Lorens Lecertua verdient zijn plaats bij de beste GT3-rijders

Lorens Lecertua heeft zijn debuut in de Sprint Cup van de Fanatec GT World Challenge Europe niet gemist. In het Italiaanse Misano zette de 17-jarige Belg interessante tijden neer, en gaf hij op de Aston Martin Vantage GT3 van Comtoyou Racing blijk van een verbazende regelmaat.

Hij moest dit weekend alles leren! De wagen in de eerste plaats, een Aston Martin Vantage GT3 van meer dan 500 pk, gerund door de Belgische renstal Comtoyou Racing. Dan het circuit, want Lorens had nog geen meter op het Circuit Marco Simoncelli in Misano gereden. En tenslotte ook het kampioenschap, dat wordt beschouwd als de absolute Europese referentie als het gaat om GT3-races.

Aan de Adriatische kust bewees Lorens Lecertua drie dagen lang dat hij absoluut zijn plaats heeft in de Fanatec GT World Challenge Europe! Hij is dan wel amper 17, maar de jongste rijder van het pak gaf vanaf het moment dat hij achter het stuur van de #12 Aston Martin Vantage GT3 kroop blijk van een ongelooflijk aanpassingsvermogen. “Deze auto is heel verschillend van alles wat ik tot nu toe bestuurde”, stelde hij na de eerste trainingsritten. “Ik moet toegeven dat ik me bij de eerste echte acceleratie moest inhouden om niet luid te juichen, zo goed voel je het vermogen. Het is ook een auto die heel snel door de bochten kan gaan, dankzij de efficiënte aerodynamica. Wat een plezier om hiermee te rijden!”

Al snel bewezen de rondetijden van Lorens dat hij zijn plaats had in het hypercompetitieve peloton van de Fanatec GT World Challenge Europe. “Hij heeft ons verbaasd”, bevestigde François Verbist, team manager van Comtoyou Racing. “We hebben hem – net zoals zijn teammaat Dante Rappange – van bij het begin gesteld dat er absoluut geen druk op zijn schouders rust. Ze moeten nu vooral leren en progressie boeken, zonder de verplichting een mooie uitslag te rijden. En hoewel hij nog nooit met een GT3 had gereden slaagde Lorens er snel in om in dezelfde seconde als de snelste rijders te draaien. En dat is niet niks. Hij toonde zich ook heel regelmatig en beging niet de minste fout: geen contact, geen spin, geen schuiver door het gras… In het begin van het weekend ging hij wel iets te veel over de ‘track limits’, maar dat hoort bij het leerproces.”

Tijdens de kwalificaties die op vrijdagavond werden afgewerkt, zag de rijder uit Assesse inderdaad zijn rondetijden geschrapt, omdat hij te dikwijls over de witte lijn aan de rand van de piste was gegaan. “Ik was toen best kwaad op mezelf”, gaf de regerende kampioen in de Alpine Elf Europa Cup toe. “Het was de eerste keer dat ik ’s nachts met de Aston Martin Vantage reed, en ik wou ondanks dat toch aanvallen, om te zien hoe hoog ik kon geraken. Ik heb iets te hard geprobeerd. Maar dat kon ik later wel rechtzetten, door in de tweede race mooi binnen de lijnen te blijven!”

Ondanks hun minder gunstige startposities legden Lorens Lecertua en Dante Rappange in de twee races beslag op een vijfde en een vierde plaats in Silver Cup. “Die resultaten zijn niet belangrijk”, benadrukt Lorens. “Ik heb heel wat geleerd dit weekend, en er bovendien ontzettend veel plezier aan beleefd. Ik kan haast niet wachten om van 19 tot 21 juli in Hockenheim aan de slag te gaan, voor de volgende manche van de Sprint Cup. Samen met mijn coach Reshad de Gerus wil ik die meeting zo goed mogelijk voorbereiden, vooral op de simulator en door alles wat ik dit weekend heb geleerd grondig te analyseren. Voor mijn teammaat en mezelf is 2024 een leerjaar, maar mochten we in de Silver Cup om een podium kunnen strijden, dan zullen we het zeker niet laten.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws