Deelnemerslijst eeuweditie CrowdStrike 24 Hours of Spa

Niet minder dan 67 wagens uit de GT3-categorie verwacht voor de eeuweditie
Negen constructeurs vertegenwoordigd in vijf categorieën, 24 teams in Pro
Een sterke Belgische delegatie met vier teams en een twintigtal rijders

SRO Motorsports Group heeft van de Proloog van de CrowdStrike 24 Hours of Spa gebruikgemaakt om op dinsdag de deelnemerslijst van ’s werelds grootste GT-race te onthullen.

67 wagens uit de GT3-categorie, vertegenwoordigd door negen prestigieuze constructeurs, worden van dinsdag 25 tot en met zondag 30 juni verwacht om deel te nemen aan de 76ste editie van de wedstrijd die in 1924, exact honderd jaar geleden, het levenslicht zag.

Al sinds de allereerste editie is de CrowdStrike 24 Hours of Spa veel meer dan alleen een autosportcompetitie. Het is een evenement in de breedste zin van het woord, een festival van concerten, een parade, tentoonstellingen en animaties voor de fans. En dat alles in een ronduit unieke sfeer. De persconferentie vormde trouwens de ideale gelegenheid om te herinneren dat het publiek meer dan ooit verwend zal worden tijdens de editie van de 100ste verjaardag.

De lijst met zegekandidaten van deze vanzelfsprekend bijzondere editie ziet er wederom erg indrukwekkend uit! De negen constructeurs die de Endurance Cup betwisten van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS, vinden elkaar terug in Spa, waar ze uiteraard de meest prestigieuze race betwisten van het Europese referentiekampioenschap voor GT3’s.

Met veertien wagens pakt Mercedes-AMG uit met de beste vertegenwoordiging, voor Porsche en zijn twaalf 911 GT3 R. BMW, laureaat in 25 van de eerste 75 edities, kan rekenen op zijn karrenvracht aan ervaring. Ferrari, Lamborghini, McLaren en Audi doen een beroep op vertrouwde modellen, terwijl Ford en Aston Martin de schijnwerpers op zich gericht krijgen, dankzij de nieuwe Mustang GT3 en de nieuwe Vantage GT3. Beide bolides debuteren in de Belgische klassieker.

Op papier kunnen de 67 deelnemers – stuk voor stuk GT3’s – allemaal winnen, maar er zijn weliswaar vijf verschillende klasses op basis van de rijdersbezetting. De Pro-klasse zal niet voor het eerst de sterkst bezette divisie worden, met 24 wagens bestuurd door drie professionele rijders. De strijd in de Bronze Cup (een team met een pro, twee semi-pro’s en een amateur) speelt zich af tussen 22 wagens. De Gold Cup telt zes inschrijvingen, de Silver Cup heeft er tien en vijf teams mikken tot slot op succes in Pro-Am.

Liefhebbers van GT- en uithoudingsraces zullen getuige zijn van een ongelofelijke stoet aan fabrieksrijders van de meest vooraanstaande constructeurs, want de CrowdStrike 24 Hours of Spa blijft de race met de meeste professionele rijders aan de start. Onder hen niet minder dan zestien voormalige winnaars, met natuurlijk Philipp Eng, Nick Yelloly en Marco Wittmann, opnieuw ingezet op een BMW M4 GT3 van ROWE Racing.

België krijgt een speciale ereplaats in het jaar van de eeuweditie. Natuurlijk verwelkomen we de drie gebruikelijke teams, Team WRT (drie BMW), Comtoyou Racing (vier Aston Martin) en Boutsen VDS (twee Mercedes-AMG). Dat is echter niet alles: ook het in België gevestigde Haas Racing Team (twee Audi) is van de partij, al racet het team onder leiding van Sandrine Haas met een licentie uit Antigua en Barbuda, een staat in de Antillen.

Nog niet alle bezettingen liggen vast, maar vandaag tellen we al een twintigtal Belgische rijders op de deelnemerslijst, met een mix tussen officiële fabrieksrijders, jonge wolven die zich willen laten opmerken op het internationale toneel, en snelle amateurrijders, onder wie enkele debutanten in de 24 Uur.

De tienduizenden verwachte toeschouwers zullen hun aanmoedigingen voor de zwart-geel-rode delegatie ongetwijfeld niet sparen. Dat zou al tijdens de Parade duidelijk moeten worden, wanneer de wagens en rijders zich op woensdag 26 juni naar het centrum van Spa begeven. Vanaf 16.30 uur trekken de deelnemers aan de CrowdStrike 24 Hours of Spa, maar ook vertegenwoordigers uit het voorprogramma en enkele historische wagens, naar het oude Circuit de Spa-Francorchamps van veertien kilometers, om vervolgens de fans te ontmoeten in het centrum van Spa. Het evenement is volledig gratis en de sfeer bijzonder hartelijk.

De vrije trainingen en kwalificaties vinden plaats op donderdag en vrijdag, zowel voor de 24 Uur als voor het voorprogramma, dat bestaat uit de Fanatec GT2 European Series Powered by Pirelli, de GT4 European Series Powered by Rafa Racing Club, de McLaren Trophy en de races voor wagens van weleer georganiseerd door Peter Auto. De start van de eeuweditie van de CrowdStrike 24 Hours of Spa wordt gegeven op zaterdag 29 juni om 16.30 uur. De afwezigen hebben sowieso ongelijk!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws