Patrick Diels beste M Cup-piloot in Sezoensrally

Zaterdag waren de wegen rondom Bocholt het decor van de Sezoensrally, de enige onverhardrally van het seizoen. Terwijl er 11 teams ingeschreven waren voor de Mats Performance M Cup, kwamen uiteindelijk slechts 9 teams aan de start na het forfait van Wim Muilwijk (wagen niet klaar) en Gregory Vanovertveldt.

Jesse Monnens

Jesse Monnens had duidelijk onze voorbeschouwing gelezen waarin we hem als outsider hadden getipt: hij opende de wedstrijd met zijn allereerste scratch in de M Cup en nam zo de leiding. Regerend kampioen Philip Lommers diende hem echter meteen van antwoord door de 3 daaropvolgende besttijden voor zijn rekening te nemen. Hij keerde als leider terug na de eerste ronde voor Jesse Monnens (+28 sec) en Patrick Diels (+38 sec). Na de eerste boucle had Frederik Vandeloock zijn wagen al aan de kant moeten zetten nadat hij op kp 1 al 5 minuten verloor door een lekke band en er tijdens de eerste service een motorsteun stuk bleek.

Frederik Vandeloock


De opgave van Frederik zou trouwens de eerste zijn van een hele reeks, want de tweede lus van 4 proeven zou bijzonder cassant blijken voor de M Cup wagens. Zowel leider Philip Lommers (kapotte draagarm) en eerste achtervolger Jesse Monnens (motor) dienden op te geven en ook kampioenschapsleider Kurt Braeckevelt gaf op na een breuk van de ophanging. Philip Lommers zou echter nog in Superrally herstarten en aan een stevige remonte beginnen.

Philip Lommers

Zo erfde Patrick Diels nog voor half koers plots de leiding met meer dan een minuut voorsprong op Bert Bosmans. Patrick wist wat hem te doen stond: gecontroleerd uitrijden zonder verdere risico’s te nemen. Hij liet de besttijden voor de concurrentie, ontweek de vele valstrikken in de coupures en behaalde zo zijn 2e overwinning van het seizoen.

Bert Bosmans

Bert Bosmans klampte nog even aan maar kon de kloof onvoldoende verminderen om ervaren rot Patrick Diels nog te bedreigen. Dany Claesen finishte onverhoopt derde, een mooie beloning voor een regelmatige wedstrijd! Het zal Dany zeker deugd hebben gedaan na zijn crash vorig jaar in Bocholt.

Dany Claesen

Philip Lommers kon nog als vierde aantikken voor Johnny Louies, die net als Philip ook in Superrally herstartte na een gebroken draagarm. Zesde werd rookie E-J Masquelier, die het rijden op onverhard moest ontdekken en ook Superrally nodig had om de wedstrijd te kunnen finishen. Zonder Superrally hadden dus slechts 3 equipes de eindmeet behaald, wat toch wel bewijst dat de wagens bijzonder hard afzien op de vele onverhardstroken.

Johnny Louies

Voor het kampioenschap zorgde de Sezoensrally alvast voor een stevige ommezwaai: Patrick Diels neemt de leiding met 30 punten, maar hij heeft in het verleden nog nooit het volledige kampioenschap gereden. Zal Patrick zijn ambities en programma nu bijstellen en toch voor de titel gaan? Kurt Braeckevelt komt ex aequo op 22 punten met Philip Lommers en Frederik Vandeloock volgt met 1 puntje minder. Wouter Lievens blijft steken op 20 punten en Dany Claesen doet een gouden zaak met zijn podiumstek want hij wipt van P10 naar P6. Maar uiteraard is deze tussenstand onder voorbehoud want elk team heeft nog recht op een schrapresultaat en dat is in deze tussenstand nog niet verrekend. Dat rekenwerk houden we voor het einde van het seizoen.
De volgende afspraak in de Mats Performance M Cup is een buitenlandse verplaatsing want midden juli ontdekken de M Cup’ers de mooie wegen in Luxemburg!

Kurt Braekevelt

Bron: MATS-performance MCup.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws