement – waarmee hij het record voor de meeste overwinningen deelt met Markku Alén.

Elfyn Evans is ook een eerdere winnaar in Portugal: zijn overwinning in 2021 is een van de vier opeenvolgende overwinningen van TGR-WRT daar sinds 2019. Evans staat momenteel op slechts zes punten van de leiding in het rijderskampioenschap na een consistente start van zijn campagne, met drie podiumplaatsen uit vier evenementen. Terwijl het team de drie vorige winnaars van Portugal heeft genomineerd om bij te dragen aan het constructeurskampioenschap, dat het momenteel leidt met zeven punten, zal Takamoto Katsuta ook hoog mikken op een evenement waar hij in het verleden sterk heeft gepresteerd.

Portugal is de eerste van zeven opeenvolgende rally’s op gravel. Het evenement vindt plaats in het noorden van het land rond de op een na grootste stad Porto, met het servicepark in het nabijgelegen Matosinhos. De etappes zijn snel maar technisch van aard, met een oppervlak dat in het begin meestal zacht en zanderig is, maar vaak rotsachtig en bronstig wordt voor de tweede passage.

Elfyn Evans: “We zitten nu in een druk deel van het seizoen met rally’s die elkaar snel opvolgen, en onze focus verschuift terug naar gravel voor de volgende evenementen. Portugal kan een mooie rally zijn met een aantal snelle en vloeiende secties, maar de laatste tijd is het ook een grotere uitdaging geworden in termen van hoe ruw de wegen kunnen worden, vooral in een aantal van de klassieke proeven verder naar het zuiden die we op vrijdag rijden. Zoals altijd op gravel kan de wegligging een factor zijn, maar het is ook een rally die echt van het weer afhangt. We moeten ons gewoon concentreren op het beste wat we kunnen doen met de omstandigheden die we hebben en proberen het maximale uit het weekend te halen.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws